Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2
Tony Hawk’s Pro Skater 1+2
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ik keek maar uit naar 1 game deze maand. Ik vermoed ook dat jullie al kunnen raden welke game dit is. Jazeker, de game die eerder deze week mijn retro-pen deed kriebelen en mij aanspoorde om een retrospective te schrijven. Tony Hawk is back! Ik heb uren en uren gespendeerd aan deel 2, maar heb deel 1 nooit in mijn bezit gehad. Uit goede bronnen heb ik echter vernomen dat deze, ondanks zijn kleinere locaties en beperktere opties, eigenlijk niet onderdoet in gameplezier. De keuze om deel 1 en 2 dus samen te gooien in de remake draagt alleen maar bij aan mijn enthousiasme. Heeft deze game mij kunnen bekoren ondanks mijn hoge verwachtingen? Wel, dat lees je nu.

Welcome back

Ja, welkom terug meneer Hawk, maar ook welkom aan al je oude vrienden en collega skaters. Activision en Vicarious Visions hebben de hele bende terug opgetrommeld voor deze nieuwe game. Natuurlijk gaan ze mee met hun tijd en zorgen ze dat de skaters dat ook doen. De originele games zijn 20 jaar oud dus de skaters zijn allemaal zoveel ouder geworden. De ontwikkelaars hebben dus iedereen zijn uiterlijk aangepast aan hun huidige toestand en iedereen in moderne skatekleding gestoken. Persoonlijk had ik het enorm geapprecieerd als ik de mogelijkheid zou hebben om de old-school kledij en uiterlijk van de skaters vrij kon spelen, maar helaas. Het is tot op heden enkel mogelijk voor dit te doen bij Tony Hawk, Steve Caballero en Rodney Mullen en dit ook enkel bij de aankoop van de Deluxe Edition. Er is ook gekozen om skaters uit de nieuwe generatie toe te voegen aan de game. Zo komen we nu, onder andere, Riley Hawk, Shane O’Neill en Lizzie Armanto tegen. Oh ja, voor wie het niet was opgevallen, Er zijn dus enkele succesvolle vrouwelijke skaters toegevoegd. Is dit choquerend? Helemaal niet. Het is gewoon opvallend aangezien dit in de eerste game niet aanwezig was. Kraak hiervoor de originele game niet af. In die tijd was skaten nog erg in opkomst, waren er minder bekende en professionele skaters en werd de sport, op bekend niveau, vooral beoefend door mannen. Ondertussen is hier wat meer variatie in en de game doet zijn best om dit door te trekken in zijn aanbod.

Born to ride

Nee, we kruipen niet op de motor, maar op een skateboard. Of je nu fan bent van deel 1 of 2, je hebt ze beide in je bezit en je zult ze ook beide ‘moeten’ spelen om ten volle van de remake te genieten. Het concept van de oude delen was hetzelfde waardoor het gemakkelijk was om ze te combineren. Je kiest een skater, die zijn individuele en op het echte leven gebaseerde basis stats heeft, start je career mode en duikt het skatepark in. Elk skatepark heeft 10 doelen, waarvan sommige terugkerend en in elk level gelijkaardig en andere locatiegebonden, die je kan/moet voltooien. In de oude games speelde je hiermee geld vrij en vond je random geld in elk park. Met dit geld kon je stats verhogen en tricks en kledij kopen. In de remake gaat het net even anders. De games zijn trouw gebleven aan hun parken en doelen en het behalen ervan geeft je nog steeds geld. Er is echter geen geld meer te vinden in de parken, maar na elke skatesessie krijg je wel geld afhankelijk van je skategedrag. Het verdiende geld dient ook niet meer voor de aankoop van skills en tricks. Enkel nog voor kledij, accessoires en dergelijke. Skills verdien je vanaf nu door, per level, een bepaalde hoeveelheid ‘Stat Points’ te vinden. Voordat je aan het park begint zie je heel duidelijk hoeveel je er kunt vinden en kan je, terwijl je je doelen probeert te behalen, op zoek naar deze flikkerende tokens. Hiermee verplicht de game je ineens ook om de 2 gecombineerde games effectief samen te spelen. Om je skater echt kick-ass te maken moet je immers de stat points vinden van zowat alle locaties van beide games.

Deze stat points heb je echt nodig als je verder wilt raken in de game. Al snel merk je dat elke gebruikte stat point een enorm verschil maakt op je skater. De game is zo gemaakt dat hij je confronteert met doelen die je niet kan behalen tenzij je stats je van de mogelijkheid voorzien. Soms spring je gewoon niet hoog genoeg of grind je niet ver genoeg om dat broodnodige stat point of doel te behalen. Met je stat points maak je je skaters dan wel beter, maar zonder je doelen te bereiken speel je geen andere locaties vrij. En aangezien je per locatie tussen de 2 en 4 stat points kan vinden, is het nogal belangrijk om steeds meer skate locaties vrij te spelen. Je kunt het wel al afleiden. Je moet in de game niet alleen rond skaten en zorgen dat je stat points vindt, je moet ook effectief steeds beter en beter skaten om verder te raken. Het vinden van Stat Points maakt het je makkelijker om je doelen te behalen en je doelen behalen gunnen je de kans om meer Stat Points te vinden. Dit was een gewaagde zet, aangezien er de kans is om fans teleur te stellen of de remake te verprutsen. In dit geval is deze kleine aanpassing een echte meerwaarde aan de game en zorgt het voor een moderne twist in de remake. Als je trouwens van skater wisselt zijn nog steeds alle locaties beschikbaar en dien je enkel opnieuw de stat points te zoeken om jezelf te verbeteren. Dit zorgt voor een lagere motivatie om alle skateparken opnieuw te doorlopen aangezien er niet veel uitdaging meer in schuilt. De game is wel ingesteld om de tokens (soms) van locatie te doen veranderen, maar deze zijn meestal wel snel achterhaald.

Best of old and new

THPS2 introduceerde multi player. Dit wou zeggen dat je iemand kon uitnodigen om samen op de bank te gamen. Dit kon in die tijd beurtelings of via split screen, afhankelijk van welke multi-player game je koos. Ondertussen bieden de moderne consoles en games meer mogelijkheden en is online gamen een vanzelfsprekendheid geworden. THPS1+2 combineert het gevoel van nostalgie met de mogelijkheden van vandaag. Je kunt dus nog steeds kiezen om vrienden over de vloer te krijgen en samen wat sick tricks uit te wisselen, maar ook online is er die mogelijkheid. Alles wat je vroeger kon is in deze remake verwerkt en meer. Zo kun je in de game zowel offline als online genieten van ‘Free Skate’, de naam zegt het zelf. Verken gewoon samen de omgeving en het park. Iets wat altijd goed werkt als gezamenlijke opwarmer of gewenning aan het split screen. Dan heb je ‘Trick Attack’. In deze mode neem je het tegen je tegenstander op om de hoogste score op je naam te hebben na het tijdslimiet. Dit lijkt overigens wat op de ‘Score Challenge’ waarin je moet streven om zo snel mogelijk een bepaalde score te behalen. ‘Combo Mambo’ laat je bewijzen wie de hoogste combo kan scoren binnen een bepaald tijdslimiet terwijl ‘Combo Challenge’ je weer doet streven naar een scoretotaal met je combo’s. Hier onder zie je een screenshot van een local game ‘Graffiti’. Door tricks te doen op objecten krijgen ze jouw kleur. Je kan je tegenstander zijn overwonnen boxen, ramps en dergelijke afpakken door een indrukwekkendere trick uit te voeren op zijn gekleurde items. Wie de meeste stuks op zijn naam heeft na het tijdslimiet heeft gewonnen. Je kan verder ook ‘Horse’ spelen op je skateboard. Voer combo’s uit en scoor telkens hoger dan je voorganger. Wie hier niet in slaagt of valt krijgt een letter toegewezen. Degene die als eerste het woord spelt verliest. En als laatste kun je ‘tag’ spelen met je tegenstander. Zoals ook gezegd in de retrospective: dit klinkt misschien als de simpelste en saaiste variant van de multiplayer, maar dit zal het zeker niet zijn. Tikkertje spelen zal nog nooit zo spannend en opwindend zijn geweest.

Een game is er natuurlijk op uit dat je zoveel en zo lang mogelijk tijd eraan spendeert. Terwijl de ene hiernaar streeft met een uitgebreide storymode zorgt een andere voor een hoge replaywaarde. Wie dit zelfs nog niet genoeg vindt kan bij THPS zich uren en uren verdiepen in ‘create a park’. Dit is voor de creatievelingen onder ons die hun eigen skatepark willen creëren en eventueel willen delen met de wereld. Je wordt voorzien van een uitgebreid assortiment aan items en benodigdheden die je nog kan uitbreiden met gekochte items uit de shop. Zelfs zonder die items ben je rijkelijk voorzien van wat je nodig hebt om een uitgebreid, veelzijdig en gepersonaliseerd park te maken.

Looks, sounds, feels and skates great

Ja, ik kan het blijven zeggen: this game did everything right! De visuals zijn niet gewoon aangepakt en bijgeschaafd, alles is gewoon nieuw hermaakt zonder af te wijken van het originele. De parken en skaters ogen nog hetzelfde, met de nodige modernisering links en rechts, maar zijn duidelijk nieuw heropgebouwd. Met die modernisering bedoel ik trouwens geen aanpassingen, zoals ik al eerder zei. Eerder modernere aankleding. Zo vind je nu in de parken reclame van hedendaagse items en zelfs posters van voorbije Tony Hawk games. Op zich allemaal onschuldige aanpassingen en leuke items die een plezier zijn om op uit te komen tijdens je skate sessies. De Playlist uit de originele titels is herbruikt maar de game is ook voorzien van nieuwe songs die perfect bijdragen aan de sfeer. Je hebt nu ook de mogelijkheid om in de Playlist liedjes te selecteren of te skippen, iets wat vroeger niet kon tenzij je je skatesessie herbegon zodat er ook een nieuw nummer opstartte. Hoewel de game volledig hermaakt is voelt hij nog steeds als die, weliswaar over the top, luchtige skate game van 2 decennia geleden. Ik durf wel beweren dat hij net iets moeilijker is gemaakt. Ik herinner mij nog levendig hoe ik vroeger met mijn skater een ‘900’ deed als special trick, maar tegelijkertijd ook simpelweg een olie van 900 graden kon doen omdat ik mijn airtime-stat zo hoog had gebracht. Dit lukt me nu niet meer. Hoewel ik dus geen onmiddellijk duidelijk verschil merk in mijn gameplay, en al zeker niet in plezier, lijken de mogelijkheden mij toch bijgewerkt. Met momenten wringt dit een beetje met mijn muscle memory, maar elke dag gaat dat een beetje beter. Misschien ligt het gewoon aan mij en ben ik niet meer de legendarisch perfecte skater die ik ooit was…

Conclusie

De slagzin van deze review wil ik nog eenmaal herhalen: this game did everything right! Je hebt echt alles in huis gehaald met deze titel. Een hoge dosis nostalgie, of voor degene die de game niet kenden een topgame van weleer, met alle moderne mogelijkheden en afwerkingen. Mijn voorkeur zou er naar uit gaan om wat meer vrijspeelbare ‘oude’ versies van de skaters vrij te spelen maar dit is misschien slechts een persoonlijk gemis. De keuze om je vrijgespeelde skateparken beschikbaar te houden als je van skater wisselt zorgt voor een lagere motivatie om opnieuw door de locaties uit te spelen, maar dit neemt geen plezier weg van deze game.

Good

  • Perfecte remake
  • Alles up te date zonder af te wijken van hun originele games

Bad

  • Originele outfits en uiterlijk ontbreken voor de meeste skaters
9.3

Fantastisch

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password