Sniper Elite 4

Sniper Elite 4
Sniper Elite 4
Release Datum:Genre:, , Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:

In Sniper Elite 4 verruilen we Afrika uit deel 3, voor Italië. Net zoals in de vorige delen volgen we de sluipschutter Karl Fairburne en strijden we samen met hem tegen de Nazis. Heb je altijd al een carrière als sluipschutter overwogen? Dan is dit de perfecte game om deze carrière veilig vanuit je zetel te beleven. 

Net als zijn voorgangers speelt het verhaal van Sniper Elite 4 zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Jij bent Karl Fairburne, een sluipschutter die tot diep achter de vijandelijke linie infiltreert. Daar moet hij zijn targets ongezien uitschakelen, en nuttige informatie vergaren. Wie bekend is met de Sniper Elite-serie, weet dat er vaak niet al te veel verhaal voorkomt in deze reeks. Dit heeft Rebellion deze keer willen aanpassen. Deze keer mompelt Karl niet enkel tegen zichzelf, maar zal hij gesprekken moeten aangaan met nevenpersonages. Deze personages zullen je extra opdrachten geven die je al dan niet optioneel kan vervullen tijdens je missie. Helaas komt deze poging om meer verhaal te tonen niet zo goed uit de verf. Het verhaal is vrij zwak gebracht, en het ontbreekt de personages aan enige emoties, waardoor deze niet erg al te realistisch overkomen. Maar dat is helemaal geen probleem, dit is Sniper Elite 4. Deze game moet het niet hebben van zijn verhaal, maar wel van de gameplay. En de gameplay is dan ook in dit deel weer de echte ster van deze game.

Sniper Elite 4 bevat enkele aangename verbeteringen van de gameplay, één van de eerste dingen die opvallen is dat de mappen veel groter zijn dan in de voorgaande games. Zelfs de kleinste level uit deze game is drie keer groter dan eender welke level uit de oudere games. Hierdoor heb je veel meer ruimte om de omgeving te verkennen, en je missie te plannen. Je hebt deze keer veel meer routes om bij je doel te raken. Zo kan je deze keer opteren om de weg te volgen, maar je kan bv ook een mijnenveld betreden. Het is hier natuurlijk wel oppassen geblazen, maar het is perfect mogelijk om elke mijn die je tegen komt te ontmijnen, en op te pikken om deze nadien zelf te gebruiken. Een ander voordeel hiervan is dat in een mijnenveld geen vijanden te vinden zijn, dus je kan rustig langst hier sluipen. Ook zullen achtervolgers niet snel je volgen tot in het mijnenveld.

Natuurlijk is dat niet het enige hulpmiddel dat je kan vinden in een gebied. Zo kun je ook gebruik maken van omgevingsgeluid om je schoten te verbergen. Af en toe zullen er eens enkele vliegtuigen overvliegen, of schiet men met een gigantisch kanon. Wanneer je dan je schoten hierop timed, dan kan je ongezien en ongehoord je vijanden uitschakelen. Hierdoor vermijd je dan ook meteen dat de vijand je kan lokaliseren. Hou je hier echter geen rekening mee dan zullen je vijanden al snel proberen uit te zoeken van waar het schot kwam en zo de hele omgeving uitkammen, waarna je al snel omsingelt kan raken.  Je kan hier wel mee wegkomen, maar dan moet je zeker na een schot van positie veranderen, want bij een tweede schot weet de vijand je ongetwijfeld te vinden.

Je daar echter ook gebruik van maken. Wanneer de vijand een lijk ontdekt, gaan ze altijd op onderzoek uit, waarbij ze ook het lijk gaan onderzoeken. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om een booby trap te plaatsen op een lichaam. Hiervoor kun je verscheidene explosieven gebruiken, zoals de mijnen waar ik het eerder over had. Wanneer een vijand dan dat lijk onderzoekt ontploft uiteraard je val, en heb je meteen een vijand minder om mee af te rekenen. Het loont dus om creatief om te gaan met je omgeving en met je slachtoffers. Daarnaast geeft het ook een enorm bevredigend gevoel om de perfecte kill te maken, en zeker wanneer je hier creatief mee omgaat. Dit is iets waar Sniper Elite 4 zeer sterk in is. Elke kill voelt bevredigend aan, en gelukkig maar, want je zal veel vijanden moeten omleggen om de game door te raken.

Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind aan de Sniper Elite games, is de X-ray kill cam. Deze laat je precies zien welke schade je veroorzaakt wanneer je een vijand dood. Deze cams tonen op dramatische wijze welk orgaan jij hebt gepenetreerd met je schot. Je ziet de botten van je slachtoffer versplinteren, organen uit elkaar scheuren, zelfs de testikels van de vijand mogen eraan geloven en spatten zeer bevredigend uit elkaar. Persoonlijk vind ik deze cams dan ook een zeer sterke toevoeging, aangezien ik best wel graag mijn werk bewonder. Vind je deze echter toch storend, dan kan je instellen dat deze minder vaak voorkomen, of je kan ze zelfs volledig uitzetten. Het omgekeerde is trouwens ook mogelijk, zelf had ik het ingesteld dat deze zo vaak mogelijk voorkomen, voor elk wat wils dus.

Je beschikt trouwens ook niet enkel over een sniper-rifle, je hebt ook nog een pistool en een machine geweer bij je. Deze laatste kan je trouwens ook nog vervangen door een shotgun of anti-tank wapen. Deze wapens zijn zeer handig om je uit benarde situaties te redden, waar je sniper-rifle niet zo handig is. Zo kan je, je pistool equippen met een silencer, om zo geruisloos kills te maken,( dit kan trouwens ook met je sniper-rifle). Ben je echter omsingelt en zijn er teveel vijanden om dit met je sniper-rifle of pistool op te lossen, dan kan, je je machine geweer of shotgun gebruiken om alle vijanden neer te maaien. Hoewel minder subtiel, is het wel erg effectief natuurlijk. Nieuw in Sniper Elite 4 is de mogelijkheid om takedowns uit te voeren. Je kan een niets vermoedende vijand deze keer ook in alle stilte doden vanuit cover door je mis in hem te planten, of bijvoorbeeld zijn nek te breken, en net als bij sniper kills, laat men je zien welke schade je veroorzaakt met een x-ray kill cam.

De campaign mode kan net zoals in de voorgaande delen zowel solo als in online co-op gespeeld worden. Helaas beschikt de game niet over een local co-op, waardoor je niet samen gezellig vanuit je zetel de game kan spelen. Niet iedereen zal dit een gemis vinden, maar zoals ik in andere reviews al heb laten horen vind ik dat wel, ik heb op deze manier in het verleden al enkele zeer memorabele game momenten kunnen beleven, dus het is erg jammer dat moderne games dit niet vaak meer toevoegen. Verder heb je ook nog de survival mode, waarin je tot met vier spelers twaalf waves aan vijanden moet zien te verslaan, en dit op drie maps uit de campaign mode. Tot slot heb je nog de competitieve multiplayer mode. Deze bied bekende game modes aan zoals deathmatch en team deathmatch. Een in mijn ogen interessantere mode is “Control” Hier moet je een controle punt zien te pakken te krijgen, wanneer je hierin slaagt kan je artillerie oproepen om vijandelijke spelers hiermee te bestoken.

Conclusie:

Sniper Elite 4 is zonder twijfel de beste game uit deze reeks tot nu toe. De grote levels zijn een genot om te verkennen, en lenen zich perfect tot het plannen van de perfecte kill. Mede dankzij de x-ray kill cams voelen alle kills erg bevredigend aan, waardoor het omleggen van nazis niet snel zal gaan vervelen.

[bol_product_links block_id=”bol_58a980b0c32e5_selected-products” products=”9200000057363577,9200000057363575″ name=”Sniper Elite 4″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Good

  • Bevredigende x-ray kills
  • Sterk level design
  • Veel vrijheid om je missie creatief aan te pakken
  • Sterke gameplay

Bad

  • Ongeïnspireerd verhaal
8.3

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password