Rogue Lords (console versie)

Rogue Lords (console versie)
Rogue Lords (console versie)
Release Datum:Genre:, Platform:, , , , Ontwikkelaar:, Uitgever:Getest op:

Sommige titels zie je precies wel vaker passeren. Vaak is dit door een sequel, remake, remastered version of simpelweg omdat de game niet op alle platformen gelijk uit komen en dus opnieuw in het spotlicht komt te staan. Dat laatste is het geval voor de game ‘Rogue Lords’. Deze game heb je al eerder zien passeren in Niels zijn bespreking van de bèta en vervolgens in de volledige review. Zoals altijd was Niels hier erg stipt en compleet in en had ik, voor ik de game op mijn console installeerde, al een goed beeld van het spel. Maar die overgang is niet altijd makkelijk of een succes te noemen. We kruipen bij deze terug in de huid van de duivel en zullen eens zien of dit spel de hel met zich mee brengt of eerder naar de verdoemenis moet worden gewenst.

I am the devil

Jij bent de duivel. Initieel de verslagen duivel om specifiek te zijn eigenlijk. Jaren geleden ben je, tijdens een poging om de aarde te veroveren en in chaos te werpen, verslagen door de befaamde Van Helsing en zijn volgers. Sindsdien ben je je kracht terug aan het opbouwen om dit opnieuw te proberen en de tijd voor actie is aangebroken. Je breekt daarom los uit de hel om een zoektocht te beginnen naar artifacts die je terugkeer en overwinning zullen verzekeren. Hiervoor voorzie je je dienaren van bevelen en richtlijnen zodat zij Terror kunnen verspreiden en Van Helsing en zijn volgers het hoofd kunnen bieden. Je volgers zullen je al snel heel bekend voorkomen aangezien het allemaal de hoofdrolspelers zijn uit bekende boeken, fabels of legendes. Zo begin je het spel met Dracula, The Headless Horseman en Bloody Mary. Na een tijdje komen er meer dienaren ter beschikking, maar hier kom ik later nog op terug.

Met deze dienaren begin je aan het verhaal van je terugkeer. Je mag dat ‘verhaal’ trouwens letterlijk nemen want je speelveld is eigenlijk een boek waarin je je weg baant. Hier wordt een kaart in voorgesteld die je bij (bijna) elke vooruitgang de mogelijkheid geeft om te kiezen uit 2 of meer opties. Je bepaalt dus grotendeels je eigen weg tot je ofwel je  boek uitspeelt, ofwel je dienaren verslagen worden en je het volledige boek opnieuw moet beginnen. Het herspelen van een boek wilt trouwens zeggen dat je dienaren allemaal terug van hun basislevel en met hun basisaanvallen beginnen. Elk boek bestaat trouwens uit 6 hoofdstukken waardoor je aan elk boek toch wel een tijdje bezig bent. Verworven items, aanvallen, skills en bonussen ben je altijd 100% kwijt. Onthoud daarbij dat dit een Rogue game is waardoor je nooit hetzelfde pad opnieuw kan bewandelen in een volgende gameplay. Uit je fouten leren en het opnieuw proberen kan dus helemaal niet, want je komt nooit in exact dezelfde situatie terecht. Elke keer ziet de lay-out van het boek er anders uit, vinden er andere evenementen plaats, krijg je andere bonussen of negatieve elementen te verduren waardoor het spel telkens opnieuw fris en spannend blijft. Natuurlijk is dit eigen aan het Rogue genre, maar de hoeveelheid mogelijkheden bepalen grotendeels of je, zelfs met afwisseling en verschil, een gevoel van repetitie en eentonigheid zal moeten verdragen. Bij Rogue Lords hoef je hier absoluut geen angst voor te hebben. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, statussen, artifacts en groeimogelijkheden van je dienaren in elke gameplay verwerkt dat je het ene spel helemaal niet met het volgende kan vergelijken.

Use your power

De duivel heeft een absolute macht over stervelingen en hun omgeving, of toch althans, dat had hij. Nu hij verslagen is en moet werken aan zijn terugkeer moet hij wat bewust omgaan met zijn macht aangezien je hier slechts een bepaalde hoeveelheid van kan gebruiken. Als deze meter op 0 valt, verdwijn je van het aards plein en mislukt je machtsgreep. Gelukkig komt de rivier Styx hier en daar door het aardoppervlakte lekken en kan je daar, en op een handvol andere momenten, een zekere hoeveelheid Diabolic Essence terug aanvullen. Heb je nog genoeg van deze Essence en wil je de werkelijkheid en situatie naar je hand zetten? Dat kan. Je kan de kaart aanpassen wanneer je dienaren hun weg zoeken op de kaart, tijdens evenementen je slaagkansen aanpassen of tijdens gevechten je macht tonen door met levenspunten te spelen of statussen te verwisselen tussen vriend en vijand. Een indrukwekkend staaltje machtsvertoon, maar enkel mogelijk in ruil voor de juiste hoeveelheid Essence en, zoals ik al zei, zonder Essence vallen betekend een game over.

Maar niet alleen jij hebt nood aan macht en kracht, het zijn eerder je dienaren op het strijdveld die nood hebben aan effectieve kracht en variatie in hun skills en bonussen. Tijdens de gevechten kom je in een turn based battle terecht waarin je telkens voor een zekere hoeveelheid ability points, standaard 5, acties kan selecteren en ondernemen. Met deze acties val je aan, verdedig je, genees je jezelf en voorzie je vriend en/of vijand van allerlei statussen. Welke skills je per beurt gebruikt kies je volledig zelf, zo lang je ze met je ability points kan betalen. Natuurlijk kan je niets onbeperkt gebruiken en moet je je skills na gebruik opladen zodat je niet continue dezelfde ability blijft herhalen. Met je acties heb je altijd 2 doelen voor ogen. Je eigen levenspunten bewaken en die van je tegenstanders omlaag halen. Elk personage is trouwens voorzien van 2 soorten levenspunten. De standaard HP punten en SP punten. Door één van deze balken tot 0 te krijgen en daarna een genadeslag toe te dienen versla je een vijand. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jouw personages. Dit wilt zeggen dat je personages kan laten verder vechten met 0 HP of SP aangezien je pas echt verslagen bent na een volgende aanval.

Al je personages beginnen met 3 basis skills. Door het doorlopen van je boek krijg je, als je hiervoor kiest, regelmatig de kans om nieuwe skills vrij te spelen of te kopen. Deze kan je verkrijgen door aan gevechten deel te nemen en als beloning één of meerdere nieuwe skills te krijgen, op een offer altaar een skill op te offeren om een nieuwe vrij te spelen en jezelf van een nieuw vrij slot te  voorzien of door verzamelde souls om te ruilen bij de grim reaper. Elke skill kan je 2 keer in je bezit hebben, maar bij de derde keer voegen de skills samen en vormen een upgrade. Natuurlijk zou je dan een skill kwijt zijn maar gelukkig voorziet het spel je op dat moment van een extra skill zodat je niet met lege slots valt in je lijst. Bij de Grim Reaper kan je trouwens meer kopen dan alleen nieuwe skills. Je kan ook bij hem terecht voor artifacts die je van voordelen zullen voorzien of je kan een skill in bewaring aan hem geven zodat hij je deze, bij een volgend bezoek, teruggeeft als upgrade.

Try again

De game is op bepaalde vlakken bikkelhard. Game over wilt zeggen dat je je vooruitgang kwijt bent en je volledig boek opnieuw moet beginnen. Gelukkig krijg je op dat moment exp dat je als team zal doen stijgen in level en je van nieuwe dienaren en aanvallen zal voorzien. Hierdoor komt er natuurlijk nog meer variatie in gameplay aangezien elk personage enkel en alleen gepersonaliseerde skills heeft en er geen algemene of gedeelde skills bestaan. Veranderingen in je basis HP, SP of skills moet je echter niet verwachten waardoor je nooit echt een voordeel hebt in vergelijking met je vorige poging. Je verworven level is dus puur voor het vrij spelen van nieuwe personages en skills.

Conclusie

De overgang van de PC naar de moderne consoles is succesvol afgerond voor deze game. Links en rechts zie je nog enkele tekens die je duidelijk maken dat de game oorspronkelijk met toetsenbord en muis werden bediend, zoals de cursor die opeens in het midden van je scherm verschijnt wanneer je het spel opstart maar daarna verdwijnt, maar dit zijn onschuldige details. Als turn based rogue game was er voor mij eigenlijk al weinig of geen twijfel dat deze game vlot zou spelen op mijn console maar er is altijd kans dat iets mis loopt. Ik vond het eerder opvallend dat de game niet onmiddellijk op consoles is uitgekomen met zijn release op PC, aangezien de game hier perfect op aansluit.

Good

  • Interessante combinatie roguelike met turn-based RPG
  • "Vals spelen" als mechanic

Bad

  • Plotse hoge difficulty spikes
8.3

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Lost Password