Studie wijst op positief effect van gamen op het werk

Een studie van Greg Anderson, professor aan de Brigham Young University in de VS, wijst op de positieve effecten van gamen op het werk. Niet dat gamen per se betere resultaten oplevert dan traditionele teambuildingsactiviteiten, maar het is wel veel goedkoper en vaak minder omslachtig om te organiseren.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van 352 vrijwilligers. Zij werden opgedeeld in 80 teams waarin niemand elkaar kende. Ze moesten een game spelen waarbij samenwerking en communicatie van belang was. Onderlinge competitiviteit werd nog eens gestimuleerd via extra (geld)prijzen. Na 45 minuten al werd vastgesteld dat deze ervaring een positief effect had op de samenwerking onderling, die zich ook buiten de gamecontext zou doortrekken.

Bij het onderzoek moeten overigens wel enkele kanttekeningen geplaatst worden. Om te beginnen wordt niet gezegd dat gamen per se een beter effect geeft dan pakweg een survival parcours, maar het is mogelijk wel een stuk goedkoper.

Voorts is het onderzoek bewust gevoerd met vrijwilligers die elkaar niet kennen. Wat het effect is op collega’s die elkaar wel kennen en al het een en het ander hebben meegemaakt, dat valt nog af te wachten. Vermoed wordt immers dat onderlinge (negatieve) relaties via het gamen nog versterkt kunnen worden, waardoor gamen als teambuilding net negatief kan uitpakken.

Samengevat: de studie toont dat samen gamen met een focus op samenwerking en communicatie een positief effect kan hebben op werkprestaties, net als andere teambuildingactiviteiten die daar op focussen. Stiekem hadden we dat zelf al wel verwacht eigenlijk, maar een studie ter ondersteuning kan natuurlijk geen kwaad.

Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password