Scott Pilgrim vs. the World: The Game – Complete Edition

Scott Pilgrim vs. the World: The Game – Complete Edition
Scott Pilgrim vs. the World: The Game – Complete Edition
Release Datum:Genre:, , Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Een kleine 10 jaar geleden, ergens in 2010, verscheen er een leuke “beat ’em up” game gebaseerd op een van mijn favoriete filmen. Deze game was uiteraard Scott Pilgrim vs the World: The Game. Maar veel mensen hadden helaas niet de kans om deze game te ervaren, want wegens problemen met de licentie werd de game een paar jaren er na uit de digitale winkels gehaald. Had je het reeds gekocht, dan had je geluk en kon je nog spelen. Maar fans hebben jaren gevraagd om de game opnieuw beschikbaar te stellen, en nu 10 jaar later is het dan eindelijk zo ver. Hebben de fans een klassieker terug gekregen of was het allemaal maar verloren moeite?

Hello again, friend of a friend

Het verhaal in dit spel volgt volledig het verhaal van het stripverhaal door Bryan Lee O’Malley, dezelfde bron waarop de film gebaseerd is. De grafische stijl is daarbij volledig gelijk aan de manga-achtige tekenstijl uit deze boekjes waardoor het spel zelfs na 10 jaar er zeer goed blijft uitzien. Onder begeleiding van een geweldige chiptune soundtrack door de, in de chiptune scene, legendarische Anamanaguchi volgen wij Scott Pilgrim op zijn avontuur. De opzet van het verhaal is vrij simpel enerzijds, maar zo absurd en goed gebracht dat je niet anders kan dan er voor te smelten.

Scott is een 23 jarige jongeman en speelt in een band, genaamd Sex Bob-Omb, met zijn vrienden Stephen Stills en Kim Pine. Op een dag begint hij te daten met een 17 jarig meisje genaamd Knives Chau, maar al snel loopt hij Ramona Flowers tegen het lijf waarbij het liefde op het eerste zicht is. Hij maakt het uit met Knives om voor Ramona te gaan, maar dan pas begint alle ellende. Blijkbaar heeft Ramona 7 ex-liefjes die samen “The League of Evil Exes” vormen en er alles aan willen doen om Scott en Ramona uit elkaar te halen. Het is aan Scott om ze allemaal te verslaan zodat hij en Ramona zonder zorgen samen kunnen zijn! Dit komt met allerlei bizarre scenario’s en met heel wat verwijzingen naar andere video games. Als je niets van de reeks kent of de film nooit hebt gezien ga je tijdens het spelen wel merken dat er erg weinig achtergrond informatie gegeven wordt voor het verhaal, de focus ligt hem vooral op het spelen en minder op het diepgaand vertellen van het verhaal.

Love conquers all!

Zoals je in de intro al kon lezen speelt het spel als een “beat ’em up”, een beetje vergelijkbaar met klassiekers zoals Streets of Rage, Turtles in Time, Battletoads of Double Dragon. Vooraleer je begint met spelen kan je kiezen uit 3 moeilijkheidsgraden en daarna is het tijd om je character te kiezen. De originele cast uit het origineel spel wordt aangevuld met enkele DLC characters om je te laten kiezen uit een cast van 6 personages. Voor wie ooit Super Mario Bros 2 heeft gespeeld zal dit selectiescherm zeker en vast bekend voorkomen.

Na je keuze kies je het level dat je wil spelen op de kleurrijke wereldkaart, die wat herinneringen oproept aan games uit het 8 en 16-bit tijdperk, waarna je overgaat tot de “beat ’em up” levels. Al gauw zal je merken dat je character niet zo heel snel beweegt, vrij weinig schade doet en je moveset ook zeer gelimiteerd is. Namelijk tot zwakke en sterke slagen elk getriggerd door hun eigen knop. Verder kan je iets sneller lopen door twee keer in een richting te duwen, kan je springen en heel wat verschillende objecten in het level oprapen om mee aan te vallen of te gooien.

Gelukkig blijft het niet zo beperkt, want je verdient experience punten door vijanden te verslaan. Hiermee stijg je in level waardoor je nieuwe moves vrijspeelt. Maar door te stijgen in level loop je nog niet sneller en doe je niet per se meer schade. Hiervoor moet je namelijk voorwerpen kopen in de verschillende winkels die her en der verborgen zijn in de levels.

Om die voorwerpen, die per level in het thema passen zoals eten of merchandise van een band, te kopen heb je wel geld nodig. Toevallig laat elke verslagen vijand wat muntstukken achter zodat je al snel kan gaan shoppen. Niet elk item geeft je evenveel permanente upgrades aan je stats en de shops zeggen je ook niet wat een item exact doet. Het is een beetje trial and error, maar eenmaal je een goed item hebt gevonden dat je voldoende geeft wat je nodig hebt kan je deze gewoon meermaals kopen om snel je stats tot het maximum te krijgen.

Well, maybe, do you wanna hang out sometime?

Alle levels zijn met maximum 4 personen te spelen, zowel in local co-op als online. Heb je even genoeg van de story mode, dan weet deze versie van het spel nog enkele nieuwigheden te bieden in de vorm van enkele extra game modi. Deze zijn spijtig genoeg enkel lokaal te spelen. Zo is er een Boss Rush mode waarin je tegen alle bazen achter elkaar vecht, een Survival Horror waar je zo lang mogelijk moet proberen te overleven tegen een eindeloze horde zombies en de Battle Royal om het tegen elkaar op te nemen. Ik zou bijna nog de Dodge Ball mode vergeten, maar deze was op mijn eentje gewoon niet fijn of memorabel.

Conclusie

Ook al gaat het hier om een regelrechte heruitgave van een 10 jaar oud spel voelt het zeker niet gedateerd aan. Op zich is het spel vrij kort met maar een handvol levels, maar dat is een beetje eigen aan dit genre. Tijdens dit korte avontuur wordt je getrakteerd op een van de meest geniale chiptune soundtracks van de afgelopen jaren, gebracht door niemand minder dan Anamanaguchi. Visueel, maar ook dankzij verschillende details verstopt in de levels, doet het denken aan de gloriedagen van weleer en roept het spel wel heel wat nostalgische momenten op. Zonder spoilers te geven, het allerlaatste level en eindbaas zijn een gigantische referentie naar een heel bekend spel van de NES.

Het enige wat best jammer is, is dat je zonder voorkennis van Scott Pilgrim heel wat leuke details zal missen en waardoor een deel van de charme onwaarschijnlijk verloren gaat. In de intro wordt dit verhaal erg kort samengevat en het spel gaat over de hele lijn helaas vrij licht over het verhaal. Spijtig voor mensen die dus nog niet bekend zijn met de film ‘Scott Pilgrim vs the World’ of de stripboeken, maar de gameplay maakt het nog steeds de moeite waard. En wie weet, mogelijks doet deze game je wel nieuwsgierig worden naar de andere media van dit verhaal.

Good

  • Online multiplayer
  • Fantastische soundtrack
  • Terugkeer van een verloren game

Bad

  • Korte story mode
  • Extra game modi niet online
7.8

Goed

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password