Terwijl mijn vriendin al aan het uitkijken is naar de jaarlijkse nieuwe versie van Just Dance, begon ik vol ongeduld mijn taiko drum van onder het stof te halen. Het is dan ondertussen ook bijna 2 jaar geleden dat er nog een Taiko no Tatsujin game verscheen, dus ik ben dan ook eens zo enthousiast als er een nieuwe game aankomt in de reeks. Met de stokken in aanslag, drum ik hier alvast een kleine review voor jullie bijeen!
Welcome to Omiko City!
Vanaf het eerste moment dat je Rhythm Festival opstart, voel je de fantastische Japanse vibe je onmiddellijk tegemoet komen. Ik waande me al heel snel weer in de arcade hallen in Akihabara met de felle kleuren en schelle Japanse stemmetjes. De toon is dus al vanaf het eerste moment gezet en qua presentatie kan dit mij smaken. De setting wordt door Don-chan, één van de hoofdpersonages, ingeleid. Hij weet ons te vertellen dat het festival, en daarmee de game, plaats vinden in de fictieve stad Omiko. De bedoeling van het festival is om de beste Taiko drummer te bekronen, en dat ben jij natuurlijk! Binnen deze kleurrijke stad zijn er vijf grote gebieden waar je terecht kan die dienst doen als de verschillende modi. De belangrijkste, en waar je waarschijnlijk het meeste tijd zal doorbrengen, is de “Thunderclap Shrine” waar de klassieke Taiko mode is en waar je naar hartlust kan drummen op de liedjes die te vinden zijn in deze game.
Naast de Taiko mode kan je een variatie vinden op de standaard gameplay in de Taiko Land Party Games, waar je kan kiezen tussen de “Great Toy Drum War” en “Don-chan Band”. In de eerste moet je verschillende missies voltooien terwijl je het opneemt tegen een CPU en je speelgoed kan gebruiken om je tegenstander te verwarren. Elk stukje speelgoed heeft zijn eigen manier om de tegenstander te storen, en je kan je toybox zelf samenstellen. Je activeert het speelgoed door goed te drummen en bepaalde noten te raken. In “Don-chan Band” kan je tot vier spelers een bepaalde rol in een band nemen. Dus niet enkel de drum, maar ook een gitaar of backing vocals kunnen hier naar voor komen. Ongeacht wat je neemt, de gameplay blijft echter hetzelfde.
Tenslotte zijn er ook nog heel wat customisation opties beschikbaar waaronder, uiteraard, de verschillende kostuums terugkeren. Verder kan je je naam tag en online groeten aanpassen. Initieel zijn de zaken waar je uit kan kiezen gelimiteerd, maar door te stijgen in level door veel te drummen speel je heel wat vrij. Er is ook een winkeltje waar je je zuurverdiende munten kan omruilen voor nog meer kostuums en andere zaken.
Let the good times roll
Deze keer krijgen we 76 nummers gebundeld met de game, en nog enkele die je kan unlocken. Dat is al een stevig aantal, maar dit aantal is nog eens uit te breiden naar een mooie 500+ tracks door middel van de nieuwe in-game subscription, de “Taiko Music Pass”. Deze pas kost 3,99€ per maand of 9,99€ als je per 3 maanden een abonnement neemt. Op zich is het een kleine kost voor zoveel extra nummers, maar als je zoals mij de game maar om de zoveel tijd speelt, is het een uitgave waar je weinig aan hebt. Dan is het wel interessant om gewoon een tijdelijk abonnement te nemen wanneer je weet dat je, alleen of met vrienden, heel wat uren wil staan drummen in die maand. Gelukkig zijn er wel enkele DLC packs die je kan kopen waar een paar nummers inzitten, zoals het Ghibli of Dragon Ball pack, of je koopt enkele leuke tracks die je gewoon lokaal wil hebben staan.
Hoe dan ook, de 76 nummers die meegeleverd zijn, zijn zeker en vast ook al de moeite. Deze songs zijn, net zoals die in de Taiko Music Pass, onderverdeeld in enkele categorieën. Dit gaat van klassieke muziek, anime en game muziek tot unieke tracks. Denk dan vooral aan tracks zoals de theme song van Super Mario Bros., Megalovania van de game Undertale, Pirates of the Caribbean, liedjes uit One Piece en Naruto, … de lijst gaat nog wel even door. Wel gek is dat Frozen II – Into the Unknown de Engelstalige track is, terwijl Moana – How Far I’ll Go er ook in zit, maar dit de Japanse versie blijkt te zijn. Niet dat ik klaag in ieder geval. Zoals we gewoon zijn kan je van elk liedje los gaan in het drummen op verschillende moeilijkheidsgraden, gaande van Easy tot Extreme.
Pick your style
Waar de vorige twee games in Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack nog een RPG-mode hadden, is dat in deze versie weer helemaal achterwege gelaten. Zoals we het gewoon zijn van de reeks, draait alles uiteraard rond drummen op de maat van de muziek, en dit kan je op een van de vier verschillende manieren doen. Je kan de knoppen (A/B en X/Y) gebruiken om de “don” en “ka” klanken na te bootsen, maar je kan ook gewoon het touch screen gebruiken in handheld mode of de motion controls. Voor degene die de grote plastic Taiko drum hebben liggen, of deze kopen in een bundel, kunnen voor de meest authentiek speelstijl gaan. De Taiko drum controller draagt steevast mijn voorkeur, gevolgd door de knoppen gebruiken. De touch mode werkt ook zeer goed, maar laat best wat vlekken achter op je scherm. De motion controls ten slotte zijn leuk voor als je casual aan het spelen bent, vooral als je met vrienden in de woonkamer aan het spelen bent. Wanneer je met maar één Joy-Con speelt, registreert deze niet altijd even correct je handelingen heb ik gemerkt waardoor een meer competitieve match snel in jouw nadeel kan uitdraaien. Je moet immers rechtdoor slaan voor een “don” en zijdelings voor een “ka”. Door met twee Joy-Cons te spelen elimineer je het probleem gelukkig wel, maar dan speel ik liever met de drum sticks op de Taiko drum zelf.
Conclusie
Taiko no Tatsujin: Rhythm Festival weet de toon alweer goed te zetten, maar speelt het helaas terug veel te safe. De RPG-mode uit de vorige game pack is er uit gesloopt, maar er zijn dan weer enkele andere modi die dit goed proberen te maken. Gelukkig is de core gameplay zodanig leuk dat het mij niet stoorde en zijn er zeker en vast genoeg liedjes om naar hartlust te drummen. Mocht dat niet genoeg zijn, kan je enkele DLC packs aankopen of je een maandelijks abonnement nemen op de Taiko Music Pass waardoor je plots meer dan 500 tracks voor het kiezen hebt. Voor fans van rhythm games is dit zonder nadenken een absolute aanrader!