Ys VIII: Lacrimosa of Dana (PS5)

Ys VIII: Lacrimosa of Dana (PS5)
Ys VIII: Lacrimosa of Dana (PS5)
Release Datum:Genre:Platform:, , , , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ys is een langlopende RPG-serie die teruggaat tot 1987 op de PC-880. Ys VIII: Lacrimosa of Dana, is – zoals de titel je vast al doet vermoeden – het achtste deel uit deze serie. Deze game kwam in 2016 voor het eerst uit op PlayStation Vita, en een jaartje later op PlayStation 4. Sindsdien zijn er ook ports verschenen voor pc en Nintendo Switch, en nu is het eindelijk ook de beurt voor een versie op de PlayStation 5, waardoor Ys voor het eerst op de huidige console generatie verschijnt. Deze versie komt met alle eerder uitgebrachte downloadbare inhoud inbegrepen en kan je dus zien als de definitieve uitgave van deze game. In deze review gaan we kijken of het de moeite waard is om Ys VIII: Lacrimosa of Dana op de PS5 op te pikken, aangezien je met je PS4 versie geen gratis upgrade naar PS5 krijgt. 

In Ys VIII: Lacrimosa of Dana volg je nog steeds, zoals in alle voorgaande delen dezelfde protagonist, Adol Christin. Het mooie aan deze game is dat je niets hoeft te weten van de vorige games om van het spel te genieten. Sommige scenario’s/personages uit vorige spellen duiken af en toe op, maar deze situaties dienen meer als Easter eggs en hun geschiedenis draagt meestal niet veel bij aan het verhaal. Hierdoor is Ys VIII: Lacrimosa of Dana het perfecte instappunt tot de Ys-serie.

Lacrimosa of Dana

Als je de originele game al hebt gespeeld en benieuwd bent naar wat deze versie voor PlayStation 5 nu weer gaat bevatten, is het makkelijk te zeggen: een grafische prestatie-upgrade en de toevoeging van alle eerder uitgebrachte DLC’s, die vooral bestaan uit kostuums en esthetische accessoires. Meer is er niet bijgekomen.

Voor wie nooit eerder de kans had om Ys VIII: Lacrimosa of Dana te spelen, overloop ik nog snel even het verhaal van deze game. In het spel bevinden hoofdpersoon Adol Christin en zijn reizende partner Dogi zich op het passagiersschip de Lombardia, na hun avontuur in Kefin, (waar Ys V zich afspeelt). Een woest zeedier valt het schip echter aan, waardoor de opvarenden stranden op het legendarische eiland Seiren. Adol staat er aanvankelijk alleen voor, zonder wapens, armor of kennis van het eiland. Nadat hij een paar andere schipbreukelingen op het eiland terug vindt, zetten ze een dorpje op met de toepasselijke naam, Castaway Village, waar alle passagiers van de Lombardia kunnen verblijven.

Het aanvankelijke doel van de groep is uiteraard het eiland te ontvluchten. Het klinkt als een vrij eenvoudige taak die echter veel gevaarlijker blijkt dan het klinkt, doordat het eiland wordt bewoond door wezens die variëren van plantaardige monsters tot gigantische prehistorische beestjes. Bovendien droomt Adol, sinds hij op het eiland is aangespoeld, over Dana, een mysterieus meisje uit lang vervlogen tijden dat een verband lijkt te hebben met zowel het eiland als Adols lot.

Deze setting met de schipbreuk geeft Ys VIII een geheel eigen en ambitieuze identiteit die niet meteen te vergelijken valt met de rest van de serie. En hoewel het gebrek aan een duidelijke connectie tussen deze spellen ervoor kan zorgen dat deze titel geïsoleerd lijkt van de rest van de games, helpt het om zijn eigen smoel te krijgen, en perfect speelbaar te maken voor nieuwkomers, gezien je geen voorgaande kennis over Ys nodig hebt om van deze game te genieten.

Combat

Het gevechtssysteem is gemakkelijk onder de knie te krijgen met basisaanvallen, de mogelijkheid om te springen en ontwijken. Je kan ook vijanden aanduiden, zodat je automatisch je aanvallen op een bepaalde vijand focust en niet in de wilde weg begint te slaan. Alle vijanden vallen in drie categorieën: Slash, Pierce en Strike, waartegen, naargelang de situatie, een bepaalde teamgenoot een voordeel kan hebben. Teamgenoten kun je tijdens het vechten verwisselen, zodat je direct een zwakte van een vijand kan misbruiken door een personage te gebruiken dat sterk is tegen dat type vijand.

Tijdens gevechten kunnen spelers Flash Dodge of Flash Guard gebruiken. Om ze tijdens een gevecht te activeren, moeten ze op het juiste moment worden uitgevoerd. Door een aanval uit de weg te gaan, vertraag je de tijd en kun je een paar extra klappen uitdelen, terwijl een aanval op het juiste moment afslaan de kracht van je personage vergroot. Er zijn ook speciale aanvallen die uniek zijn voor elk personage en worden weergegeven door een meter op het scherm. Je kan deze activeren wanneer de meter vol is waarna je een speciale aanval ontketend om zo snel je vijanden af te maken, of om je te redden uit een gevaarlijke situatie. Het is dan ook belangrijk om deze bij te houden voor het juiste moment, waardoor er meteen ook een strategisch laagje ontstaat in het gevechtssysteem.

PS5 upgrades

Ys VIII: Lacrimosa of Dana heeft op PlayStation 5 alles wat de PlayStation 4, PC, en Switch versies hebben, al krijgen we in deze release een paar nieuwe cosmetische items die we nooit eerder buiten Japan hebben gekregen. Verder heeft de game een verhoging van de resolutie gekregen, samen met betere schaduwen en een sterk verbeterde draw distance. Dit zorgt ervoor dat de toch wel iets of wat verouderde visuals wat nieuwe flair krijgen. Wat dan weer wel een grote verbetering is, is het feit dat laadtijden bijna onbestaande zijn in deze versie.

Dankzij de extra paardenkracht van de PlayStation 5 is de framerate vergrendeld op 60 FPS. Dit zorgt ervoor dat snelle gevechten soepel verlopen en prachtig en vlot in beeld gebracht worden.  Het is trouwens ook mogelijk om de game te draaien op 1080p en 120fps, maar dit is enkel mogelijk als je handmatig je PlayStation 5 output instelt op 1080p in de systeeminstellingen. Er is ook ondersteuning voor toetsenbord en muis toegevoegd, waardoor gamers nog meer vrijheid hebben over hoe ze de game willen spelen. De besturing kan ook naar wens aangepast worden door te kiezen wat welke knop doet, wat een uitstekende toevoeging is voor degenen die hun eigen aangepaste controleschema verkiezen.

Conclusie

Als je Ys VIII: Lacrimosa of Dana al op de PlayStation 4 hebt gespeeld, zijn de upgrades geen nieuwe aankoop waard, aangezien je niet eens je oude save kunt meenemen. Er is ook geen mogelijkheid voor bezitters van de PS4 versie om te upgraden naar de PS5 versie, zelfs niet tegen betaling. Wil je de PS5-versie spelen, dan zul je de game toch echt volledig weer opnieuw moeten kopen. Desondanks is Ys VIII nog steeds een geweldige RPG. Dankzij een hogere resolutie, betere schaduwen en een sterk verbeterde draw distance krijgen de wat verouderde visuals van het spel toch weer wat meer een iets hedendaagse look en feel. Hoewel de verbeteringen vrij basic zijn en we het hier eigenlijk over een vrij simpele remaster hebben, kunnen we hier toch spreken van een definitieve console editie, wat ervoor zorgt dat deze release ook de beste versie is van deze game.

Good

  • Een van de beste JRPG spellen op de PS4 & 5
  • Speelbaar in 4K/60fps of als 1080p/120fps
  • Geweldig verhaal en setting

Bad

  • Geen PS4 naar PS5 upgrade beschikbaar
  • Geen save import functie
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password