Rockstar onder vuur voor “uitbuiten” van werknemers

Volgende week verschijnt Red Dead Redemption 2 en dus zal de marketingmachine binnenkort waarschijnlijk een versnelling hoger schakelen. Hier en daar duiken ook nieuwe interviews op, zoals bij Vulture, waar ze bij Rockstar op bezoek gingen en het met Dan Houser, medeoprichter van de ontwikkelaar, hadden over de ontwikkeling van de game. Daarbij deed Houser enkele uitspraken die hem niet door iedereen in dank worden afgenomen. “We werkten 100 uur in de week,” klonk het, en dat gaat er voor sommigen ver over.

Al snel na het verschijnen van het interview dook de nodige kritiek op en werd Rockstar aangehaald als een zoveelste voorbeeld van grote studio’s die hun werknemers uitbuiten, want dat is wat het volgens sommigen is. In 2010 kwamen ook al berichten over de negatieve werkcultuur bij Rockstar naar buiten, toen omtrent de eerste Red Dead Redemption. Extreme overuren zouden er eerder de norm dan de uitzondering zijn en werknemers zouden ook onder druk gezet worden om overuren te kloppen, anders zou hun contract bijvoorbeeld worden stopgezet.

Normaal zijn ze bij Rockstar niet happig om vragen van de pers te beantwoorden, maar in dit geval kwam Houser zelf toch met wat meer duiding naar buiten. Hij stelt dat zijn uitspraak niet in de juiste context begrepen wordt en dat hij het had over een erg beperkt aantal werknemers die slechts enkele weken zo’n lange uren hebben geklopt. Concreet zou het gaan om het senior writing team, dat uit 4 mensen bestaat, waaronder Houser zelf. Zij werken al minstens 12 jaar samen en af en toe moet er nu eenmaal stevig doorgewerkt worden om knopen door te hakken en zaken te finaliseren. Houser voegde er ook nog aan toe dat werknemers natuurlijk niet verplicht worden om zo’n overuren te draaien en dat wie dat wel doet, dat vrijwillig doet.

Het is geen geheim dat werknemers bij grote game developers geen al te goede bescherming genieten, zeker niet bij de studio’s buiten Europa. Hoe de vork bij Rockstar precies in de steel zit zullen we vermoedelijk niet meteen weten, al doen getuigenissen vermoeden dat het ook daar toch ook niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password