Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder
Release Datum:Genre:, , Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Wanneer ik aan 2D Mario titels denk, gaan mijn gedachten onmiddellijk twee kanten op. Ofwel de tijdloze klassiekers Super Mario Bros. 3 en Yoshi’s Island, ofwel richting de “nieuwere” New Super Mario Bros. games. Die laatste waren destijds een vernieuwing voor de reeks, maar voelden na enkele entries ook wel weer net iets te vertrouwd aan. Ondertussen hebben we dus heel wat jaren op onze honger gezeten als het aan komt op vernieuwing in de reeks, maar Super Mario Bros. Wonder belooft hier verandering in te brengen. Is hun dat ook gelukt? Let’s a go!

Wonderful

Wie al eens Mario games heeft gespeeld, zal niet verwonderd zijn dat het verhaal vrij eenvoudig is. Zoals meestal wel het geval is, is Bowser alweer bezig met zijn snode plannen uit te voeren. Deze keer speelt ons avontuur zich af in het bloemenkoninkrijk en zijn Mario en zijn vrienden uitgenodigd door prins Florian. Bowser heeft zijn zinnen gezet op de Wonder bloem en weet deze te stelen waarna hij de Wonder krachten gebruikt om zichzelf te combineren met het dichtstbijzijnde kasteel! Tijd om dit nieuwe koninkrijk te bevrijden van Bowsers kwade plannen.

Ik ga alvast de olifant in de kamer adresseren, want de nieuwe grafische stijl zal immers niemand ontgaan zijn. Alle kleine details, zoals Mario die zijn petje nog moet grijpen als hij in een buis gaat of vijanden die angstig weglopen van je vuurballen, zien er prachtig uit en complementeren de mooie achtergronden en de, zoals we gewoon zijn van de Mario games, fantastisch vormgegeven levels. Het is uiteraard subjectief, want er gaan heus mensen zijn die de nieuwe stijl minder gaan weten te appreciëren, maar het is wel leuk om na al die tijd toch weer wat verandering te zien. Ergens ook wel passend, want deze game is tevens het debuut van (onder andere) Mario’s nieuwe stemacteur, Kevin Afghani, die het er zeker niet slecht van af brengt. De nieuwe muziek is overigens ook enorm aanstekelijk, en er zijn zelfs levels ontworpen die deels of helemaal interageren met de muziek. Denk daarbij maar aan zingende Piranha planten en buizen die op de maat van de muziek verschijnen, of waar je op de maat van de muziek moet springen om allerlei platformen en andere objecten te beïnvloeden.

Power-up superstar!

De Mario games staan ook al jarenlang bekend om de vele leuke power-ups, waarvan enkele zoals de vuurbloem en iconische paddenstoel steevast in zowat elke game terug komen. Ook ditmaal komen er een deel nieuwe en interessante power-ups aan te pas, meer dan ik initieel had verwacht. Zo is er natuurlijk de olifantenvorm die Mario en vrienden kunnen aannemen, zoals we ook al in de vele trailers zagen, maar daarnaast is er ook een bubbel- en drilboor power-up. Maar dat is nog niet de grootste power-up, je kunt namelijk ook in zowat elk level een Wonder bloem vinden die in elk level een unieke verandering met zich mee brengt. In het ene level verander je in een Goomba en moet je met beperkte mobiliteit tot het einde geraken, in een ander level regent het sterren power-ups of verandert het level in een zwart-witte versie van zichzelf waar platforms plots tot leven komen. Je kan het zo gek niet bedenken en het is vooral leuk omdat je van tevoren niet echt weet wat er je te wachten staat in het level.

Tenslotte zijn er ook nog badges te vergaren door Badge Challenge levels te spelen of ze met de paarse muntjes te kopen in de verschillende winkeltjes die in elke wereld te vinden zijn. Elk van deze badges heeft zijn eigen vaardigheid, zoals je hoofddeksel als een parachute te gebruiken of elk level starten met een Super Mushroom. De badges zijn opgedeeld in drie categorieën: Actie, Boost en Expert badges. Welke van de badges je het meeste zal helpen hangt vooral af van het level en je speelstijl, maar je kan de prins altijd een badge laten kiezen voor jou. Ook wordt bij het begin van een level vaak aangegeven welke badge het meeste nut zal hebben.

Having more fun together

Net zoals in de afgelopen 2D Mario games kan je weer kiezen uit verschillende personages om mee te spelen. In voorgaande games konden we al kiezen tussen Mario, Luigi, Princess Peach en Toad. Uiteindelijk kwamen daar ook personages zoals Princess Daisy, Toadette en Nabbit, die niet geraakt kon worden en zo een beetje functioneerde als de “easy mode” voor jongere of meer onervaren spelers, bij om de keuze wat groter te maken. In deze game zijn er ook nog een hele resem gekleurde Yoshi’s aan toegevoegd die net zoals Nabbit niet kunnen dood gaan, tenzij ze in een put vallen.

In een put vallen hoeft in deze game overigens niet onmiddellijk tot een enkeltje richting de laatste checkpoint te zijn, al zeker niet wanneer je online speelt. In elk level lopen er nog een hele hoop “schaduw” spelers rond waar je niet echt interactie mee hebt, maar ze kunnen wel plaatjes neerzetten waar jij terug snel tot leven kan komen. Hiervoor moet je ze eerst activeren door ze aan te raken en als je dood zou gaan er binnen de vijf seconden terug naartoe geraken. Zelf kan jij ook plaatjes neerzetten, en de pose op het plaatje is random en wordt geselecteerd uit degene die je hebt gekocht in de winkels.

Je kan ook tot leven komen als je naar een schaduw speler vliegt, waardoor je ergens wel het gevoel krijgt dat je echt samen aan het spelen bent. Zo heb ik in het allerlaatste, en tevens ook moeilijkste en meest uitdagende, level samen met een rode Yoshi door het hele level gespeeld, waar we elkaar steeds hielpen op de moeilijke stukken tot we uiteindelijk samen aan de finish geraakten. Het is geen echte multiplayer, aangezien je elkaar niet echt kan optillen of dergelijke, maar je kan wel power-ups doorgeven en met enkele beperkte emotes communiceren waardoor je toch een beetje dat samenhorigheidsgevoel krijgt. Uiteraard kan je ook nog zoals vanouds samen spelen met meerdere controllers op dezelfde console vanuit de zetel.

Conclusie

Super Mario Bros. Wonder is alles wat ik van een nieuwe 2D Mario game wilde hebben en zoveel meer. Ik moet ook bekennen dat ik er een zeer grote Mario Odyssey-vibe aan over hield bij de game. De reden hiervoor schuilt hem vooral in heel wat van de nieuwe power-ups, gevarieerde levels en omgevingen en heel het aspect dat elk level een kleine zoektocht is naar de Wonder bloem en hier en daar de occasionele verborgen uitgang van een level. Daarnaast was het concept van de “schaduw” spelers, waar je gelimiteerd mee kon interageren, zeker een leuke toevoeging die voor mij helemaal tot zijn recht kwam in de handvol puzzel levels waar je elkaar kon helpen door vaag te hinten naar oplossingen en in het allerlaatste en allermoeilijkste level van het spel. In ieder geval, mocht je ergens ook maar de kleinste twijfel hebben over deze game, dan kan ik je gerust vertellen dat het niet nodig is. Super Mario Bros. Wonder is de vernieuwing in 2D Mario games waarop we gewacht hebben!

Good

  • Toegankelijk voor spelers van alle leeftijden
  • Prachtige en creatief ontworpen levels
  • Grafisch zeer mooi en heel wat leuke animaties
  • Levels bevatten heel wat geheimen en zorgt voor herspeelbaarheid

Bad

  • Merendeels van de levels mist wat uitdaging voor ervaren spelers
9.5

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password