V-Rally 4

V-Rally 4
V-Rally 4
Release Datum:Genre:Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Het was alweer een poos geleden dat er nog een V-Rally game was verschenen. Zestien jaar om precies te zijn. De laatste telg uit deze reeks stamt zelfs nog af van de Playstation 2. Het werd dus hoog tijd dat er nog eens een nieuw deel ontwikkeld zou worden. Deze taak werd op zich genomen door Kylotonn, bekend van onder andere de meeste recente WRC games.

Oudere gamers onder ons zullen wellicht bekend zijn met deze reeks. Voor de jongere generatie gamers zal deze titel niet zo bekend in de oren klinken, dus voor hen een kleine geschiedenis les. De eerste V-Rally game was in 1997 verschenen voor de originele Playstation. in Europa verscheen de game onder de naam V-Rally 97 Championship Edition. De game heeft destijds twee vervolgen gekregen, V-Rally 2 verscheen in 1999 nog steeds voor de Playstation 1 en V-Rally 3 ten slotte verscheen in 2002 voor Playstation 2. Ondertussen zijn we alweer zestien jaar verder en heeft uitgever BigBen de rechten op V-rally verkregen, waarna Kylotonn games ermee aan de slag mocht gaan.

Zoals net al vertelde ontwikkeld Kylotonn games ook de WRC-games. Toch gaat het hier om een heel andere game. Goed, het is natuurlijk ook rally, maar V-rally gebruikt geen gelicentieerde rally stages of events. Dit betekend dus meteen ook dan dat Kylotonn alle vrijheid had om zelf leuke rally-stages te verzinnen op unieke locaties. En ik moet toegeven, deze aanpak werkt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de besneeuwde oppervlakten van Syberië of een rally tussen de smalle straatjes in Japan, of lekker in het stof racen in Kenia. Het zit er allemaal in.

V-Rally 4 is niet meteen de mooist ogende game. Maar gelukkig is de game ook niet lelijk te noemen. De wagens zien er prima uit, maar het is vooral de omgeving die soms wat wegheeft van een game die tussen de huidige en de vorige generatie zit. Dat zal echter de pret niet onderdrukken, want uiteindelijk is het natuurlijk nog altijd de gameplay die het belangrijkst is bij een game als deze. En met de gameplay zit het best wel goed. Toch moet hierbij vermeld worden dat de lichteffecten absoluut niet slecht zijn. Net zoals het feit dat de wagens vuil worden tijdens het racen, en dit ziet er best wel goed uit om eerlijk te zijn net zoals de schade die je wagen kan oplopen. Het geluid daarentegen is niet altijd even geslaagd. De aanwezige muziek klinkt ongeïnspireerd en niet alle wagens klinken even goed. Af en toe zal je namelijk het gevoel krijgen dat je met een grasmaaier aan het racen bent. De wat mindere motorgeluiden zorgen ook ervoor dat een goed snelheidsgevoel af en toe ontbreekt.

Je kan V-Rally 4 niet echt meer vergelijken met de games van toen. De game is natuurlijk een pak moderner geworden. Wat wel zo nog is gebleven, is dat de game eerder een arcade rally game is en geen sim. Toch zal deze game zowel fans van sim en arcade racing aanspreken, want de besturing zit ergens tussen een sim en arcade game in, en de besturing is niet zo veeleisend als in een volbloed sim game maar ook niet zo arcade-achtig als bijvoorbeeld Sega Rally. Denk eerder aan een game in de stijl van Forza Horizon maar dan meer als een rally game. Toch moet ik hierbij wel vermelden dat de wagens niet zo lekker sturen als in deze laatstgenoemde game. Bijna alle wagens hebben wat last van oversteer. En af en toe voelt het alsof ze alle kanten op stuiteren, zelfs op een recht stuk baan. Al zal je na een tijdje spelen hier snel aan wennen en zal je in no-time als een pro over de stages vlammen.

V-Rally 4 bevat verschillende soorten evenementen om aan deel te nemen. Naast de gebruikelijke rally events zijn er ook nog Hillclimbs, buggy racing, V-Rally Cross en tenslotte Extreme-Khana. Deze verschillende modi zorgen ervoor dat de game niet snel repetitief of saai zal gaan aanvoelen. De verschillende soorten klassen laten zich ook steeds anders besturen, mede dankzij het feit dat je hier andere wagens zal moeten gebruiken, die specifiek bedoeld zijn voor de desbetreffende klasse. Alle aanwezige event types zijn trouwens ook online te spelen, en dit met je eigen wagens.

In de Career mode zal je uiteraard je carrière als racer opbouwen, en deelnemen aan al deze verschillende events. Je zal per event een wagen moeten kopen en uiteraard ook voor de nodige crew zorgen. Hoe beter je crew, hoe beter je wagen kan presteren dankzij upgrades die deze crew kan ontwikkelen, en het feit dat een goede crew efficiënter is in het afstellen en het repareren van je bolide. Dus denk eraan! Hoe beter je crew, hoe beter je prestaties zullen worden. Let er echter wel op dat je natuurlijk je crew moet betalen, dus spendeer niet alles ineens aan je wagen. De career is echter nogal omslachtig gebracht. Je moet navigeren door onhandige menu’s en je hebt geen duidelijk overzicht over je progressie. Het voelt hiertoe dan ook af en toe aan alsof je geen echte progressie maakt en niet echt naar een doel toewerkt.

Conclusie

V-Rally 4 is een vermakelijke arcade rally game geworden. Desondanks de arcade feel is de game geschikt voor zowel arcade als sim-racing fanaten. Dit dankzij de besturing die ergens tussen arcade en sim in ligt. De game bevat een grote hoeveelheid events, maar wordt af en toe geteisterd door een, toch wel bij momenten, lastige besturing met veel oversteer. Echter moet ik bekennen dat ik mezelf goed heb vermaakt met dit nieuwe deel uit de V-rally Reeks. Ondanks de aanwezige mankementen weet de game perfect een soort van jaren 90 rally game sfeertje te creëren. Je waant je onmiddellijk terug in de tijd van de eerste Playstation en de eerste V-rally game, en dit met modernere elementen en graphics. De game leent zich perfect om even tussendoor na een drukke dag op los te gaan.

Good

  • Sterk ontworpen stages en circuits
  • Unieke locaties
  • Grote hoeveelheid aan beschikbare races

Bad

  • Bijna alle wagens hebben last van oversteer
  • Ongeinspireerde muziek en middelmatige geluidseffecten
  • Onhandige menu's
7.2

Goed

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password