Sonic Mania Plus

Sonic Mania Plus
Sonic Mania Plus

Ik denk niet dat Sonic nog enige introductie nodig heeft. Of het nu 2D of 3D is, de kans is vrij groot dat je ooit wel in aanraking gekomen bent met een Sonic game. Dat de klassieke 2D Sonic games door velen gezien werden als het hoogtepunt van Sonic kan ik alvast niet tegenspreken. De 3D games waren een beetje een mixed bag. Maar Sonic Mania keerde terug naar de glorie van weleer. Maar wat is nu net die Plus?

Gotta go fast!

Sonic games zijn altijd vrij simpel geweest in hun opzet. Je speelt met onze blauwe egel Sonic, of een van zijn metgezellen, en vliegt met hoge snelheid door de levels heen terwijl je vijanden ontwijkt en ringen verzamelt. Simpel genoeg, toch? Maar onder deze simpel ogende structuur zit toch wel wat meer verborgen. Er zijn namelijk ook nog bonuslevels en speciale stages verstopt in de levels.

In de speciale stages kan je een Chaos Emerald kan winnen. Heb je alle 7 weten te verzamelen alvorens je het einde nadert? Dan word je getrakteerd op een extra boss en een alternatief einde. Sonic zal dan ook transformeren in Super Sonic zolang hij ringen heeft. Om deze stages te vinden, zal je de complexe doolhof-achtige levels goed moeten aftasten op zoek naar een grote gouden ring waardoor je moet springen. Deze speciale stages spelen zich af in een 3D omgeving en het doel is om snelheid te maken door blauw-gele bollen te verzamelen en de robot te vangen met de Chaos Emerald. Maar opgelet! Er loopt ook een timer, die je kan aanvullen door ringen te verzamelen. Val je in een put of is de tijd om, dan verlies je je kans om de Chaos Emerald te vangen. Maar wees niet ongerust, in elke Act van elke Zone kan je er 2 vinden. Deze modus is een knipoog naar Sonic CD.

De special stages zijn een mooie throwback naar Sonic CD

De special stages zijn een mooie throwback naar Sonic CD

Daarnaast zijn er ook nog de bonuslevels. Deze kan je betreden wanneer je met minstens 25 ringen een checkpoint aanraakt. Als je deze aanraakt verschijnen er sterren waar je in moet springen. Je komt ook op een 3D veld terecht waar je blauwe bollen moet verzamelen. Raak je een rode bol aan, dan is je poging voorbij. Je zal soms ook gele bollen zien, deze zijn een soort van trampoline die je over obstakels laat springen. Wanneer je een blauwe bol aanraakt, zal hij rood worden, en als je enkel de buitenste bollen aanraakt van een vierkant zullen alle bollen veranderen in ringen. Als beloning voor het voltooien krijg je een zilveren of gouden medaille (afhankelijk of je alle ringen gevonden hebt of niet). Hiermee kan je extra’s vrijspelen zoals artwork. En deze modus is overigens geplukt uit Sonic 3.

De bonus stages zijn dan weer een mooie ode aan Sonic 3

De bonus stages zijn dan weer een mooie ode aan Sonic 3

Plus!

Goed, nu dat we nog eens over de basis zijn gegaan van deze ondertussen toch al wel 1 jaar oude game is het tijd om te kijken wat de Plus versie nu eigenlijk aan nieuwigheden met zich meebrengt. Het eerste verschil valt onmiddellijk al op in het intro scherm, waar nu de tekst “Plus” bij in het logo verschenen is. Maar we zien ook Robotnik / Dr. Eggman op de achtergrond vliegen met een container met 2 wezens in.

In het menu zien we ook het eerste grote verschil, er is een nieuwe mode toegevoegd, de Encore mode. De Encore mode speelt in principe hetzelfde als de Mania mode (dit is de standaard verhaal mode van Sonic Mania), met als grootste verschil dat we beginnen op Angel Island in plaats van Green Hill Zone. Al vrij snel kom je de container tegen die we zagen in het beginscherm. Hierin zitten de 2 nieuwe speelbare characters, namelijk Mighty the Armadillo en Ray the Flying Squirrel. Beide zijn niet helemaal wildvreemden, ze hebben vroeger kleine rollen gespeeld in één of twee Sonic games. Gelukkig hebben ze ieder hun eigen unieke vaardigheden en zijn het niet zomaar nieuwe skins. Mighty kan bijvoorbeeld met een ground-pound bepaalde blokken stukmaken en zijn harde huid beschermt hem tegen stekels als hij aanvalt. Ray kan dan weer zweefvliegen, een beetje zoals Mario dat met zijn cape kon in Super Mario World.

Onze twee nieuwe helden: Mighty en Ray

Onze twee nieuwe helden: Mighty en Ray

Buiten het extra level en de 2 nieuwe characters zijn er nog enkele andere veranderingen. Zo is het level Mirage Saloon Act 1 veranderd en niet meer de vervelende auto-scroller die het eerst was. Daarnaast is het bonuslevel veranderd, geen blauwe ballen meer verzamelen en oppassen voor rode. In de plaats krijgen we een pinball machine waarin je characters kan winnen en power-ups.

Wacht even, characters winnen? Jazeker, in deze mode heb je geen extra levens, maar je hebt linksonder een icoontje staan per character die je hebt. Als je doodgaat, krijg je gewoon onmiddellijk het volgende personage onder de knoppen aan de laatste checkpoint die je gepasseerd bent. Je kan overigens altijd maar maximum 2 personages tegelijk actief hebben staan, en kan enkel wisselen tussen deze 2. Er zijn echter wel power-ups die je random laten wisselen tussen al je beschikbare characters. Dit is wel jammer, want het limiteert je in het aantal moves om de levels mee te verkennen.

Als nieuw bonus level krijgen we deze pinball game

Als nieuw bonus level krijgen we deze pinball game

Hiernaast zijn er nog enkele andere kleinere veranderingen aangebracht. Zo hebben de grote gouden ringen andere locaties gekregen, kan je geen time-out meer krijgen, zijn de special stages een pak lastiger gemaakt en bazen zijn wat getweaked waardoor ze ietsje makkelijker zijn en je minder snel zal doodgaan door een random element. Als laatste kan je nu ook met 4 spelers in plaats van 2 de competition mode spelen.

Ray vliegt zoals Mario dat destijds ook al deed in Super Mario World

Ray vliegt zoals Mario dat destijds ook al deed in Super Mario World

Conclusie

Sonic Mania was sowieso al een erg goede game, die mijn nostalgische hart wist te bekoren. Het voelde een beetje aan als thuiskomen in Sonic zijn vaste vertrouwde stek, ten tijde van de Mega Drive. De Plus versie biedt gelukkig genoeg nieuwe zaken aan om de aankoop te verantwoorden, maar als je de basis game destijds gekocht had, kan je ook altijd de DLC kopen.

Voor mij, als collector zijnde, was het fantastisch om nu een fysieke versie toe te voegen aan mijn collectie (zeker aangezien de Limited Edition destijds een mooi beeld bevatte, maar geen fysieke game!). Nieuwkomers raad ik uiteraard ook aan om deze prachtige game aan te schaffen. Als grootste bonus krijg je er ook nog eens een art-book bij.

Een van de uniekere boss battles, eerbetoon aan Dr. Robotnik's Mean Bean Machine

Een van de uniekere boss battles, eerbetoon aan Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine

Good

  • 2 nieuwe speelbare characters met unieke moves
  • Competition mode kan nu met 4 gespeeld worden
  • Encore mode brengt nieuwe uitdagingen met zich mee

Bad

  • Gelimiteerd worden in het switchen van characters beperkt exploratie
  • Pinball mini game heeft rare physics en was vrij frustrerend
9

Fantastisch

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password