Street Fighter V

Street Fighter V
Street Fighter V
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Het is ondertussen alweer 7 jaar geleden dat de originele Street Fighter IV verscheen op Playstation 3 en Xbox 360. Na enkele ge-upgrade edities van SFIV, zijn we ondertussen alweer aanbeland bij Street Fighter V. Street Fighter staat bekend als één van de meest belangrijke en populairste fighting-games. Street Fighter V heeft er dus ook alle belang bij om deze status te behouden. Of Capcom hierin geslaagd is kan je in deze review lezen.

De gameplay van Street Fighter V is grotendeels hetzelfde gebleven, al zijn er natuurlijk wel enkele vernieuwingen te melden. Zo is bijvoorbeeld het tempo van de gevechten opgeschroefd en speelt alles veel vlotter, en is het wat makkelijker geworden om combo’s uit te voeren. Dit laatste is zo gedaan om nieuwkomers niet af te schrikken, aangezien de vorige delen vrij lange en moeilijk uit te voeren combo’s kende, kon dit wel eens overweldigend zijn voor nieuwe spelers.  Nieuw in SFV is dat elk karakter beschikt over V-Skills, V-Triggers en V-Reversals. Deze V-Skills hebben een eigen balk die tijdens het gevecht gevuld kan raken. Elk personage heeft een unieke V-Skill die kan gaan van het counteren van een aanval, projectielen kunnen ontwijken, en zelfs een transformatie in het geval van Necalli.

Met de gameplay is alles dus dik in orde zoals je net al kon lezen, helaas geldt dat absoluut niet voor de inhoud van het spel. Zo is er op dit moment amper singleplayer inhoud en is er nergens een arcade mode te bespeuren. Het enige dat beschikbaar is in singleplayer is Story mode, Survival en Practice, wat erg mager is voor een moderne fighting-game. In de Story mode kan je een proloog verhaaltje doorspelen van elk personage, wat bestaat uit 2 tot 5 gevechten per personage. Het verhaal wordt uit de doeken gedaan door middel van stilstaande beelden waarvan de tekst ingesproken is. Dit is bijgevolg wel een erg magere story mode voor een game van dit kaliber. Capcom heeft wel al aangegeven dat men in juni een Arcade mode en de rest van het verhaal, inclusief filmpjes die het verhaal vertellen zal gaan toevoegen met een update. Hierdoor levert Capcom dus een game af die absoluut nog niet af is, en dat voor de volle prijs.

Ook het aantal beschikbare karakters is nogal mager: er zijn slechts 16 personages speelbaar in SFV, als je dan vergelijkt met het voorgaande deel is dat echt wel te weinig. Het spel kent een mix van oude bekenden en nieuwe personages. Zo keren onder andere Ryu, Ken, Dhalsim, Zangief, Vega, M.Bison, Cammy, en Chun Li weer terug. De nieuwe personages bestaan uit Necalli, Rashid, Laura en F.A.N.G. Vooral F.A.N.G. lijkt een interessant personage te gaan worden, want naast gewone aanvallen, heeft hij enkele aanvallen waarbij hij de tegenstander vergiftigd waardoor deze een tijdje leven blijft verliezen. Capcom heeft al wel bevestigd dat het dit jaar nog een zestal personages zal gaan toevoegen aan SFV. Gelukkig kun je wel met wat vrienden op de bank samen spelen in de Versus mode.

Gelukkig is er nog de Online multiplayer waarmee je cross-platform kunt spelen tussen PC en PS4. Helaas staat ook dit nog niet volledig op punt. Het spel kent regelmatig serverproblemen, en het kan soms vrij lang duren voor je een tegenstander vindt om tegen te vechten. Tijdens het wachten op een tegenstander kan je echter wel de magere Story mode spelen, of Practice en Survival. Ook is het mogelijk om online lobby’s te maken, maar op het moment van schrijven laten deze slechts twee spelers in een lobby toe. In de toekomst zal er een update verschijnen waardoor een lobby tot acht spelers zal toelaten.

Op het gebied van graphics en geluid valt er niets aan te merken, beiden zijn van een erg hoog niveau. De grafische stijl van SFV, zet de toon verder die gestart was bij het vierde deel, zo zijn de graphics sterk verbeterd, en alles ziet er levendiger uit dan in SFIV. De game draait op 60 frames per seconde en in full HD resolutie en loopt erg soepel zonder framedrops. Ook de soundtrack draagt weer bij tot de sfeer van Street Fighter V, zo zitten er genoeg nieuwe en herkenbare deuntjes in de game.

Hoewel de basis van SFV reeds goed is, voelt het toch als een onvolledige game aan vanwege de beperkte inhoud. De game is dan ook absoluut nog niet af. Aangezien de rest van de game pas later dit jaar toegevoegd zal worden via een update kan ik ook niet anders dan een voorlopige score geven die past bij wat nu beschikbaar is. Ik ga geen score geven op basis van wat er nog zit aan te komen zoals enkele andere recensies doen, aangezien je niet kan oordelen wat nog niet beschikbaar is. Vandaar zal ik dan ook zodra deze updates beschikbaar zijn een nieuwe recensie met score voor het complete product schrijven. Maar op dit moment is de game zijn prijskaartje dan ook niet waard en raad ik de casual en niet hardcore Street Fighter-fans aan om nog even te wachten met het aanschaffen van deze game.

Conclusie:

Street Fighter V is een onafgewerkte game met veel te weinig inhoud. Hoewel de basis klaar is en de gameplay reeds erg sterk is had Capcom de game in deze toestand nog niet mogen uitbrengen. Je betaald nu tenslotte de volle prijs voor een game die absoluut nog niet klaar is. op dit moment zullen enkel de competitieve spelers veel uit deze game kunnen halen, maar voor casual spelers en de niet hardcore Street Fighter fans valt er nog niet zoveel te beleven.

Good

  • Fantastische gameplay
  • Audiovisueel top
  • Crossplatform multiplayer tussen PC en PS4

Bad

  • Game is absoluut niet af
  • Zeer weinig inhoud
  • Amper 16 personages
6

Aardig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password