Song Of Horror

Song Of Horror
Song Of Horror
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Oktober is voor mij altijd een spannende maand. Niet alleen door mijn verjaardag, maar ook door Halloween. Alhoewel ik maar al te goed weet dat ik een held op sokken ben, sta ik toch steeds te popelen voor de nieuwe horrorfilms/games die deze periode met zich meebrengt. Zo komen we uit bij Song Of Horror. De allereerste release van een kleine, Spaanse studio genaamd Protocol Games. Deze ontwikkelaar neemt je terug mee naar de roots van het Survival Horror genre. Tijd om het licht uit te doen en in hun duistere realiteit te stappen.

Er was eens…

Een schrijver genaamd Sebastian P. Husher, die bekend staat om zijn historische fictieverhalen. Op een dag verdwijnt hij plots spoorloos samen met zijn hele gezin. Na enkele dagen niets meer gehoord te hebben van hem, stuurt zijn uitgever een assistent genaamd Daniel naar de woning van de schrijver om uit te pluizen wat er aan de hand is. Aangekomen bij het huis merkt Daniel al snel dat er iets niet klopt. De deur staat open en alles wijst erop dat iedereen thuis zou moeten zijn, maar het huis lijkt doods en verlaten. Alsof deze scene nog niet genoeg spanning geeft, weergalmt er een macabere melodie uit één van de kamers. Een muziekdoosje dat heel de tijd opnieuw afgespeeld wordt. Oh wat word je gek van dat geluid. Snel ga je op zoek naar de bron van deze mysterieuze klanken. Wanneer er plots iets beweegt in de duisternis. Snel een verstopplaats zoeken, en het belangrijkste van al: kijk het niet aan. Vastklampend aan je enige lichtbron probeer je niet toe te geven aan de paniek of de verleiding om te kijken. Wanneer het monster, of wat het ook was, opgegeven lijkt te hebben, zet je de zoektocht verder. Tot je uiteindelijk in de kamer terecht komt waar de melodie luider dan ooit in je hoofd bonkt. Hier zie je een onheilspellende deur, die je aantrekt om naar binnen te gaan. Daniel stapt behoedzaam naar binnen wanneer de deur plots dichtklapt en verdwijnt.

En dan?

Was dit dan het einde van het spel? Natuurlijk niet, anders zou dit maar een korte review zijn die vol met spoilers stond. Alles wat ik hiervoor geschreven heb was nog maar de prologue van het spel. Nadat mijn hart al een paar keer een slag had overgeslagen, kon ik beginnen aan het echte werk. Drie dagen na de verdwijning van assistent Daniel wagen er ook andere mensen zich in het huiveringwekkende huis. Je kan hieruit kiezen tussen vier verschillende speelbare personages. Elks met zijn eigen achtergrond en reden om op zoek te gaan in deze verdoemde plek.

Sophie Van Denend: De ex-vrouw van Daniel die, ondanks ze gescheiden zijn, toch een beetje bezorgd begint te worden over de verdwijning van Daniel. Hierdoor besluit ze zelf eens een bezoekje te brengen aan het huis, om te zien of ze geen spoor van haar ex kan vinden.

Etienne Bertrand: Uitgever en baas van Daniel die ongeduldig zit te wachten op het nieuwste manuscript van zijn best verkopende schrijver. Iedereen weet natuurlijk “Time is money”. Hierdoor besluit hij zelf een kijkje te gaan nemen.

Alexander Laskin: De sleutelbewaarder en conciërge die samen met zijn vrouw in het huis woonde. Wanneer ze samen met het gezin plots verdwijnt, besluit hij op eigen houtje hun te gaan zoeken.

Alina Ramos: Tech Support For High End Home Security. Zij werd naar het huis gestuurd door problemen met het alarmsysteem, maar ontdekt al snel dat er meer aan de hand is.

Elke personage heeft zijn of haar eigen hulpmiddelen om zich door het huis te banen. Zoals type verlichting (kaars, aansteker, zaklamp,…) en hulpmiddelen of manieren om te kalmeren. Alhoewel iedereen verschillende niveaus van vaardigheden heeft, leek dit geen merkbaar effect te hebben op de gameplay. Dus maakt het niet veel uit wie je kiest.

Wie zoekt, die vindt

Het hele verhaal speelt zich af in het huis en wie antwoorden wilt zal elke kamer grondig moeten doorzoeken. Sommige kamers zijn op slot en vragen een alternatieve route, of een verborgen sleutel. Makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien sommige achter puzzels verstopt zitten. De aanwijzingen rond dit raadsel zijn overal in het huis te vinden, daarbij moet je ook elke brief die je vindt goed onderzoeken. Het is niet altijd even gemakkelijk om je een weg door het huis te banen. Want zoals ik eerder al zei, ben je niet alleen. Soms kan je aan een deur luisteren om te horen of er iets aan de andere kant je opwacht. Hoor je iets, raad ik aan deze kamer een tijdje te mijden. Aangezien de game geen combat bevat, kan het betreden van de verkeerde kamer het einde voor je personage betekenen. Moest je tijdens je playthrough een zekere dood tegemoet komen, geen stress. Vier speelbare personages betekent ook vier kansen. Wanneer een personage aan een ongelukkig einde komt, laat die alle items die je al gevonden hebt vallen en kan je deze gaan oprapen met de volgende. Als je alle vier de personages de dood injaagt is het game over en moet je helemaal opnieuw beginnen. Dus is het misschien toch wel de moeite om eventjes goed aan de deuren te luisteren.

Technische Aspecten

Als je denkt tijdens een tweede playthrough er doorheen te rushen met alle personages in leven, ben je eraan voor de moeite. Het spel gebruikt namelijk een geavanceerde AI die zich aanpast naar jou acties en beslissingen. Hierdoor ervaar je de horror elke keer opnieuw. Elke seconde van het spel zat ik op het puntje van mijn stoel. De jumpscares zijn on point, het camerawerk is enorm stressvol en de lichtinval zorgt voor een helse sfeer. Het constante gekraak van het oude huis houdt je alert en zorgt ervoor dat je elke stap behoedzaam zet. Is dit spel dan zo perfect? Neen, toen ik de cutscenes in het begin zag, begon ik ook al te huiveren, maar op een heel andere manier. De graphics zagen er alles behalve mooi uit. Als de personages bijvoorbeeld begonnen te praten bewogen alleen hun tanden en niet hun lippen. Ook zijn controls hier en daar een beetje roestig, waardoor je er soms iets te lang over doet om een item te bekijken dat ergens ligt. Stroeve controls zijn natuurlijk een klassieker in dit genre. Je wilt zowat uit je stoel springen van de spanning wanneer je snel probeert weg te rennen van een naderende dreiging maar je karakter wat dom tegen een muur staat te botsen in plaats van een kamer binnen te gaan.

Is het al gedaan?

Na een vijftal uurtjes te hebben liggen huiveren, zat ik op het einde van het spel. Ik was gelukkig omdat ik even kon uitblazen en de lichten weer aan mochten, maar was dit echt alles? Zoveel vragen onbeantwoord, Heb ik dan misschien niet goed rondgekeken? Geen zorgen. Dit was nog maar episode één. Na een korte pauze kon ik direct al beginnen aan episode twee, die op de dag van de release is uitgekomen. Zonder al te veel over het verhaal te verklappen, speelt deze zich af op een andere locatie. Ook krijg je hier de kans om met andere personages te spelen. Hoewel de locatie veranderd mag zijn, is de spanning dat echter niet. Tijd dus om verder puzzels op te lossen, en te ontsnappen aan deze nachtmerrie. Wie na deze twee episodes nog niet genoeg kan krijgen gaat toch nog even moeten wachten tot December, wanneer episode drie uitkomt. Nummer vier en vijf zijn dan weer te spelen in Januari en Maart 2020.

Conclusie

Het was voor mij al een tijdje geleden dat ik nog eens een horrorspel had gespeeld van dit kaliber. De constante spanning doen de uren zo voorbij vliegen en hoewel de cutscenes grafisch geen topper waren, was er in de rest van het spel niets aan te merken. Dit spel is alles wat het beloofd had, en dat is een goede Horror Survival game. Ik kan zeker niet wachten tot het volgende deel, hoewel ik hem deze keer misschien wel met licht aan ga spelen.

 

 

Good

  • Horror
  • Meer Horror
  • Nog meer Horror

Bad

  • Graphics niet al te best
  • Roestige controls
8

Geweldig

Lost Password