World of Warcraft: Battle For Azeroth

World of Warcraft: Battle For Azeroth
World of Warcraft: Battle For Azeroth

Het wordt zo stilaan een gewoonte en minder en minder verrassend, iedere twee jaar komt er een nieuwe uitbreiding uit voor World of Warcraft. Aangezien Legion dateert van 2016 is dat dit jaar dus weer het geval, dit keer met de welluidende titel Battle For Azeroth. In de vorige uitbreiding lag de focus op het afweren van de imposante horde demonen keert Battle For Azeroth zich weer terug naar het conflict waar de franchise mee begonnen is, de Horde tegen de Alliance, en het conflict escaleert in totale oorlog. Gelukkig voor de fanbase doet BfA bijna alles juist en zelfs een paar dingen beter dan Legion. Helaas speelt Blizzard de bal wel heel veilig en zien we daarom geen grote veranderingen. Sterker nog, het laat de bal vallen wat betreft de mogelijkheden die een interfactie oorlog met zich meebrengt.

De “echte” oorlog is terug. Of niet?

De haat tussen de facties is zodanig versterkt dat je voor je eerste opdracht op zoek naar bondgenoten gestuurd wordt. Voor de Alliance betekent dit een tocht naar Kul Tiras, de thuisbasis van Jaina Proudmoore, bekende tovenares uit de Warcraft geschiedenis. Voor de Horde word je naar Zandalar gestuurd, waar de befaamde groep trollen zich afgescheiden van het conflict houdt.

De quests op deze continenten maken je warm voor het conflict dat moet volgen. Dit valt echter in het water wanneer je beseft dat “wat moet volgen” bestaat uit een drietal hoofdquests omringd door massa’s onnoemenswaardige side quests. Het grote probleem met Battle for Azeroth is dat het onmogelijk is om in een MMO impact te maken op je tegenstanders wanneer je tegenstanders ook spelers zijn. Als je als Horde een stad van de Alliance kon innemen zouden de Alliance spelers geen toegang meer hebben tot de functionaliteit van die stad.

Je kunt bijvoorbeeld War Mode aanzetten wanneer je aan het spelen bent. Dit zorgt ervoor dat je spelers van de andere factie kunt aanvallen en aangevallen kunt worden. Maar dit is een leeg gevoel want vaker dan niet zul je spelers tegenkomen die deze modus niet hebben aanstaan en in hun veilige zeepbel het spel gewoon spelen zonder impact van het conflict waar deze uitbreiding zijn vaandel mee draagt. Waar spendeer je dan je tijd aan, als het niet vechten tegen de andere factie is? Iedere zone heeft zijn eigen weinigzeggende verhaal met mindere computergestuurde tegenstanders die je mag uitschakelen na het waden door alle side quests.

Als je een stap terug neemt van je verwachtingen valt het echter niet te ontkennen dat de locaties er fantastisch en prachtig in thema uitzien. Jarenlang bekritiseren reviewers WoW al als “interactief pretpark”, maar geen enkele game doet dit op zo een meeslepende manier. Neem bijvoorbeeld Drustvar, dat qua verhaal even inventief is als een spookverhaal voor 3-jarigen, maar er zo levensecht en sfeervol uitziet dat je het bijna zou gaan geloven. Of het Zandalari Empire, dat een ode brengt aan de Maya en Inca architectuur in een indrukwekkende manier. WoW mag dan 15 jaar oud zijn, visueel weet het nog steeds te verbazen.

Speel je eigen spel

Waar Blizzard de bal laat vallen qua verhaal maakt het zijn tekortkomingen meer dan goed in speelstijl. De grote sterkte van WoW is het Class systeem. Voor nieuwkomers, bij het maken van je personage krijg je de keuze uit 12 speelbare classes. Wil je een Mage spelen die vanop afstand spreuken gooit, een Warrior die in het gevecht springt of een Paladin die de schade opvangt voor de rest van je team, Warcraft heeft het allemaal en nog veel meer. Iedere Class is een delicaat gebalanceerd personage met genoeg skills om je geïnteresseerd te houden maar niet zoveel dat het nodeloos ingewikkeld wordt. En je keuzes stoppen zelfs niet na het kiezen van een class.cIndividueel heeft iedere Class ook nog eens 2 tot 4 verschillende subclasses, waar je uit zult moeten kiezen en deze zijn zo divers dat ze je speelstijl en rol in het spel compleet beïnvloeden. Zo is er voor ieder type speler een interessante opstelling.

Nieuw in Battle For Azeroth zijn de Azerite armors, dit is uitrusting die je zelf kunt aanpassen met skills en statuspunten. Helaas zijn deze aanpassingen niet altijd even noemenswaardig en maken ze lang niet zo veel impact als de Artefact wapens uit Legion met hun episch verhaal. Al deze keuzes en personalisering doen je een band vormen met je personage, en dit maakt WoW zo een verslavend spel. Er komen naast de originele 13 rassen ook nog eens 6 nieuwe bij, die in het verhaal worden gerecruteerd om de Horde en de Alliance te versterken. Deze lijken echter ontzettend veel op hun bestaande tegenhangers en zien er eerder als skins uit voor roleplay-doeleinden.

Expeditions en Dungeons

In Battle For Azeroth komen er 2 nieuwe speelmodi bij, namelijk de Island Expeditions en de Warfronts, maar alleen de Expeditions zijn speelbaar vanaf de launch. Dit zijn drie speler missies die je neerzetten op een willekeurig gegenereerd eiland met als doel Azerite te verzamelen. Je bent echter niet alleen, je krijgt een team van tegenstanders met hetzelfde doel om tegen te spelen. Helaas mist deze modus aan afwisseling en wordt het al snel saai. De meeste spelers laten de Expeditions dan ook liggen en gaan voor de alom bekende dungeons.

Er zijn namelijk maar liefst 10 nieuwe dungeons om samen met je vrienden aan te pakken, en deze zijn een stuk gevarieerder dan de voorgenoemde expeditions. Hier krijg je ook veel meer nuttige beloningen, waaronder gear dat je personage sterker maakt. Moeilijkheidsgraden passen je ervaring aan van normal, door heroic naar Mythic. Nieuw deze keer is de Mythic+ moeilijkheidsgraad die iedere keer een willekeurige toevoeging met zich meebrengt zodat je nooit weet wat te verwachten.

Een spel voor iedereen

World of Warcraft heeft veel meegemaakt in zijn 15-jarige bestaan. Waar het vroeger een gigantische taak was om het maximum level te behalen en een groep van spelers bij mekaar te rapen om een dungeon samen te doen is anno 2018 het systeem op veel manieren gestroomlijnd. Het is nu mogelijk om WoW mee te maken ongeacht hoeveel tijd je erin wil investeren. Het spel zoekt zelf voor jou een groep van mensen om dungeons mee te doen, beloningen worden automatisch verdeeld naargelang nood. Zelfs met maar een half uurtje tijd kun je je personage vooruitgang doen boeken. Een mooi voorbeeld van dit systeem zijn de timed dungeon challenges. Heb je maar een half uurtje tijd? Geen probleem, speel een dungeon die je moet proberen af krijgen in een half uur. Lukt dat je niet? Dan zal je minder goede loot verkrijgen, dus het zet je wel aan om sneller er doorheen te willen geraken!

Een trage start

Uitbreidingen van World of Warcraft maken dit fenomeen steeds mee, en Battle For Azeroth is geen uitzondering. Het begint met een idee, in dit geval de terugkeer van het interfactie conflict. De zones waar je in level stijgt zijn mooi uitgewerkt maar de inhoud voor nadat je het maximum level hebt bereikt is nog vrij schaars. Gelukkig wordt dit later gratis toegevoegd dus het zou je aanschaffing van het spel niet mogen tegenhouden. Raids, de gigantische dungeons voor 10 of meer spelers met de grote eindbazen, komen vaak pas enkele weken na de release van de uitbreiding, dus voor de spelers die daarop zitten te wachten voelt de start van Battle for Azeroth nog vrij kaal.

Conclusie

World of Warcraft is sterker dan ooit, met een grote spelersbasis, maandelijkse inhoud updates en tweejaarlijkse betalende expansions. Er wordt constant aan getweaked om het een spel te houden waar de fans maandelijks voor betalen. Battle for Azeroth lijkt op het eerste zicht een brave, onopmerkelijke expansie maar er staat nog veel te wachten en Blizzard maakt er een sport van om hun games tot een zo breed mogelijk publiek te laten aanspreken. Graag had ik wel wat gewaagdere veranderingen gezien, wat pogingen om nieuwe elementen toe te voegen die het spel fundamenteel opschudden. Deze lijken hier afwezig.

Good

  • Prachtige nieuwe eilanden met sfeer en karakter
  • Maar liefst 12 classes met meerdere subclasses
  • Interessante dungeons maken teamplay leuk
  • Ook gemakkelijk te spelen als je minder tijd hebt

Bad

  • Het verhaal is niet echt impactvol
  • De interfactie oorlog voelt niet echt dringend
  • Azerite Armor geeft niet zoveel opties als gewild
  • Nieuwe Expeditions voegen niet genoeg toe en worden genegeerd
7.5

Goed

Snapback is Rhythm game zot, dol op RPGs en fighting games en verslindt games met een goed verhaal. Met een uitgesproken mening gaat hij zijn reviews te lijf zodat jullie weten waar jullie aan beginnen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password