Tekken: Retrospective

Tekken: Retrospective
Tekken: Retrospective
Release Datum:, Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Tekken is al jaren één van mijn favoriete fighting games, en zelfs één van mijn favoriete gameseries aller tijden. Vanwege de aankomende release van Tekken 7 besloot ik om nog eens alle oudere Tekken games te spelen, waarbij ik natuurlijk bij de eerste Tekken ben begonnen. Hoe deze game stand weet te houden anno 2016 kan je in dit artikel lezen.

Tekken verscheen voor het eerst op arcade in 1994, het was ook in dat jaar dat ik voor het eerst kennis mocht maken met Tekken. Ik had destijds al meerder fighting games gespeeld, en het genre was destijds al aan het uitgroeien tot één van mijn favorieten. Ik was toen al bekend met Street Fighter II, Virtua Fighter, en de eerste twee Mortal kombat games. Al die games deed ik natuurlijk al erg graag, maar toen ik de eerste keer de arcade kast van Tekken voor me zag staan wist ik meteen dat er iets speciaals voor me stond. Deze arcade kast had een enorme aantrekking, de game zag er voor die tijd erg goed en aantrekkelijk uit, dus besloot ik om deze game meteen te testen. Ik was dan ook meteen hooked aan deze game, nog nooit had ik een fighter gespeeld die er zo goed uitzag en zo vlot en leuk speelde. Het was dan ook op die dag in april 1994 dat ik op de kermis mijn favoriete game reeks heb ontdekt. En deze status heeft Tekken voor mij nu in 2016 nog steeds weten te behouden. Ik heb dan ook ontelbaar veel muntstukken van 20Bfr in de arcade machines van Tekken gestopt.

Gameplay

Tekken was samen met Virtua Fighter, dat een jaar eerder in de arcade was verschenen, één van de eerste 3D fighting games die ooit zijn verschenen. Hierdoor trokken deze games al snel de aandacht van menig fighting game fans. Natuurlijk was dat niet enkel vanwege de 3D graphics, maar ook vanwege het feit dat deze games een erg intuïtief en vlot werkend gevechtssysteem hadden. Bij Tekken bestuurt elke beschikbare knop een andere ledemaat, hierdoor kon je makkelijk ontdekken welke knoppen er voor elke moves gebruikt dienden te worden. Hierdoor was het mogelijk om snel moves op te pikken doordat je andere spelers deze zag gebruiken. Tekken verschilt hierdoor erg met de meeste andere fighting games die destijds, en zelfs nu op de markt zijn. De meeste traditionele fighting games gebruikten hun knoppen om de sterkte van de aanval te bepalen, dit in tegenstelling tot Tekken waar elke knop instaat voor een ledemaat. Net zoals bij andere fighting games moet je in elke match twee rondes winnen om de overwinning op te eisen. Je kan winnen door de tegenstander K.O. te slaan, of zorgen dat je nog meer health overhebt dan je tegenstander wanneer de tijd om is.

Verhaal

Heihachi Mishima, hoofd van Mishima Zaibatsu, kondigt een  vechttoernooi aan (The King of Iron Fist Tournament) met een miljard dollar als prijs voor de winnaar. Er zijn acht deelnemers, waaronder Kazuya Mishima, de zoon van Heihachi Mishima. Kazuya is er echter op uit om wraak te nemen op Heihachi. Toen Kazuya een jaar of vijf was, wierp Heihachi hem van een klif om te testen of Kazuya waardig was als zijn zoon en als opvolger voor de Mishima Zaibatsu. Kazuya overleefde dit, ondanks dat hij zwaargewond raakte. Kazuya sloot een pact met de duivel in ruil voor de kracht om wraak te nemen. Tijdens het toernooi weet Kazuya zijn vader Heihachi te verslaan, en gooit hem vervolgens van dezelfde klif af.

Hoewel dit het originele verhaal was van de eerste Tekken game, is dit door de jaren heen in de andere games aangepast. Zo beschikt de Mischima familie van nature uit de Devil-gene, waardoor bepaalde leden van deze familie in hun duivelsvorm kunnen veranderen, al verliest men meestal de controle over zichzelf wanneer dit gebeurt.

Ontwikkeling

Tekken was oorspronkelijk geen fighting game, de ontwikkeling van deze game is voortgekomen uit een testproject van Namco. Het ging hier om een interne oefening om 3D karakters te animeren en te oefenen op texture mapping bij 3D personages. Het resultaat stond Namco erg aan, waardoor ze dan maar,besloten om dit alles verder uit te werken tot de fighting game die we nu kennen als Tekken. Hiervoor heeft men ontwikkelaars in dienst genomen die eerder hadden gewerkt aan Virtua Fighter. Zo was de designer van Virtua Fighter aangenomen als director, met als doel een soortgelijke game te maken met betere framerate en controls dan Virtua Fighter van Sega. Tekken verscheen eind ’94 op arcade om nadien in november 1995 uit te komen als port op Playstation. Tekken was de eerste game die meer dan 1 miljoen exemplaren wist te verkopen op de originele Playstation.

Tekken 1 in 2016

Zoals je kan lezen was dit één van de beste fighting games midden jaren ’90. Maar houdt deze game ook stand in 2016? Helaas is dat niet het geval. Vergeleken met de nieuwere Tekken games en andere fighting games is Tekken erg sloom en speelt deze helaas niet erg vlot meer. In ’94 stond het 3D fighting game genre nog in zijn kinderschoenen en dit merk je. Het is stukken moeilijker om een vlotte combo of juggle in gang te houden dan in de moderne games, door het trage tempo is het dan ook erg moeilijk om het gevecht vlot te laten verlopen. Ook voelen de controls vrij stroef en traag aan vergeleken met de moderne titels. Al verandert dit natuurlijk niet het feit dat de eerste Tekken een geweldige game was ten tijde van zijn release. Speel je toch graag eens een retro Tekken game, dan kan ik je eerder Tekken 2 en vooral dan Tekken 3 aanraden.

Personages

De volgende personages waren speelbaar in Tekken:

Wil je Tekken in actie zien? Wij hebben Tekken tijdens het testen voor dit artikel uitgezonden op Twitch. Je kan deze beelden herbekijken op onze video pagina, of in ons video artikel: Retro: Verjim Plays Tekken

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

2 Comments

  1. spijtig genoeg nooit veel van de eerste tekkens gespeeld, voornamelijk begonnen bij tekken 3. en zoals verjim weet, ook mijn favoriete fighting game ^^

    • Ikzelf heb alle Tekken games enorm veel gespeeld, Tekken 1 vooral op arcade kast. en vanwege Tekken 2 heb ik destijds een Playstation gekocht 🙂

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password