Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein II: The New Colossus
Wolfenstein II: The New Colossus

Wolfenstein. Niet zomaar een game, maar een begrip van uit mijn jeugd. Samen met bompa vroeger achter de computer Wolfenstein spelen. Jaren later op mijn eerste eigen computer Return to Castle Wolfenstein. Je kan wel stellen dat ik een fan ben van de serie. Is deze nieuwe game een volwaardige aanvulling in mijn Wolfenstein collectie? Volg me, naar een wereld waar de Nazi’s de oorlog wonnen, en de jaren 1960 heel anders zijn dan die we vandaag de dag kennen…

The Nazis have won the war

Wolfenstein II – The New Colossus begint onmiddellijk met je voor een keuze te stellen. Twee van je metgezellen worden tegen de grond gehouden door enkele Nazi’s. Jij bepaalt wie er moet sterven. Dit zal niet de laatste keer zijn dat jij een bedenkelijke keuze moet maken. Voor mensen die de voorgaande game (The New Order) nooit gespeeld hebben, zal de keuze weinig impact hebben. Vooraleer je de keuze maakt, krijg je echter wel een kleine hervertelling van wat er zich, in grote lijnen, heeft afgespeeld in de voorgaande game. Het is dan ook al snel duidelijk dat dit spel een regelrecht vervolg is.

Is het noodzakelijk om de voorgaande game gespeeld te hebben? Absoluut niet, maar je gaat wel merken dat veel terugkerende personages en gebeurtenissen aangehaald worden, zonder veel extra achtergrond informatie. Wil je helemaal mee zijn met het verhaal, dan raad ik je wel aan om op zijn minst “The New Order” te spelen.

Je speelt wederom met William B.J. Blazkowicz, beter beken als B.J. en “Terror-Billy”. Het jaar is 1960, en de Nazi’s hebben de oorlog in 1964 gewonnen. In dit alternatieve universum merk je ook snel dat de (wapen)industrie een grote welvaart gekend heeft. Heel veel technologieën die je zal tegenkomen en kunnen gebruiken, die zeker niet voorhanden waren in het 1960 dat wij kennen.

Who doesn’t want to kill a Nazi

Dat het verhaal al onmiddellijk je stevig beet neemt en niet loslaat tot het einde, staat al vast. Maar hoe is het met de gameplay gesteld? Is dat even ijzersterk als het verhaal? Na wat verhaal verwerkt te hebben, start je het spel… in een rolstoel! Dit is een van de geniaalste begin momenten van een game voor mij persoonlijk. Je rijdt al schietend in een rolstoel door een onderzeeër. Je voelt onmiddellijk dat de controls zeer responsive aanvoelen, en dat de actie super snel is. Uiteraard speelt het spel zich niet constant vanuit een rolstoel af, en vrij snel krijg je een “Da’at Yichud Power Suit”. Dit is een soort van exoskeleton waarmee B.J. zijn mobiliteit weer volledig kan benutten (en meer).

Je arsenaal bestaat uit een grote diversiteit aan wapens die je zowat overal kan vinden (en welke je ook kan upgraden). Health packs zijn vrij gemakkelijk te vinden, maar je basis health is slechts 50. Elke health pickup dat je doet als je reeds op 50 zit zal een tijdelijke surplus zijn. Deze surplus zal echter onmiddellijk beginnen aftellen weer. Wat wel je leven zeker zal redden, zijn “armor pieces”, zoals helmen en vesten die je wel vaker zal tegenkomen. Deze pickups functioneren als een schild, die de schade zal opvangen tot deze teller op 0 komt te staan. Vanaf dan zal je health opgebruikt worden

Zoals ik al zei, er is een grote diversiteit aan wapens. Ze zijn zowat overal te vinden, net zoals kogels er voor. Wat zeer cool is, is “dual wielding”. Dat wil zeggen dat je 2 wapens tegelijkertijd kunt gebruiken, een in de linkerhand en een in de rechterhand. Het moeten ook niet 2 pistolen zijn, of 2 machinegeweren. Je kan kiezen welke je neemt. Dit allemaal door een handig weapon selection wheel (een shortcut menu waar je snel de wapens uit kan kiezen). Ook de omgeving kan je gebruiken om je verder te helpen. Vallen, explosieve vaten, …

I did Nazi that coming

De game is ook vrij moeilijk (zeker op hogere moeilijkheidsgraden), afhankelijk van hoe je speelt uiteraard. Als je graag de persoon bent die “guns blazing” overal binnenloopt, kan je wel eens van een kale kermis thuis komen. De game beloont een “stealth” aanpak. Je kan achter een vijand sluipen en deze met 1 knop uitschakelen (wat je beloont met een extra gruwelijke animatie). Je kan ook het nieuwe melee wapen gebruiken, indien je er meerdere hebt, om te gooien. Dit wapen is een kleine bijl die je zowat overal kan vinden (kijk zeker eens in de kasten die er staan in geval van brand).

Het verschil lijkt klein, om nu sluipend of schietend door een level te gaan. Totdat je een commander tegenkomt. Als deze je ziet, zal deze alarm slaan en zich terugtrekken. Wanneer het alarm geslagen is, zullen soldaten je blijven opzoeken. Dit blijft dan ook duren totdat je de commander en alle overige soldaten hebt afgemaakt. Zulke momenten zijn zeer hectisch en leiden zeer snel tot een game over, want de vijanden zijn vrij agressief en ze maken constant jacht op jou.

Vandaar dus dat sluipen en een sneak kill soms je beste oplossingen zijn. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk, en vaak moet je gebruik maken van je omgevingen om je vijanden uit te schakelen. Om het hoekje kijken en mikken om vijanden uit te schakelen is daarom een goede tweede keuze. Ofwel je zwaarste arsenaal boven halen en knallen maar! Want je gaat een heel gros aan uiteenlopende vijanden tegenkomen, zowel mens als dier.

De game is enkel een Single player game, wat ik zelf zeker niet erg vind (ik ben niet zo te vinden voor online Multiplayer). De doorlooptijd van een sessie, afhankelijk van je skills uiteraard, zit ongeveer tussen een 10 en 13 uur. Eenmaal de game uitgespeeld wil het echter nog niet zeggen dat je daarom alles al gedaan hebt.

Er zijn tal van collectibles te vinden in de game, een heel deel van side missions die je kan doen en het “killboard”. Dit laatste is een bord waarop personages komen te staan die je moet gaan elimineren. Je kan deze vinden door Enigma puzzels op te lossen, waarna je naar de locatie gebracht wordt om de target te elimineren. Deze vijanden zijn vaak een pak sterker dan wat je gewoon bent van uit de gewone game.

Maar goed, na alle positieve zaken gehad te hebben, moeten we toch ook wel de minder positieve dingetjes aankaarten. Een van de lastigste zaken is de “auto-pickup”. Normaal loop je gewoon over kogels of andere pickups heen, en zal B.J. deze opnemen. Vaak gebeurt dit echter niet, en moet je handmatig deze oprapen. Iets wat tijdens een gevecht zeer lastig is, zeker als je de kogels echt nodig hebt.Een ander minpunt is dat de game problemen heeft met “clipping issues”. Ik heb vaker gemerkt dat vijanden, na het afmaken, in de muur terecht kwamen, inclusief mijn broodnodige pickups. Ik kon er dus niet meer aan. Wat er dus gebeurde, is dat de vijand (en mijn pickup) door de muur “clipped” en ik er niet meer bij kon.

Conclusie

Wolfenstein II – The New Colossus bevat een kolossaal verhaal vol met plottwist, ernstige en tragische stukken, maar ook humoristische stukken dat mij wist te boeien van het begin tot het einde. Grafisch ziet de game er wederom prachtig uit, helaas zijn er de clipping issues die mij vaker stoorden dan dat ik zou willen toegeven. Maar dat heeft voor mij de ervaring wel niet verpest. Het is een zeer goed uitgewerkte Single player game die genoeg afwisseling brengt door je de keuze vrijheid te geven tussen een stealthy of een guns blazing aanpak. Wolfenstein zet voor mij alweer een massieve titel neer. Eentje die ik met plezier in mijn collectie bij schuif, en eentje die zeker niet onderdoet aan zijn voorgangers. Integendeel.

Good

  • Dualwielding met wapens
  • Uitgebreide campagne met extra side quests en collectibles
  • Ijzersterk verhaal in een zeer toffe setting
  • Razendsnelle actie

Bad

  • Clipping issues met vijanden en voorwerpen
  • Laadtijden zijn wat lang en kunnen storend werken als je vaker doodgaat
9.2

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password