Square Enix bezit naar mijn gevoel en kennis best veel succesvolle franchises en reeksen. Denk zo al maar aan Final Fantasy, Kingdom Hearts, Dragon Quest en meer. Helaas vindt het merendeel van de gamers, net zoals ik, dat in deze reeksen hoogtes en laagtes te vinden zijn en is hier altijd wel wat discussie over, maar over bepaalde hoogtes valt niet meer te twijfelen. Zo bijvoorbeeld voor de klassieker ‘Star Ocean: The second story’, wat voor zovelen onder ons een tijdloze klassieker is. Tijd dus om deze voor te schotelen aan de moderne gamer, aangezien zo’n tijdloze diamant de kans moet krijgen om opnieuw te stralen.
Star Ocean: the first sequel
Deze tweede titel uit de Star Ocean reeks geeft je de kans om in de huid te kruipen van 2 personen. Ofwel plaats je jezelf in de schoenen van Kenny, een aardbewoner die op de magische planeet terecht komt en daar het tweede spilfiguur, genaamd Rena, ontmoet. Rena is een jongedame met een wat vage achtergrond en potentieel dat zeker zal naar boven komen doorheen het spel. Samen belanden ze in een avontuur dat draait rond een oude legende die lijkt uit te komen over een Hero of Light en een onheilspellende Sorcery Globe. Het is een verhaal dat je al snel zal meesleuren door zijn energieke start zonder moeilijke of complexe redenen, achtergrondverhalen en drijfveren. Het spel is een perfect voorbeeld dat het verhaal van een videospel je kan overmeesteren en van emoties kan voorzien door zijn grote en kleine twists en kronkels. Dit is hoe een RPG voor mij hoort te zijn en hoe een verhaal gepresenteerd dient te worden.
Star Ocean: The second story R investeert in zowel een wereldgrote verhaallijn als persoonlijke interacties door het vereenvoudigen van het PA-systeem. Het activeren van de PA (Private Action), zorgt ervoor dat je de kans krijgt om in interactie te gaan met huidige en potentiële nieuwe teamleden om hun vriendschap te verbeteren. Uiteraard zal dit een positief effect hebben doorheen het spel. Natuurlijk is dit het ideaal moment om je andere personages in het spel beter te leren kennen en zo te genieten van meer diepgang in je team. Daarbij moet je weten dat het kiezen van je hoofdpersonage in het begin, dus tussen Rena en Kenny, beïnvloed welke gesprekken en hoe makkelijk je relaties zal aangaan met je omgeving. Als je dus alles wilt ervaren in het spel, en daarmee bedoel ik niet alleen dat je alle teamleden in je party krijgt, maar ook alle quests en side quests wilt ervaren, moet je zeker een tweede play trough spelen.
New popular style?
Het combineren, of eigenlijk overlappen, van 2D en 3D visuals lijkt wel een nieuwe trend te zijn, aangezien ik het precies meer en meer tegenkom. Ook Star Ocean: The second story R grijpt succesvol naar deze opmaak. Het zorgt naar mijn gevoel voor een perfecte mix van moderne graphics en mogelijkheden en retrogerichte sfeer. Naar mijn gevoel moet een game een zekere authenticiteit hebben om met deze stijl weg te komen. Zo had ik bij volledig nieuwe games zoals Octopath Traveler, hoewel prachtig uitgewerkt, deze visuals liever niet gezien terwijl ik ze nu perfect passend vind. Uiteraard is dit puur persoonlijk, maar naar mijn gevoel is deze vormgeving pas van toepassing als je een ruwe diamant zoals deze game in een nieuw jasje wilt steken zonder trouwe fans te ontregelen door te ver van het origineel af te wijken. Zowel visueel als auditief is er alles aan gedaan om deze game voor zowel nieuwe als oude spelers aantrekkelijk te maken. Ik vind het altijd heerlijk om te lezen dat originele namen opnieuw hun schouders zetten onder een nieuwe release. Zo is het een genot om te weten dat Yukihiro Kajimoto zich opnieuw heeft ingezet om de personages van een nieuwere afwerking te voorzien. Ook Motoi Sakuraba is opnieuw van de partij en heeft gezorgd voor de optie om te wisselen tussen de originele soundtrack en een moderne uitvoering. Deze samenwerking zorgt opnieuw voor goud op je scherm, hoewel je smaak toch wat moet uitgaan naar de originele stijl van soundtracks voor games.
Give me a level
De game geniet van upgrades op alle vlakken. De game gebruikt een skill system dat wat inspanning van mij vroeg om te begrijpen en strategisch vast te pakken. Elk gevecht zorgt voor een toename aan Exp, SP en BP. Exp kennen we ongetwijfeld allemaal wel en zorgt ervoor dat de personages stijgen in level. BP daarentegen kan je gebruiken om je aanvallen van level te doen stijgen en SP voor het vrijspelen en stijgen van bepaalde skills. Dit zijn echter niet de klassieke terugkomende skills die je zou verwachten in een RPG maar eerder talenten en interesses zoals technologie of Penmanschip. Deze hebben vaak een impact op je stats en mogelijkheden, maar spelen niet overduidelijk mogelijkheden vrij. Al snel vallen er echter puzzelstukken op hun plek als je hiermee specialiteiten vrijspeelt.
Hiermee speel je vaak bepaalde mogelijkheden vrij zodat je gameplay wordt beïnvloed zoals de frequentie van de monsters die je zal tegenkomen en meer. Een trapje hoger vind je zelfs de super specialiteiten die dan weer bestaan uit het gezamenlijk beschikbaar hebben van de nodige gewone specialiteiten. Hiermee krijg je de kans om nog meer exclusieve en nuttige mogelijkheden te ontgrendelen die je dieper en breder laten verkennen en groeien doorheen het spel. Gelukkig is dit niet allemaal op geluk gebaseerd en kan je terugvinden met welke skills je de (super)specialiteiten en vrijspeelt. Hierdoor komt het strategisch aspect al snel heel duidelijk terug naar voor en kan je je richten op het ontwikkelen van skills om wapens te ontwikkelen of aanvallen beter en doeltreffend te gebruiken. Deze specialiteiten hebben natuurlijk meer kans op slagen na bepaalde levels, aangezien deze ook dienen te groeien en te stijgen. De game biedt je met andere woorden niet alleen een doel in de verhaallijn om te voltooien, maar ook verbeteringsdoelen die je strategisch en inhoudelijk met de game betrokken houden.
Combat is easy… right?
Wanneer je de game verkent kom je uiteraard monsters tegen die je tot een gevecht aanzetten. Deze zijn zichtbaar en dus te ontwijken of te confronteren door fysiek aan te raken. Alle monsters zijn zichtbaar als paarse wolk waardoor elk gevecht nog steeds een gedeeltelijke verrassing is, aangezien je erdoor geen zicht hebt op het type of aantal monsters. De game geeft je wel de kans om zeldzame en supersterke monsters te herkennen door hun kleur op de minimap. Hierdoor weet je welke monsters je best strategisch kan ontwijken of wanneer je je moet voorbereiden op een uitdaging.
De effectieve battles bestaan uit de mogelijkheid om rond te lopen in een afgesloten arena waarin je standaard aanvallen of skills activeert om zo je vijanden te vernietigen. Ook kan je ontwijken wanneer een monster je probeert aan te vallen waardoor je een counter kan uitvoeren. Elk monster heeft daarbij een HP balk en een hoeveelheid schilden die, wanneer vernietigd, hun in een versufte toestand brengt. Hoewel dit erg simplistisch aanvoelt in het begin worden de gevechten toch intenser en strategischer doorheen het spel. Het kennen van je skills en doelgericht gebruiken van je skills die de schilden vernietigd zal je enorm helpen tijdens gevechten die anders enorm uitdagend of bijna onmogelijk lijken. Daarnaast heb je altijd je Bonus Gauge zichtbaar op je scherm. Deze meter loopt vol dankzij de spheres die je monsters laten vallen tijdens en na gevechten. Deze meter doet trouwens exact wat je zou verwachten en dat is het voorzien van bonussen. Wat deze bonussen zijn is gedeeltelijk afhankelijk van je party waardoor het kiezen van je party opnieuw van belang blijkt.
Conclusie
Square Enix heeft eigenlijk nogal wat topreeksen en titels op zijn naam staan en dat bewijzen ze met nieuwe releases en heruitgaves zoals deze blinkende diamant. Star Ocean: The second story R is een game waar menig gamers op zaten te wachten en de game levert alles wat ze maar konden hopen en meer. Als je wilt praten over het perfect bijwerken van een ruwe diamant kan je niet om deze titel heen. De visuals, de muziek, de gameplay, de mogelijkheden, … alles is onder de loep genomen en bijgewerkt op een manier dat fans van de originele game en nieuwe spelers zal bekoren. De veranderingen zijn, naar mijn gevoel, allemaal een meerwaarde te noemen en zijn in perfect evenwicht tussen retro en modern verwerkt.