Twisted Metal: Retrospective

Twisted Metal: Retrospective
Twisted Metal: Retrospective

Als gamer ben ik altijd op zoek naar games die me uitdagen en me een nostalgisch gevoel geven. Twisted Metal is zo’n spel dat me terugbrengt naar mijn jeugd en me destijds veel plezier heeft bezorgd. In deze retrospective bespreek ik wat het tot een klassieker maakte en waarom het nog steeds een topper is onder de retro games. 

Twisted Metal is een vehicular combat game dat in 1995 werd uitgebracht voor de PlayStation. Twisted Metal werd ontwikkeld door SingleTrac en gepubliceerd door Sony Computer Entertainment. De game bevatte 12 verschillende personages die elk hun eigen voertuig hadden en hun eigen motieven om het Twisted Metal toernooi te winnen, wat in die tijd vrij uniek was. Het doel van het spel is, zoals je wellicht wel weet, om de andere voertuigen te vernietigen en uiteindelijk als laatste over te blijven.

Gameplay

De gameplay van Twisted Metal was uniek voor zijn tijd en was revolutionair in het genre van de vehicular combat games. Twisted Metal was één van de eerste populaire games uit het genre. Spelers konden hun voertuigen besturen terwijl ze wapens gebruikten om hun vijanden aan te vallen en dit zowel in binnen als buitenzicht. De wapens varieerden van machinegeweren tot raketwerpers en vlammenwerpers. Twisted Metal had ook power-ups zoals health packs en wapen pick-ups die spelers konden gebruiken om hun voertuigen te healen en krachtige aanvallen uit te kunnen voeren. Je ondergaat een dodelijk toernooi in de hoop als winnaar uit de bus te komen. Slaag je hierin, dan krijg je het verhalende einde te zien van jouw gekozen personage.

Personages

Twisted Metal had 12 verschillende personages, elk met hun eigen voertuig en unieke vaardigheden. De personages waren Sweet Tooth, Thumper, Hammerhead, Roadkill, Mr. Grimm, Spectre, Outlaw, Pit Viper, Warthog, Crimson Fury, Darkside en Yellow Jacket. Elk personage had zijn eigen achtergrondverhaal en reden om de Twisted Metal-wedstrijd te winnen. Sweet Tooth was bijvoorbeeld een clown die zijn voertuig, een ijscowagen, gebruikte om zijn vijanden te vernietigen terwijl hij heerlijk sadistisch lacht. Hij is en blijft tot op heden mijn favoriete Twisted Metal personage, die dankzij zijn populariteit in elk vervolg speelbaar is geweest.

Arena’s

Twisted Metal had verschillende levels en omgevingen die elk hun eigen uitdagingen hadden. Het spel speelde zich af in verschillende steden en locaties in de Verenigde Staten, waaronder Los Angeles, New York en Washington D.C. Elk level had ook zijn eigen unieke kenmerken en obstakels. Het level in Washington D.C. had bijvoorbeeld een enorme draaikolk waar spelers in konden vallen en verdrinken. Daarbovenop waren deze voor hun tijd erg mooi weergegeven, je waande je effectief op de locatie waarop de match zich afspeelde.

Soundtrack en geluidseffecten

Een van de opvallende kenmerken van Twisted Metal was de soundtrack en geluidseffecten. De soundtrack was een mix van rock en heavy metal muziek die perfect paste bij de actievolle gameplay. De geluidseffecten waren toen al van hoge kwaliteit en voegden een extra dimensie toe aan de gevechten. Het geluid van exploderende auto’s en vlammenwerpers was gewoonweg geweldig en zorgden ervoor dat de wapens een indrukwekkende impact maakten.

Hoe Twisted Metal het genre heeft beïnvloed 

Twisted Metal heeft het genre van de car/racing games veranderd door car combat te populariseren. De game bezorgde gamers een heus gevecht op wielen, en dit van een kwaliteit die destijds bijna ongezien was. Spelers konden hun voertuigen gebruiken als een wapen om hun vijanden te vernietigen en moesten ook goed manoeuvreren om aanvallen te ontwijken en power-ups en wapens op te pakken. Het spel was ook een van de eerste spellen uit het genre die een verhaalmodus had, waarbij spelers het verhaal van elk personage konden volgen en daarvan hun eigen eindes konden ontdekken.

Twisted Metal is een klassieker geworden omwille van verschillende redenen. Het spel was baanbrekend in zijn genre en had unieke gameplay die nog steeds opwindend is om te spelen en toekomstige titels uit het genre heeft geïnspireerd. Denk maar aan games zoals Interstate ’76, Vigilante 8 en Rogue Trip: Vacation 2012 die allen hun gameplay hebben te danken aan de basis die Twisted Metal heeft neergezet. De game was zelf tevens verantwoordelijk voor de populariteit van het genre in de jaren 90.

Twisted Metal in de moderne tijd

Twisted Metal heeft voor zijn tijd unieke gameplay en memorabele personages. De game heeft ook geweldige soundtrack en geluidseffecten en biedt zelfs nu nog veel speelplezier. Het spel heeft echter ook enkele nadelen, zoals de graphics die in vergelijking met de huidige spellen erg verouderd zijn. Ook kan de gameplay soms repetitief zijn en kunnen de besturing en sommige levels naar huidige standaarden frustrerend zijn.

Twisted Metal is nog beschikbaar om te spelen op PlayStation 4 via de PlayStation Store. De game is ook beschikbaar op de PlayStation Classic-console.

Conclusie

Twisted Metal is een klassieker die nog steeds populair is bij retro gamers, en bovendien nog steeds leuk is om te spelen. Het spel was baanbrekend in zijn genre en had unieke gameplay die nog steeds opwindend is om te spelen. De personages zijn memorabel dankzij hun achtergrond verhaal dat je kan vrijspelen. De soundtrack en geluidseffecten zijn, hoewel ze wat verouderd klinken, ook vandaag de dag nog steeds aanvaardbaar. Als je een fan bent van retro games en nog nooit Twisted Metal hebt gespeeld, dan is het zeker de moeite waard om deze retro titel eens te proberen, althans als je jezelf over de verouderde graphics kunt heenzetten. De game is en blijft een belangrijk stukje game geschiedenis, en bovendien eentje die ik nog steeds graag speel. Een remake of nieuw deel in deze serie zou ik dan ook met open armen ontvangen.

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password