Valkyria Revolution

Valkyria Revolution
Valkyria Revolution
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Valkyria Revolution is een actie rpg ontwikkeld door Media.Vision. De game is een spin-off van de bekende Valkyria Chronicles games. Het gaat hier dan ook niet om een vervolg op Valkyria Chronicles III, maar wel om een opzichzelfstaand deel uit deze serie. Valkyria Revolution focust zich meer op actie in tegenstelling tot strategie zoals in Valkyria Chronicles, hoe dit uitpakt kan je hieronder ontdekken. 

Valkyria Revolution speelt zich af in een fictieve fantasy versie van Europa. Jij bent inwoner van het kleine landje Jutland, dat het slachtoffer is van een economische blokkade door het land Ruzhien (gebaseerd op rusland, n.v.d.r.). De reden van deze blokkade is dat Jutland over een grote ragnite voorraad beschikt. Ragnite is een mineraal dat gebruikt wordt als energie. Ragnite beschikt trouwens ook over magische mogelijkheden, want deze wordt gebruikt om magie zijn kracht te geven, net zoals mana dat doet. Natuurlijk wil Jutland zo snel mogelijk van deze blokkade vanaf, waardoor het dus beslist om Ruzhien aan te vallen om zo terug onafhankelijk te kunnen zijn.

In tegenstelling tot Valkyria Chronicles beschikt Valkyria Revolution niet over een Wereld Oorlog 2 setting. Valkyria Revolution speelt zich af in een fantasy wereld met raakvlakken uit de Valkyria Chronicles-reeks. Helaas komt het verhaal niet zo boeiend over. Het is nu niet zo dat het verhaal slecht is, maar het wordt niet echt interessant gebracht. Het feit dat de Engelstalige voice cast af en toe klinkt alsof ze tegen hun zin hun teksten inspreken helpt hier natuurlijk niet bij. Gelukkig kan je ook ervoor kiezen om het spel te spelen met de Japanse stemmen, maar hier is natuurlijk niet iedereen fan van. Het is nu ook niet zo dat elke Engelstalige acteur hier slecht werk levert, maar het is duidelijk niet met erg veel enthousiasme ingesproken.

Wat ook niet helpt is het feit dat de personages tijdens het verhaal, – dat verteld wordt door middel van cutscenes – erg houterig bewegen. Ook hun gezichten tonen erg weinig emotie tijdens deze scenes, waardoor het erg moeilijk wordt om je in te leven in het verhaal. Een ander probleem is dat het verhaal tussen de gevechten door af en toe langdradig wordt. Begrijp me echter niet verkeerd, ik hou best wel van een uitgebreid verhaal in een game, maar het feit dat cutscenes soms wel een kwartier kunnen duren is een beetje teveel van het goede. Je hebt namelijk maar al te vaak het gevoel dat je meer naar verhaal zit te kijken dan de game te spelen. Ik heb mezelf er dan ook meermaals op betrapt dat ik tijdens de cutscenes naar mijn iPhone greep om even tussendoor Facebook te checken, en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Valkyria Revolution is geen turn-based tactical rpg meer, zoals Valkyria Chronicles dat wel was. Deze game is een actie rpg met enkele tactische elementen die over zijn gebracht uit de main reeks. Hoewel het perfect mogelijk is om tactisch te spelen, is dit absoluut niet nodig om de overwinning te kunnen behalen. Het hele tactische aspect voelt zelfs compleet overbodig aan. Het is perfect mogelijk om cover te nemen achter zandzakken, en muren om zo de vijand aan te vallen met je geweer (wat als secundair wapen gebruikt kan worden samen met granaten). Maar uiteindelijk is dit geen must, aangezien je ook gewoonweg naar de vijand kan lopen om deze aan te vallen met je gewone wapens, en dit met weinig risico want gewone vijanden weten amper schade te veroorzaken aan je karakters. Hierdoor voelt de game dan ook net iets te gemakkelijk aan.

Door het feit dat Valkyria Revolution een actie rpg is, zou je denken dat je een gevecht in hack en slash stijl kan aangaan. Helaas is ook dit niet waar. Elk personage beschikt maar over één enkele melee aanval, met telkens dezelfde animatie. Je kan gelukkig ook dodgen en aanvallen blokken, maar in de praktijk zal dit amper nodig zijn. Wanneer je een secundair wapen of magie selecteert, dan zal de game ook even pauzeren, men had dit eventueel beter met shortcut knoppen ingesteld, want nu haalt dit je uit de flow van het gevecht, en het past ook niet zozeer in een actie spel, het is dan ook duidelijk een erfenis uit de turn based roots van deze serie.

Gelukkig zijn er natuurlijk ook boss fights, waarin je meer moeite zal moeten doen, en waarin je ook meer tactiek bij zal moeten gebruiken. Het zijn dan ook deze gevechten die uitblinken, alleen jammer dat je niet over verschillende melee aanvallen beschikt. Je kan natuurlijk ook magie gebruiken, maar ook deze is niet zozeer nodig, want ook tanks gaan eenvoudig neer. Ook hierbij geld dat deze voornamelijk bruikbaar zijn tegen bosses, tegen gewone vijanden voelt het nogal als overkill aan en als verspilling van je mana. De gewone gevechten voelen helaas dan ook zeer repetitief en eentonig aan.

Het is nu ook niet dat het hier om een slechte game gaat, hoewel mijn mening dit wel doet vermoeden. Ik heb mijn best gedaan om de game leuk en boeiend te vinden, maar dat is mij helaas niet gelukt. Andere gamers zullen zich hier best goed mee kunnen amuseren, maar ik blijf het gevoel hebben dat de game zoveel meer had kunnen zijn. Waar ik wel van overtuigd ben is daar de game veel beter tot zijn recht komt op een handheld zoals de PS Vita, als je deze game wil spelen, en je beschikt over een Vita, dan raad ik absoluut aan om de Vita versie te importeren, al zit je vermoedelijk dan wel vast aan de Japanse taal. De reden dat ik dit aanraad is omdat de game zich veel beter verleent om even tussen door te spelen, iets wat perfect is voor op een handheld.

Hetzelfde geld ook voor de graphics, de game ziet er uit als een game uit de vorige generatie, iets dat dan best wel een beetje teleurstellend is. Hoewel de game zeker niet lelijk is, is het duidelijk dat de game vooral ontwikkeld is met het oog op handhelds. Dat maakt het dan ook erg jammer dat de Vita versie niet in Europa zal verschijnen.

Conclusie

Verwacht van Valkyria Revolution geen tactical turn-based rpg gameplay zoals in Valkyria Chronicles wel het geval is, want dan kom je er bedrogen uit. Valkyria Revolution gaat een totaal nieuwe richting uit en profileert zich als een actie rpg. Helaas is de game vaak veel te gemakkelijk en is het tactische aspect van deze game te verwaarlozen. Valkyria Revolution is zeker geen slechte game, maar het had veel meer kunnen zijn. De game zou dan ook veel beter tot zijn recht komen op een handheld systeem. De game lijkt dan ook bedoeld om voornamelijk tussendoor even te spelen, langdurige speelsessies zullen snel eentonig en repetitief aanvoelen.

Good

  • Goede soundtrack
  • Interessante setting

Bad

  • Teveel cutscenes
  • Grafisch ondermaats
  • Houterige animaties
  • Geen strategie vereist
5.5

Middelmatig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password