Star Wars: Battlefront

Star Wars: Battlefront
Star Wars: Battlefront

Na een lange tijd afwezigheid is Star Wars: Battlefront weer helemaal terug. Dit keer neemt Dice het op zich om de game te ontwikkelen en om een zo authentiek mogelijke Star Wars-ervaring te creëren. Of ze in hun opzet geslaagd zijn, kom je in deze review te weten.

Star Wars: Battlefront is bedoeld om online te spelen: er zit geen singleplayer in. Hoewel je offline wel enkele missies kan spelen, dienen deze toch vooral om je kennis te doen maken met de game, en zal je deze ook niet al te vaak gaan spelen. Dit is in mijn ogen een gemiste kans, want het zou geweldig geweest zijn als er een verhalende singleplayer in de game zou zitten. Goed, iedereen kent ondertussen wel het verhaal van de originele trilogie, maar het zou erg leuk geweest zijn om het verhaal eens te beleven door de ogen van een Stormtrooper bijvoorbeeld. Gelukkig kan je de meeste offline missies ook in co-op offline met een vriend spelen, en ook online co-op is beschikbaar. Je beschikt hier over training missies, die zoals de naam vermoedelijk al doet vermoeden, dienen om je alles over de game te leren. Je hebt hier ook nog de Battle mode. Hierin kan je de beroemde gevechten uit de films naspelen als rebel, Stormtrooper of als één van de helden. Denk zo bijvoorbeeld aan the Battle on Hoth. Hoewel dit leuk is om eens een keertje te doen, is het ontbreken van een verhaal toch een gemis en het feit dat deze gevechten in kleine schaal zijn gebracht is ook jammer. Als laatste optie heb je ook nog de Survival mode, in deze mode moet je een vijftiental waves van steeds sterker wordende vijanden zien te overleven. Dit is -zeker in co-op mode- best leuk om te kijken hoever je geraakt, al kan ik wel aanraden om Survival op de hoogste moeilijkheidsgraad te spelen, anders is het net iets te gemakkelijk.

Online is waar er in Star Wars: Battlefront het meeste te beleven valt. Met zijn talrijke online modes zal je hiermee best een tijdje zoet zijn. Iedereen zal wel zijn eigen favoriete modes vinden, maar de grootste publiektrekkers zijn toch Supremacy en Walker Assault. Supremacy kan je het meeste vergelijken met Conquest uit Battlefield. In Walker Assault is het ofwel de bedoeling om de AT-AT walkers te stoppen, of om als Stormtroopers deze te verdedigen. Zo heb je in deze modes de beschikking tot voertuigen. Dit werkt echter niet zoals je gewend bent uit Battlefield. Voertuigen zijn nu power ups die je kan oprapen op de maps. Zo is het geweldig om met een AT-ST door de vijanden heen te walsen. Of met een Tie fighter het gevecht aan te gaan met A-wings en X-Wings. Naast voertuigen als power ups kan je ook andere items vinden op de map. Zo kan je een shield te pakken krijgen, of een infantry gun die je ergens kan plaatsen, waarna deze op eigen houtje op de vijanden begint te schieten. Handig, toch? Een andere mode waar ik enorm veel plezier aan beleef is Fighter Squadron. Hierin neem je deel aan een luchtgevecht met de eerder genoemde A-wings, X-Wings, Tie fighters en Imperial Interceptors. Dit levert erg leuke dogfights op, en is erg leuk voor wie fan is van combat flight simulators, al is de besturing wel wat versimpeld vergeleken met andere games. Dit is echter geen slecht gegeven, want op deze manier is deze mode voor bijna iedereen perfect speelbaar.

Verder zitten er nog enkele kleinschaligere modes in. Denk bijvoorbeeld aan Droid Run. Deze mode is ook een soort Conquest, maar de controlepunten die je hier moet zien te veroveren zijn wandelende droids. Hierdoor zullen de controlepunten dan ook steeds ergens anders staan.
Verder heb je ook nog Blast. Deze mode is eigenlijk Team Deathmatch. In Drop Zone is het de bedoeling om Drop Pods die op verschillende plaatsen op de map terechtkomen te veroveren. Cargo is dan weer een variant op Capture the flag. In Heroes VS. Villains nemen drie helden van beide teams het tegen elkaar op, ondersteund door soldaten van hun legers. Tenslotte hebben we ook nog Her Hunt, in deze mode is het de bedoeling om samen een held te verslaan die bestuurd word door een andere speler. In totaal kent Star Wars: Battlefront 9 spel modes, en zijn er nog nieuwe op komst in zowel gratis als betalende DLC.

De presentatie en graphics van Star Wars: Battlefront zijn prachtig gedaan. Deze game is zonder twijfel één van de mooiste games die op dit moment verkrijgbaar zijn. Alles klopt en ziet eruit zoals je zou verwachten. De lasers zijn erg mooi, de Stormtroopers hun armor ziet er gewoonweg fantastisch uit. De werelden zijn enorm mooi met erg veel details weergegeven. Alles klopt gewoon in het totaalplaatje. Heel de game is een lust voor het oog en draait op alle platformen aan 60 fps. Hetzelfde kan gezegd worden over het geluid. Ook dit is prachtig gedaan. Het geluid van de blasters die schieten, Lightsabers die gebruikt worden, Tie Fighters die overvliegen en explosies. Alles klopt en klinkt zoals het zou moeten in het Star Wars universum. Nog nooit eerder ben ik zo onder de indruk geweest van geluid in een game, zeker als je beschikt over een surround systeem is het genieten geblazen.

In enkele modes is het ook mogelijk om als de Star Wars helden te spelen. Dit werkt net als bij voertuigen met een power-up die je kan oprapen op de map. Wel anders dan bij voertuigen is dat deze hero power-up geen vaste spawnplek heeft. Deze wordt altijd op een random plek geplaatst om te voorkomen dat spelers gaan zitten campen om deze te pakken te krijgen. Bij de rebels kan je spelen als Luke Skywalker, Leia en Han Solo. Bij de Galactic Empire als Darth Vader, The Emperor en als Boba Fett. Elke held heeft zo zijn of haar krachten en sterke punten, en voelen allemaal uniek aan om mee te spelen.

Aan al dat moois valt echter wel een minpunt aan te merken. Dat minpunt is het feit dat er maar een beperkt aantal maps beschikbaar zijn. Zo heb je in Supremacy en Walker Assault de beschikking over maar vier maps. Gelukkig zijn er in de andere modes meer maps ter beschikking. De game heeft in totaal twaalf maps ter beschikking. Het is wel jammer dat dus niet alle maps in alle modes beschikbaar zijn, en dat is soms toch wel een gemis, want wanneer je een lange speelsessie hebt, zul je al snel enkele keren op dezelfde map aan het spelen zijn, waardoor het toch snel aanvoelt als een gebrek aan variatie.

In Star Wars: Battlefront is het niet mogelijk om je wapens te customizen. Wel kan je je equipment kiezen in de vorm van Star Cards die je kan aanschaffen met ingame credits. Deze kaarten bestaan bijvoorbeeld uit granaten, een jumppack of een homing missile en meer. Hierdoor kan jij kiezen wat bij jouw speelstijl past, al dient hier wel vermeld te worden dat de meeste spelers voor dezelfde Star Cards opteren. De meeste mensen kiezen namelijk voor de granaten en dit zorgt ervoor dat de game soms een grenade spam fest wordt. Wel is het mogelijk om je karakter aan te passen. Je kan zowel bij de rebels als de Stormtroopers voor een ander hoofd kiezen. Al blijft het wel vreemd om een Stormtrooper zonder helm te zien rondlopen. Ook is het mogelijk om bij beide partijen als zowel man of vrouw te spelen.

Conclusie:

Dice is erin geslaagd om een enorm leuke Star Wars game te ontwikkelen. Dankzij indrukwekkende visuals en erg goed geluid zijn ze erin geslaagd om de Star Wars sfeer eg goed over te brengen naar deze game. Alle details kloppen zoals het bij Star Wars hoort. Ondanks het beperkte aantal maps, valt er erg veel plezier uit deze game te halen.

Good

  • Audiovisueel erg indrukwekkend
  • Erg trouw aan het bronmateriaal
  • Lage instapdrempel
  • Star Wars sfeer perfect overgezet naar deze game

Bad

  • Beperkt aantal maps
  • Geen singleplayer campaign
  • Grenade spam fest
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password