Zoo Tycoon is een reboot van een geliefde Microsoft franchise van in 2001. De game kwam toen uit op PC en je kon toen voor de eerste keer aan de slag als dierentuineigenaar. Dit leidde tot een ontzettend succesvol vervolg 2 jaar later met tonnen nieuwe features en nieuwe graphics, maar stierf hierna een stille dood. Tien jaar later haalde Microsoft dit pareltje weer uit de stal met een volledig nieuwe start. In fonkelende 3D kon je aan de slag met het ontwerpen en onderhouden van je eigen dierenparadijs.
Met de uitkomst van de Xbox one X heeft Microsoft ervoor gekozen een paar van zijn paradepaardjes de 4K makeover te geven en Zoo Tycoon is er daar één van. Dus mag ik aan jullie de Ultimate Animal Collection voorstellen, en uitzoeken of deze de koop waard is.
Een virtuele dierentuin als nooit tevoren
Gamers die zich de oude versies van Zoo Tycoon nog herinneren zullen bij de grafische allure van de game alleen al versteld staan. Je voelt je als het ware in een echte dierentuin, de dieren zien er ontzettend echt en schattig uit, al kon deze reviewer de enkele dwaas uitziende luipaard niet negeren.
Met de mogelijkheid om te wisselen tussen bovenaanzicht en derde persoons aanzicht kun je rondwandelen en genieten van spelende dieren en toch een waakzaam oog houden op de toestand van je park. Ook kun je met behulp van attracties zelf spelen met je dieren of ze verzorgen. Dit is een leuke toevoeging wat voor immersie zorgt en je een band doet vormen met de inwoners van je park.
Bouw en ontwerp
Het grote gedeelte van het spel speelt zich echter in bovenaanzicht af. Een dierentuin leidt immers zichzelf niet. Van hier kunnen spelers dierenverblijven neerzetten, wat ontzettend simpel en intuïtief is. Je kiest gewoon het type natuur dat je wil en de grootte en je krijgt een zwevend verblijf dat je zelf ergens kunt plaatsen. Het spel bouwt zelfs automatisch wegen tussen de verschillende dingen die je plaatst en alles ziet er netjes uit. Dit neemt wel een beetje creatieve inbreng weg, maar persoonlijk had ik daar geen bezwaar tegen.
Na het bouwen van een verblijf moeten er natuurlijk dieren in, en deze mag je kiezen uit een aanvankelijk klein aantal. Je dierentuin moet immers status krijgen voordat het klaar is voor de exotischere dieren. Je dieren hebben ook verzorging en entertainment nodig, deze voeg je nadien toe in de vorm van speeltuigen, dierendouches en voedingsstations. Maar je bezoekers willen ook wat, dus is het ook mogelijk om interactieschermen neer te zetten waar jij en je bezoekers zo dicht bij de dieren kunnen komen als door veiligheidsvoorschriften wordt toegestaan. Ook kun je versnaperingen neerzetten voor je gasten en natuurlijk toiletten.
Tot slot moet je ook aan je personeel denken natuurlijk. Een hutje voor je klusjesmannen, een gebouw voor het kweken van dieren en voor je dierenverzorgers, je zult ze allemaal nodig hebben voor een goed werkende dierentuin. Dit alles leidt tot een vrij vlot ontwerp van je dierentuin, en ik wou dat hetzelfde gezegd kon worden voor het onderhoud. De menu’s om handelingen te ondernemen in je park voelen vrij sloom; dit te wijten aan de gebreken van een controller. Persoonlijk denk ik dat deze titel beter voor PC had ontwikkeld kunnen worden, met een toegankelijker menu gemaakt voor een muis.
Vier modi
Om van start te gaan mag je uit vier verschillende manieren om te spelen kiezen. De Training mode is een vrij lange tutorial die je leert hoe alles werkt, van het bouwen van je dierentuin tot het verzorgen van de dieren en het blij maken van je gasten. En dit allemaal zonder de boekhouder ontevreden te stellen. Het viel me wel op dat de tutorial nogal langdradig en saai is, persoonlijk vind ik dat deze wat verfrist mag worden en een stuk minder laadschermen mag bevatten.
De Sandbox mode laat je volledig vrij om je eigen dierentuin te bouwen met ongelimiteerde tijd en geld. Wel moet vermeld dat je de beschikbare dieren nog steeds moet vrijspelen in de andere modi. Challenge mode en Campaign mode testen je vaardigheden als dierentuin manager door middel van opdrachten op tijd of met beperkte fondsen. Campaign is aangeraden voor de nieuwe spelers, Challenge mode is al wat moeilijker.
Ultimate Animal Collection
Zoals al gezegd is dit een rerelease van een 4 jaar oude game, dus moet er gekeken worden naar wat voor nieuwigheden naar de tafel gebracht worden. Ultimate Animal Collection is een Xbox One X Enhanced game, wat betekent dat de game de 4K make-over gehad heeft. Het spel ziet er dan ook prachtig uit, maar het is geen wereld van verschil met de originele game.
Gelukkig heeft Microsoft ons een hoop aan nieuwe inhoud bezorgd, waaronder bijna 100 nieuwe diersoorten wat het totaal brengt naar meer dan 200, 10 nieuwe locaties om je dierentuin in te bouwen en een paar goed verstopte extraatjes waaronder nieuwe kostuums voor de entertainers, nieuwe verblijf voorwerpen en nog veel meer.Ook wordt het spel voor de helft van de prijs van een normale game op de markt gebracht, dus kunnen we al wat schoonheidsfoutjes door de vingers zien. Helaas zijn de lange laadtijden daar geen van, deze zorgen toch echt wel voor frustraties.
Conclusie
Zelf ben ik een enorm grote fan van Tycoon Games. Theme Park World, Rollercoaster Tycoon, Theme Hospital, ze brengen allemaal iets unieks naar voren. Zoo Tycoon doet dat in mindere mate, met het spelen met de dieren als hoogtepunt.
Ik raad echter wel de pc-versie aan, aangezien console sims toch ingeperkt worden door de besturing. Behalve dat is het een vrij goed op punt gezette simulatiegame die iedere fan van het genre niet mag ontbreken. Het is ontzettend leuk om je dierentuin te vullen met dieren en ze zien er ontzettend schattig uit.