Starfield

Starfield
Starfield
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Er gaat een gevoel van kinderlijke verwondering gepaard met het idee om de kosmos te verkennen, een gevoel dat talloze sciencefictionwerken heeft geïnspireerd. Bethesda’s nieuwste game, Starfield, probeert dit gevoel te vangen en te vertalen naar een RPG-ervaring. Maar lukt het om spelers te lanceren in een spannend avontuur vol ruimteverkenning, of loopt het spaak? 

Starfield is de nieuwste game van Bethesda Game Studios, de makers van geliefde franchises als Fallout en The Elder Scrolls. De game is hun eerste nieuwe intellectuele eigendom in meer dan 25 jaar en de verwachtingen van zowel fans als critici zijn hooggespannen, in de hoop op een nieuwe klassieker in de lijn van de eerdere successen van de studio.

Starfield

De game speelt zich af in een verre toekomst waarin de mensheid zich buiten de grenzen van de aarde heeft gewaagd en de verre uithoeken van het universum heeft verkend en gekoloniseerd. In Starfield bevinden spelers zich midden in een interstellair mysterie, waarbij ze het universum moeten verkennen en op zoek moeten naar oude artefacten die de geheimen van het bestaan bevatten.

In Starfield speel je als een mijnwerker die op een afgelegen planeet werkt. In deze mijn, stuit je op een mysterieus artefact. Dit voorwerp veroorzaakt een reeks visioenen en plotseling word je achtervolgd door verschillende facties. Je enige bondgenoot is Constellation, een groep wetenschappers en ontdekkingsreizigers die proberen de geheimen van het universum te ontrafelen.

Net als in andere Bethesda-games kunnen spelers in Starfield hun eigen avonturen vormgeven. De game biedt meerdere paden en keuzes, waardoor spelers zich bij verschillende facties kunnen aansluiten en beslissingen kunnen nemen die gevolgen hebben op het verloop van het verhaal en toekomstige confrontaties. Deze facties hebben hun eigen questlines, die elk unieke verhalen en beloningen bieden. Deze missies bevatten vaak morele keuzes, wat de game nog complexer maakt. De vrijheid om hun eigen verhaal te smeden voegt diepte en herspeelbaarheid toe aan de game en zorgt ervoor dat spelers telkens een eigen unieke ervaring beleven. De game beschikt trouwens over erg goede voice acting, waardoor de personages die je doorheen je avontuur tegenkomt nog geloofwaardiger overkomen. Het zorgt ervoor dat je helemaal in de game gezogen wordt.

Reizen door de ruimte

Een van de belangrijkste verkoopargumenten van Starfield zijn de verkennings mechanics. Het spel heeft meer dan duizend procedureel gegenereerde planeten die spelers kunnen bezoeken, elk met zijn eigen unieke omgeving en ecosysteem. Het concept is ambitieus en zou in theorie eindeloze uren verkenning moeten opleveren.

De realiteit van het verkennen van planeten is echter gemengd. Hoewel de game een groot aantal planeten biedt om te bezoeken, voelt een aanzienlijk deel ervan levenloos en dor aan. De procedural generation resulteert vaak in repetitieve landschappen en vreemde, soms onrealistische wezens. Het gevoel van ontdekking en verwondering verdwijnt daardoor snel naarmate je meer en meer planeten bezoekt, waardoor verkenning eerder aanvoelt als een karwei dan als een spannende onderneming. Dit komt doordat je op deze planeten heel vaak dezelfde gebouwen tegenkomt om te verkennen, waardoor je af en toe het gevoel krijgt van “been there, done that”. Gelukkig valt er wel altijd loot te scoren, wat ervoor zorgt dat het verkennen nooit nutteloos aanvoelt. Telkens hoop je iets nieuws te vinden dat interessant is of betere wapens of armor.  Er zijn gelukkig nog steeds planeten die een interessante omgeving hebben met hier en daar onverwachte elementen, waardoor elke ontdekking op deze planeten aanvoelt als een aangename verrassing.

Een van de grootste teleurstellingen in het verkennen van Starfield is het gebrek aan naadloos ruimtereizen. Het spel vertrouwt grotendeels op fast travel om tussen planeten en systemen te bewegen. Dit betekent dat je niet vrij van de ene planeet naar de andere kunt vliegen of de uitgestrektheid van de ruimte op je eigen tempo kan verkennen. Het ruimtereizen in de game voelt meer aan als een reeks geïsoleerde pockets dan als een verbonden universum. Het landen op een planeet bestaat uit het selecteren van een landingsplaats uit een menu, waarna je ofwel in je missiegebied terecht komt of een optionele locatie waar je wat kan verkennen. Het is jammer genoeg onmogelijk om zelf te landen of op te stijgen. Hoewel dit geen enorm gemis is, had het wel de immersie ten goede gekomen als je zelf kon opstijgen en landen zoals dat bijvoorbeeld in No Mans Sky kan.

Combat Mechanics

De combat in Starfield voelt vergelijkbaar met Bethesda’s eerdere games aan, met name Fallout 4. De basisgameplay, beweging en gebruikersinterface zijn allemaal heel vertrouwd. Er zijn echter een aantal verbeteringen en toevoegingen waardoor gevechten in Starfield verfijnder en bevredigender aanvoelen. Elk wapen voelt uniek aan, heeft een bepaalde rarity en kan worden aangepast met een heleboel mods die de prestaties van het wapen merkbaar veranderen. Je kunt situaties ook benaderen door rond te sluipen en geluiddempers of melee-wapens te gebruiken om vijanden uit te schakelen. De mogelijkheden zijn hier erg uitgebreid waardoor de gevechten niet snel gaan vervelen. Af en toe kan je jezelf ook uit een confrontatie lullen, waardoor je kan wegkomen met een waarschuwing of een misverstand mee kan oplossen. Het levert natuurlijk geen loot op als je je tegenstanders laat leven, maar XP krijg je nog steeds door het vredevol op te lossen. En wie weet, misschien heb je er later in de game nog wat aan dat je ze in leven hebt gelaten, het kan allemaal.

De game heeft het VATS-systeem uit de Fallout-serie niet naar Starfield gebracht en kiest in plaats daarvan voor volledig realtime gevechten. Dit zorgt voor een groter gevoel van urgentie en directheid in gevechten. De AI van vijanden is merkbaar verbeterd, waardoor ze dekking zoeken en de speler proberen te flankeren. Ze lijken ook goed samen te werken, want ze communiceren naar elkaar waar jij verborgen zit, waardoor gevechten nog levendiger en realistischer aanvoelen. De toevoeging van een jetpack voegt een dynamisch element toe aan de gevechten aangezien snelle bewegingen en luchtmanoeuvres mogelijk zijn. Dit allemaal zorgt voor dynamische en boeiende gevechten.  Ze voelen verfijnd en responsief aan, een opmerkelijk verschil met eerdere Bethesda-titels.

Character Customization en progressie

Een van de sterkste aspecten van Starfield is het personage-aanpassings- en progressiesysteem. De game bevat een robuuste character creator waarmee spelers het uiterlijk van hun personage naar wens kunnen aanpassen. Het spel stelt spelers ook in staat om de achtergrond van hun personage te kiezen, wat unieke extraatjes geeft en dialoogopties beïnvloedt.

Het progressiesysteem in Starfield is gekoppeld aan een reeks skill trees. Elke keer je een level omhoog gaat, verdien je een vaardigheidspunt dat je in een willekeurige tree kunt investeren. Elke tree heeft meerdere opties en vier afzonderlijke niveaus en je moet meer punten uitgeven om hogere niveaus te bereiken. Elke vaardigheid heeft ook vier afzonderlijke niveaus die je kunt bereiken door er meer punten in te spenderen en elk niveau biedt betere bonussen. Zo kun je bijvoorbeeld skill points investeren om meer gewicht te kunnen meedragen, wat handig is als je veel loot. Op zich lijkt dit een nuttteloze skill, maar wie bekend is met Fallout en Elder Scrolls weet dat het belangrijk is, want elk wapen, stukje armor en elk item dat je met je meedraagt heeft een eigen gewicht. Het is natuurlijk handig dat je veel kan meedragen, want dan kan je lekker veel wapens meezeulen of veel oprapen om nadien te verkopen om zo snel en makkelijk wat rijker te worden.

Je eigen ruimteschip

Ruimteschepen in Starfield dienen niet alleen als transportmiddel. Je kunt ze aanpassen en upgraden wat hun prestaties in ruimtegevechten beïnvloedt. Je kan verschillende aspecten van je schip aanpassen, zoals de motoren, wapens en interne lay-out. Hoewel het een flinke hoeveelheid credits kost, krijg je de tools om je schepen helemaal aan te passen zoals jij dat wil. Wat je niet moet vergeten in Starfield, is dat er verschillende klassen schepen zijn. Je begint met een A-klasse schip en kunt later upgraden naar B- en C-klassen als je de juiste vaardigheidspunten hebt besteed. De hogere klassen schepen geven je meer opties en je kan er enorme vernietigingswapens van maken als je dat wilt. Je kan nieuwe upgrades gebruiken voor je wapens, Grav Drive, motoren, schilden en nog veel meer. Je kan er zelfs voor opteren om een vrachtschip te maken, zodat je veel grondstoffen kan meenemen, of net een snel wendbaar schip met veel vuurkracht. De keuze is aan de jou.

De ruimteschipgevechten in Starfield zijn boeiend, maar niet baanbrekend. De besturing reageert goed en het power allocation systeem voegt een laagje strategie toe aan de ruimte combat. Je kiest namelijk hoeveel energie je aan je schields spendeerd of aan je wapens of motor, waardoor het belangrijk is dit steeds goed te balanceren.  De gevechten zelf zijn vrij basic en voelen na een tijdje een beetje repetitief aan. Je kan drie verschillende types wapens uitrusten en je algemene doel is om de schilden van de vijand te slijten en hun romp te beschadigen. Over het algemeen kun je dat het beste doen door achter de vijand te vliegen en de Targeting-modus te activeren, wat in feite een iets realistischere soort VATS voor ruimteschepen is. De tijd wordt vertraagd en je kan je richten op specifieke systemen zoals de motoren of schields. Richt op gravaandrijvingen om te voorkomen dat ze ontsnappen aan een gevecht, richt op motoren om ze te laten vertragen, richt op wapens om ze tijdelijk uit te schakelen en nog veel meer.

Graphics en Performance

Starfield is een visueel indrukwekkende game, met gedetailleerde omgevingen en karaktermodellen. Starfield maakt visueel indruk met zijn prachtige vergezichten. Het is echter niet zonder gebreken. De gezichtsanimaties in de game kunnen soms stijf en onnatuurlijk aanvoelen. Daarnaast zijn er af en toe texture pop-ins en framerate drops. En af en toe kom je objecten tegen die iets of wat boven de grond of een tafel zweven, en dat komt absoluut niet door de geringe zwaartekracht op sommige planeten.  Op het gebied van prestaties is Starfield over het algemeen stabiel. Een van de meest opvallende aspecten van Starfield is de mate van afwerking. Bethesda Game Studios heeft de problemen van eerdere games aangepakt en een opmerkelijk gepolijste ervaring afgeleverd. Hoewel er zich nog steeds kleine problemen kunnen voordoen, is de algehele stabiliteit van de game prijzenswaardig zeker gezien de omvang en complexiteit ervan. Er zijn af en toe wat kleine bugs, maar die komen relatief weinig voor.

Conclusie

Starfield is een boeiend ruimteavontuur dat de verwachtingen grotendeels waarmaakt. Met zijn uitgestrekte universum en zelfs verslavende gameplay biedt Starfield een ervaring die spelers urenlang zal boeien. Hoewel het niet zonder gebreken is, straalt de liefde en zorg die in het maken van deze game zijn gestoken er doorheen. Starfield getuigt van de toewijding van Bethesda Game Studios om memorabele en uitgebreide werelden te creëren.

Starfield is duidelijk een ambitieuze RPG, die erin slaagt om grotendeels boeiend te blijven. Het slaagt op veel gebieden, vooral in de zijmissies, het aanpassen van personages en de gevechten. Het schiet echter tekort op het gebied van ruimteverkenning. Hoewel het niet helemaal de sterren bereikt, is Starfield een reis die voor elke RPG-fan de moeite waard is. Dus maak je vast, bereid je voor om op te stijgen en begin aan dit  ruimteavontuur – de kosmos wacht op je in Starfield.

Good

  • Geslaagd universum
  • Schitterende gunplay en verscheidenheid aan wapens
  • Diverse en interessante locaties
  • Weinig bugs
  • Boeiende side quests

Bad

  • Schiet tekort op vlak van Ruimte- en planeetverkenning
  • Verkennen van de ruimte verloopt met menu's
  • Procedurally generated planeten niet altijd even indrukwekkend
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password