Als er een ding is waar je er absoluut nooit teveel van kan hebben, dan zijn het wel controllers. Is het om met meerdere vrienden een klassieke couch multiplayer te spelen of gewoon omdat je, zoals het mij wel eens durft te overvallen, vergeet een controller op te laden? Het is gewoon super handig om een deel extra controllers achter de hand te hebben. Controllers worden ook intensief gebruikt en slijten ook over de jaren, en je wil toch niet plots zonder zitten? Toch zijn controllers vaak een wat duurdere investering, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Althans, dat is wat we gaan bekijken met deze Trust GXT 541 wired controller die alvast een interessant prijskaartje heeft.
Unboxing
Dat Trust vooral inzet op een ecologischere aanpak, is al te merken vanaf de verpakking. De doos zelf is voldoende stevig en adverteert op een nette manier wat het product omvat onder een strak design. Er valt ook niet naast te kijken dat deze controller bedoeld is om te gebruiken met PC’s en laptops, maar hier komen we later nog even op terug. In de doos zelf vinden we de controller en twee extra, maar zeer verschillende, opzetstukjes voor je D-pad. Tenslotte zit er nog een korte handleiding bij, die je aantoont hoe je de controller dient aan te sluiten. De controller zelf heeft ook een simpel en strak design, met een volledig zwart uiterlijk op de grips na die aan weerszijden een grijze grip hebben met reliëf.
Build
Ook de controller is ecologisch verantwoord en zou voor 75% gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal. Ik weet niet of dat de reden hiervoor is, maar ik heb wel het gevoel dat de controller wat aan de lichte kant is en het plastic vrij goedkoop aan voelt. Niet dat het aanvoelt als een goedkoop prul, want de controller ligt enorm goed in de hand en voelt toch voldoende stevig aan. De joysticks bieden voldoende weerstand om niet als een lam pookje aan te voelen en springen steeds goed terug naar hun neutrale stand. Ook de andere knoppen en triggers voelen zeer goed aan. Het enige onderdeel waar wat op aan te merken is, is de D-pad.
Up, up, down, down, left, right, left, right, B, A, Start
Om onmiddellijk met de deur in huis te vallen, de D-Pad is vrij ondermaats. Je zou kunnen denken dat het de standaard D-pad is, die vooral aan de oudere PlayStation controllers doet denken, maar zelfs met de bijgeleverde D-pads waarvan eentje de D-pad van een Xbox controller nabootst en de andere acht richtingen aan wijst, had ik dezelfde problemen. Namelijk dat naar rechts of links lopen in een game er soms voor zorgt dat hij rechts als rechts en onder registreert, wat vrij vervelend is. Neem nu bijvoorbeeld een 2D-platform game waar je snel naar rechts wil bewegen maar je held een stap rechts zet om dan te bukken waardoor je een vijand niet weet te ontlopen. Dit werkt erg frustrerend bij momenten dus. Het valt niet constant voor, zeker niet wanneer je er op let en zo goed mogelijk recht op de D-pad drukt, maar in hectische situaties op leven en dood durft dit wel vaker voor te vallen.
Connectivity
Tenslotte moeten we het ook nog even hebben over de connectiviteit van controller. Ik heb op meerdere toestellen geprobeerd om de controller te gebruiken, vaak met gemengde resultaten. De eerste test was op mijn trouwe MacBook Pro, waar ik enkele Steam games heb staan. Hier liep ik bij bepaalde games al tegen het issue dat de controller niet herkend werd en bij andere moest ik de controller manueel instellen. Ergens had ik dit wel al verwacht, want heel wat hardware is niet onmiddellijk even compatibel met Apple producten. Daarom schakelde ik al snel om naar mijn gaming PC die op Windows draait. Hier liep mijn frustratie dan weer redelijk snel op omdat ik dezelfde issues begon te ervaren als op mijn MacBook, namelijk dat veel Steam games de controller niet herkenden terwijl mijn PC de Trust controller wel goed herkende. Nuja, goed is misschien een groot woord want hij werd telkens herkend als een audio device, waardoor ik deze eerst moest uitschakelen als audio device om dan als controller verder te gaan. Hier en daar kon ik dan wel een game spelen, dus ik weet niet goed of het aan mij en mijn setup lag, aan de games of gewoon aan de controller.
Ook al staat het niet op de doos, je kan de controller ook op andere systemen gebruiken aangezien deze simpelweg aan te sluiten is met een USB-A kabel. Zo heb ik de controller eens gekoppeld aan mijn Raspberry Pi, waar deze gek genoeg herkend werd als een Chinese PS4 controller, en na het instellen er van werkte deze enorm goed er mee samen. Daarnaast heb ik ook nog eens de test gedaan op onder andere de Nintendo Switch, PS4 en PS5 waarvan ik helaas moet zeggen dat het op al deze apparaten niet werkt, maar dat had ik ergens wel al verwacht en hier kan ik het toestel ook niet op afrekenen aangezien het dit ook niet adverteert.
Conclusie
Al bij al is de Trust GXT 541 Muta wired controller, desondanks de problemen waarmee deze kampt, een degelijk product als je kijkt naar het prijskaart. Voor 29,99€ krijg je een controller die goed in de hand ligt en, op de D-pad na, zeer responsieve en accurate toetsen, triggers en sticks heeft. Het connecteren op PC/MacBook in combinatie met Steam werkte voor mij meer niet dan wel, maar op andere systemen of wanneer je de controller handmatig kan instellen doet het zeker en vast wat het hoort te doen. Zoek je echter een draadloze controller, hoewel de kabel van 3M voor veel mensen wel meer dan lang genoeg zou moeten zijn, die ook op de Nintendo Switch werkt, dan kan je eventueel wel richting de Trust GXT 542 wireless controller kijken die verder waarschijnlijk wel gelijkend gaat zijn aan de wired versie en met zijn prijskaartje van 39,99 € niet veel hoger zit dan zijn bekabelde broertje die we zonet besproken hebben. Gaat de Trust GXT 541 Muta mijn favoriete go-to controller worden voor PC? Dat waarschijnlijk niet, maar deze gaat wel standaard aan mijn Raspberry Pi gekoppeld blijven en voor die setup mijn favoriete keuze worden.