Super Mutant Alien Assault

Super Mutant Alien Assault
Super Mutant Alien Assault
Release Datum:Genre:, , Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Indie games maken ondertussen een deftig deel uit van mijn verzameling. De populariteit en variatie van dit genre is ondertussen verrassend groot en zorgt ervoor dat menig gamers zich fan beginnen te noemen. Het genre dankt zijn succes volgens mij aan het feit dat veel gamers terugdenken en hunkeren naar de tijd dat de gameplay, verhaal en replay-waarde meer bijdroeg aan de game dan de graphics. Maar omdat het genre in zijn succesperiode zit, wilt nog niet zeggen dat iedere indie-game een succes zal/kan zijn. Dus de nieuwste toevoeging aan mijn collectie genaamd ‘Super Mutant Alien Assault’ moet eens deftig onder de loep worden genomen. Is dit weer een indie-topper of niet? Je leest het hier.

 

Wat een mondvol, die titel!

‘Super Mutant Alien Assault’. Niet bepaald een tongtwister maar toch een mondje vol om te zeggen. En dat voor een arcade-game die lekker basic en simpel in elkaar zit. Of toch alvast op het eerste zicht. In deze game speel je als een robot(je) op een ruimteschip. Dit schip is geïnfecteerd en doordrongen van alien monsters in allerlei vormen en maten en zullen je proberen te beletten om verder te raken dan je huidige locatie. Hoe raak je dus verder? Wel, door je huidige locatie te overleven. En hoe doe je dat? Dat hangt van je locatie af. In het ruimteschip zijn allerlei storingen en mankementen die je moet rechtzetten of overleven zodat je je reis verder kunt zetten. Soms moet je kleine taakjes uitvoeren terwijl je de binnenkomende monsters overmeesterd, soms moet je gewoon in leven blijven en wachten tot het schip zichzelf herstelt en oplaadt. Dit alles doe je in ruimtes die bezaaid zijn met allerlei storende of helpende factoren zoals wapenterminals of generatoren die je vijanden stilaan sterker maken.

 

Hoe kom ik hier terecht?

De random map generator van het spel voorziet je elke keer opnieuw van een unieke speelervaring. Ik zeg daarmee niet dat iedere kamer altijd anders zal zijn, ik ben immers al vaker in dezelfde kamer terecht gekomen. De volgorde, opties en keuze van de kamers en vijanden die er in verschijnen daarentegen zijn nooit 2 maal hetzelfde. Het doet me daarmee een beetje denken aan de bomberman-games op de super nintendo. Deze game was het ene moment erg makkelijk en de volgende keer verrassend moeilijk, afhankelijk van de opties en wapens die je tijdens het bespelen van de levels op je af kreeg. Deze game is op dat vlak exact hetzelfde. In dit spel raak je in bezit van een hoofdwapen, een side-arm, explosieven, een special ability, een defensive move en allerlei perks. Hiervan speel je, naargelang je verder raakt, steeds meer vrij. Onthou dat je in deze game niet bewust van wapen of explosieven kunt wisselen. Je kan altijd naar een geladen terminal gaan en kiezen om deze te gebruiken maar vanaf dat moment doe je het met wat je hebt gekregen tot je munitie op is of je opnieuw zo’n terminal gebruikt.

Bij het opstarten van je spel weet je dus niet wat je zal krijgen. Ook weet je niet wat de terminals je zullen geven op vlak van wapens of granaten. En het is nog de vraag of er opties zoals defensive skills, perks of special abilities te rapen zijn in deze of het volgende level. Zoals ik al zei: het spel garandeert echt wel dat iedere opstart anders is en anders verloopt. Het spel is wel telkens duidelijk ingedeeld in 3 hoofdstukken. Dit bedraagt telkens 3 kleinere ruimtes gevolgd door een boss-battle. Speel je hier door uit? geen probleem. We spelen, zoals ik al zei, continue nieuwe vaardigheden en wapens vrij om de replay-waarde hoog te houden. Niet alleen dat, de game bestaat uit meerdere moeilijkheidsgraden die je kan vrijspelen zodat de uitdaging van de game intens blijft. Daarbij kun je na een tijdje ook voor kiezen om als andere robotjes te spelen. Iets wat zeker niet onaangenaam is en ervoor zorgt dat je al snel favorietjes en voorkeuren hebt.

En toen waren ze met 2!

Deze game is lekker luchtig maar intens om te spelen. Het is een echte goede mix van ontspannen gamen maar toch skills trainen en verder raken bij ieder spel. Door de vlotte actie en makkelijke bediening is het ook nog zo’n game die erg prikkelend werkt voor bijstaanders. De game ziet er gewoon zo casual fun uit, omdat het dat ook is, dat het uitnodigt om te vragen achter een extra controller en mee te spelen. Gelukkig is dat ook absoluut mogelijk en ga  je dan de opdrachten en aliens samen te lijf. Veel verschil kan ik hier niet over zeggen. Natuurlijk zijn er dan meer vijanden en is het aangewezen om wat samen te werken maar de co-op biedt geen extra opties of dergelijke. Het blijft dezelfde game maar dan met een partner aan je zij.

Conclusie

Deze game is gewoon leuk. Ik sta te popelen om hem aan een paar gamende vrienden voor te stellen als ze over de vloer komen. De variatie in wapens en abilities, die schijnbaar blijft groeien, maakt van deze game een echte uren-verslindende topper. In mijn ogen kloppen de keuzes en instellingen allemaal wel. Het aanbod aan wapens en abilities varieert maar voelt daardoor niet onrechtvaardig, de moeilijkheidsgraad is aan te passen maar maakt je game niet onfair, … Mensen die op zoek zijn naar een casual game met hoge replay-waarde en casual fun-gehalte zullen zeker gediend zijn met deze indie-game.

Good

  • Toffe co-op
  • Leuke uren-verslinder
  • Vlotte en gevarieerde game

Bad

  • Kleine schetsing rond verhaal was welkom
8.1

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password