Hands-on Preview: Rogue Lords

Hands-on Preview: Rogue Lords
Hands-on Preview: Rogue Lords
Genre:, Platform:, , , , Ontwikkelaar:, Uitgever:Getest op:

Roguelikes, een term die nu al enkele jaren meegaat en meestal iets waar ik een beetje van weg blijf. Hier en daar zijn er wel toffe games, zoals The Binding of Isaac, maar in het algemeen vermijd ik ze liever omdat het concept van steeds opnieuw te beginnen om een andere random opzet te krijgen mij minder ligt. En toch, af en toe zijn er enkele games in dit genre waar ik uiteindelijk blij ben dat ik ze een kans heb gegeven. Rogue Lords belooft een roguelike RPG te zijn, en als RPG liefhebber kreeg dit mij alvast nieuwsgierig. Eens kijken wat voor vlees we hier in de kuip hebben.

The Devil commands you

Rogue Lords begint met enkele, wel erg coole, getekende stillframes waarin het verhaal geïntroduceerd wordt. Jij bent de duivel, en je hebt een heel leger aan monsters en legendarische figuren zoals Dracula, The Headless Horseman en nog veel meer. Spijtig genoeg wordt je leger verslagen, maar niet getreurd want het is tijd om je comeback te maken. Fast-forward 10 jaar vooruit en het is tijd om de Demon Hunters die jou destijds hebben verslagen een kopje kleiner te maken. De regio waarover je heerser was, “The New World”, zal je stukje per stukje terug moeten overnemen. Des te verder je gaat, des te moeilijker je tegenstand zal zijn.

Hoe dan ook, jij, als de Duivel zijnde, gaat natuurlijk zelf je handen niet vuil maken. Neen, hiervoor heb je je volgelingen die je zal besturen. Een van deze zal je groep vertegenwoordigen en met dit personage kan je over de wereldmap lopen, die er simpel maar zeer mooi uit ziet. Elke map is een “boek” en bestaat uit meerdere chapters waarvan de eerste altijd een gevecht is. Meermaals zal het pad opsplitsen en heb je de keuze uit meerdere events die kunnen plaatsvinden. Wil je skills kopen bij de Grim Reaper, een gewoon of elite gevecht aangaan, je Diabolic essence aanvullen of gewoon een random event? Het is allemaal mogelijk, maar de keuze is niet altijd zo simpel. Af en toe bereiden de mensen zich voor op jouw leger, waardoor je negatieve effecten zal ondervinden tijdens gevechten zoals minder actie punten hebben of met minder leven starten. Anderzijds kan het ook zijn dat jouw overwinningen angst inboezemt bij de bevolking waardoor je bonussen krijgt zoals relics of speciale skills.

Out for blood

Vooraleer je een gevecht, welke zich afspeelt in een turn-based setup, in gaat moet je kiezen hoe je deze wil benaderen: een frontale aanval, een hinderlaag leggen of discreet aanvallen. Wat je kiest maakt weinig uit in het gevecht zelf, maar bepaald wel wat je beloning is na je overwinning. Eenmaal je je keuze hebt gemaakt begint het gevecht. Elke beurt geven je vijanden aan welke acties ze gaan doen en wie ze gaan targetten. Je krijgt 5 actie punten die gezamenlijk gebruikt worden door je volgelingen. Deze kan je tactisch inzetten om de tegenstanders te snel af te zijn. Wanneer je een skill gebruikt, betaal je eerst het aantal actie punten en na uitgevoerd te zijn zal deze moeten rechargen. Elke volgeling heeft een recharge actie, welke ook actie punten kost, maar sommigen hebben bonus effecten dus het is handig om te kijken met wie je welke skills en recharge actie wilt uitvoeren.

Zowel jij als je vijanden hebben 2 levensbalkjes, een fysieke en een spirituele. Skills doen steeds schade aan een specifieke levensbalk, sommige raken de beide. Als iemand zijn levenspunten op 0 komen te staan, fysiek of spiritueel, zijn ze nog niet per sé dood. Er moet nog een aanval gedaan worden van hetzelfde type om de genadeslag te geven. Hier kan je proberen op in te pikken door, als jij zelf in deze kwetsbare positie zit, een skill te gebruiken die je levenspunten kan herstellen of, als het om een vijand gaat, je aanvallen zo te focussen dat je de vijand snel kan uitschakelen voor deze een probleem gaat vormen. Jouw volgelingen sterven trouwens niet als ze onder 0 gaan, maar de extra schade gaat van jouw Diabolic essence af. Als deze op 0 komt is het Game Over en moet je terug opnieuw beginnen. Maar niet gevreesd, hier komt het Roguelite aspect in beeld. Bepaalde zaken blijven bij je team, maar skills en relics gaan verloren en je moet dus je team weer zo goed als vanaf nul opbouwen.

It ain’t cheating if you’re the Devil

Je zou de Duivel niet zijn als je je braaf aan de regels zou houden, toch? Om een nederlaag te voorkomen kan je je Diabolic essence inzetten om bepaalde zaken naar jouw hand te zetten. Zo kan je levensbalken manipuleren door je eigen volgelingen hun balkjes aan te vullen of die van vijanden op nul zetten om een gemakkelijke kill te maken. Je kan ook skills rechargen zonder een recharge actie te moeten doen en je kan status effects wisselen tussen iedereen in het gevecht. Hoe tempting dit soms ook is, als je dit teveel doet loop je het risico om sneller een Game Over te zien. Gelukkig kan je, dankzij Styx fonteinen, op bepaalde plaatsen je essence weer wat aanvullen.

Door het winnen van encounters, en vervullen van events waar je je stats gebruikt om bepaalde skill checks te overwinnen, verdien je souls. Deze kan je gebruiken bij The Grim Reaper om skills, skill upgrades en relics te kopen. Als je 3x dezelfde skill koopt upgrade deze automatisch naar een hoger niveau en zijn de effecten sterker, maar je kan maar een beperkt aantal skills hebben. Gelukkig zijn er af en toe Sacrificial Altars waar je een skill kan opgeven om een extra skill slot en een nieuwe skill te krijgen. Let er wel op, de skill die je opgeeft kan je niet meer terugkrijgen totdat je sterft. Relics geven je permanente boosts, tenminste tot je doodgaat, maar er zijn ook relics die als een dubbelzijdig zwaard functioneren en je zowel sterker als zwakker maken.

Conclusie

Ik heb de bèta een weekendje gespeeld en ik moet zeggen dat ik wel mee ben met de opzet. Het hoge risk-reward gehalte met het cheat-systeem zorgt er voor dat je goed moet nadenken over je keuzes. De volgers die je krijgt zijn stuk voor stuk legendarische monsters uit horror classics, en ik ben een grote horror fan dus ik apprecieer het enorm. Het skill systeem, met de upgrade mogelijkheid als je 3x dezelfde skill hebt en het managen van je vrije skillslots was aangenamer dan ik had verwacht. Ook sterven en opnieuw moeten beginnen was minder erg dan ik aanvankelijk had verwacht. Nu is het uiteraard nog afwachten wat de volledige game gaat geven, maar ik kijk alleszins er al naar uit!

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password