Sword Art Online: Last Recollection

Sword Art Online: Last Recollection
Sword Art Online: Last Recollection
Release Datum:Genre:, Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Het verhaal van de populaire franchise Sword Art Online gaat verder in de nieuwste videogame adaptatie: Last Recollection. Deze game, ontwikkeld door het Japanse Aquria, duikt dieper in de ‘Alicization’ arc en neemt ons mee naar het duistere gebied van de Dark Territory. De game begint precies waar de vorige game, Lycoris, eindigde.

Een donkere nieuwe wereld

De val van de Administrator heeft een einde gemaakt aan het tirannieke regime dat over de Human World heerste, maar heeft ook een nieuwe dreiging geïntroduceerd: een mogelijke invasie door de legers van de Dark Territory. Het startscenario van Last Recollection komt min of meer overeen met het scenario dat Reki Kawahara, de maker van de franchise, zich had voorgesteld.

Het spel introduceert een volledig nieuw scenario dat begint met de redding van Dorothy, een ridder uit de Dark Territory die een oorlog tussen haar wereld en die van de mensen wil voorkomen. Onze bekende personages Kirito, Eugeo en Alice krijgen de taak om als gezanten in vijandig gebied te dienen en moeten zich een weg banen door dit vreemde land vol vijanden.

Vloeiend en toegankelijk

Last Recollection is een actie-RPG die zowel vloeiend als makkelijk wegspeelt. Naast de eenvoudige aanvallen, ontwijken en pareren, bevat Last Recollection ook een systeem van speciale aanvallen met vier vaardigheden die per personage kunnen worden toegewezen. Deze aanvallen kunnen in een reeks worden uitgevoerd door de juiste timing te volgen om zo een combo te creëren.

Desondanks is een groot nadeel de complexiteit van de menu’s en mechanismen in het algemeen. In een streven om altijd meer te bieden, zijn de ontwikkelaars van Aquria soms verdwaald in opties die soms onbegrijpelijk zijn. Gelukkig wordt dit gered door een goed uitgebalanceerde moeilijkheidsgraad, zelfs in moeilijke omstandigheden. Maar je aanvallen en abilities zijn niet altijd even duidelijk en worden onnodig gecompliceerd weergegeven. Gelukkig zijn de vijanden niet al te moeilijk en kan je ze makkelijk verslaan met de standaard aanvallen. Maar dan mis je natuurlijk wel meteen de diepte van het gevechtssysteem en ervaar je de game als een breinloze button masher, en dat is natuurlijk zonde. Dit zorgt er wel voor dat de game, ondanks zijn gebreken, toch toegankelijk blijft voor alle spelers.

Grafisch niet bijzonder indrukwekkend

Het spel maakt gebruik van dezelfde engine als Lycoris, en dat is helaas geen compliment. De vorige game wist een aangename ervaring te bieden door zich te richten op een artistieke richting rijk aan warme kleuren en vegetatie, maar de Dark Territory kiest eigenlijk voor koudere en saaiere tinten. Hoewel er wat inspanningen zijn geleverd op bepaalde omgevingen, met enkele vrij aardige panorama’s, wordt het geheel al snel ingehaald door elementen die zorg missen, zoals het uiterlijk van het water of het detail van bepaalde texturen.

Deze laatste zorgt er soms zelfs voor dat deze game voor mij oogt als een late-gen PS2 game of een early PS3 game. Gelukkig zijn de personages dan weer wel mooi weergegeven, maar de mooie charactermodels steken nogal contrasterend uit tegenover de low res textures van de achtergrond omgeving. De muziek is daarentegen discreet en aangenaam voor het oor, net zoals de aanwezige geluidseffecten, hierover dus geen klagen.

Kirito & co

Last Recollection blinkt uit in termen van haar casting. Met een klein team bestaande uit Kirito, Alice, Eugeo en Dorothy aan het begin van het spel, groeit het snel met de toevoeging van veel personages uit het universum, waaronder Lisbeth, Sinon, Silica, Leafa en Asuna. Naarmate het spel vordert, worden er andere personages toegevoegd, wat de keuzes voor de groep noodzakelijkerwijs compliceert, vooral omdat Kirito onveranderlijk is.

Als nieuw personage in het spel maakt Dorothy tijdens de campagne een aanzienlijke groei door.  Dorothy heeft echter de neiging onzeker en zelfkritisch te zijn en twijfelt voortdurend aan haar leiderschapskwaliteiten en kansen op succes. Haar ervaringen uit het verleden verklaren haar gebrek aan zelfvertrouwen. Het is interessant om te zien hoe ze zichzelf isoleert van de groep voor het geval de onderhandelingen mislukken en ze tegen hen moet vechten. Gelukkig weet Kirito haar na verloop van tijd in te palmen, zoals je kan verwachten van een ervaren harem leid… uhm party leider.

Conclusie:

Sword Art Online: Last Recollection is zeer duidelijk een vervolg op Alicization Lycoris, met alle gebreken en voordelen die dat met zich meebrengt. Het is bedoeld voor degenen die de franchise goed kennen. Het spel van Aquria slaagt er echter niet in om dezelfde mate van voldoening te bieden als zijn voorganger, vanwege onduidelijke mechanismen en een te saaie wereld. Met dit in het achterhoofd, kunnen we concluderen dat Sword Art Online: Last Recollection een spel is dat het meest geschikt is voor fans van de franchise. Ondanks een aantal tekortkomingen, biedt het spel een boeiend verhaal, een reeks bekende personages en een gevechtssysteem dat zowel vloeiend als grotendeels toegankelijk is. Het is echter belangrijk om op te merken dat de game enige kennis van de franchise vereist, waardoor het mogelijk ongeschikt is voor nieuwkomers.

Good

  • Gebalanceerde moeilijkheidsgraad
  • Interessante personages

Bad

  • Grafisch gedateerd
  • Overgecompliceerde en onduidelijke menustructuur
  • Kennis over de serie vereist
7

Goed

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password