Rock Band 4

Rock Band 4
Rock Band 4
Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Voor het eerst sinds 5 jaar verschijnt er weer een nieuwe Rock Band game. Rock Band 4 voelt als thuiskomen na een lange reis. Het voelt lekker vertrouwd en spannend om de draad weer op te pikken. Want in tegenstelling tot Guitar Hero Live blijft Rock Band 4 bij zijn oude vertrouwde formule. “Don’t change a winning team!” toch?

“On Tour”

Rock Band 4 bied als vanouds weer geweldig verslavende gameplay waarin je jezelf voor uren kan verliezen. Maar biedt het genoeg vernieuwing vergeleken met GHL? Wel, de career mode werd flink op de schop genomen, en omgedoopt tot “On Tour”. Hier ga je -je raadt het al- op tournee met je band om zo te proberen veel fans te vergaren, of om net veel geld te verdienen. Dit kan je zelf kiezen trouwens. Tijdens de “On Tour mode” zal je af en toe keuzes moeten maken in verband met de richting die jij met je band wilt uitgaan. Mijn band; “A Kick In The Nuts” (Waarom die naam?, Omdat het kan!) koos voor de fans in plaats van rijkdom. Je krijgt namelijk steeds de keuze om of voor de fans te gaan, of voor het geld te kiezen. Let wel op: elke keuze heeft zijn gevolgen.  Zo moest mijn band op een gegeven moment bij fans aan couchsurfing doen om kosten te besparen. Helaas was dit niet zonder risico zo bleek, want ze kwamen in een smerig huis terecht waar ze allemaal last kregen van luizen. Dus wat moet men dan doen? Juist, kaalscheren! Met als gevolg dat ze de eerstvolgende shows moesten optreden met kale knikkers. Gelukkig groeit het na een tijdje weer terug natuurlijk.

Solo’s

Een andere vernieuwing die nu in RB4 zit, zijn de solo’s die je nu tijdens bepaalde nummers kunt doen. Hier kan je zelf kiezen welke Licks jij speelt tijdens je solo. Dit wordt gedaan met kleurcode’s: blauw voor lage noten en oranje voor hoge noten. De bedoeling hier is om zelf te kiezen wat je tijdens de solo speelt. Gelukkig is het wel op een manier gedaan waardoor het altijd wel goed klinkt, en je daardoor gelukkig geen kattengejank moet aanhoren. Deze solo’s worden erg goed uitgelegd in de bijbehorende tutorial, welke gelukkig op een interessante manier wordt gebracht, waardoor deze niet doet vervelen. Deze tutorial wordt je ook niet door de strot geramd, je kan er ook voor kiezen deze niet te doen. Net zoals je kan instellen om geen solo’s te hebben in de nummers die je speelt. Vind je deze dus niet leuk of storend, dan zet je deze gewoonweg uit. Ook belangrijk is dat niet elk nummer een solo stukje heeft, dus het is niet zo dat het in een nummer waar het absoluut niet op zijn plaats is zal voorvallen. Al zijn de solo’s op de een of andere onverklaarbare manier vrij verslavend, en geven ze extra voldoening aan het spelen van een nummer.

All about looks

Naast het creëren van je band kan je ook je eigen karakter maken. Dit is helaas niet erg uitgebreid. Je kan maar uit enkele smoelwerken kiezen, en in het begin maar uit enkele kapsels en gezichtsbeharing -die je trouwens ook aan een vrouw kunt geven, als je dit überhaupt al zou willen…-. Hetzelfde geldt voor kleding: in het begin zul je alle kleding nog moeten unlocken, dus het kan wel een tijdje duren voor je de perfecte look hebt gevonden. Zowat alles zal je moeten unlocken met het geld dat je in de “On Tour” mode verdient. Hoewel je zo dus meer  kleding opties, en andere items om je karakter aan te passen bijverdient, blijven deze echter vrij beperkt qua aanbod. In de voorgaande rockband-delen was de customization al niet erg uitgebreid, maar hier is het nog stukken minder. Hierdoor ga je je minder snel hechten aan je karakter. 

Gameplay

De gameplay van RB4 is nagenoeg onveranderd gebleven, buiten de solo’s. Jij en je vrienden, als je die hebt, kunnen onmiddellijk beginnen spelen zoals je gewend bent van de voorgaande delen. Je kan net zoals vroeger spelen met gitaar, bass, drums of zang. Zo zijn ook de meeste oude instrumenten speelbaar via de legacy adapter op Xbox One, of als je op Playstation speelt, gewoon aansluiten op je PS4, zoals je dit deed met je PS3. Een minpuntje echter is dat de pro gitaar en het keyboard niet meer ondersteund worden, en dus bijgevolg niet meer gebruikt kunnen worden. Wil je dus onmiddellijk kunnen spelen zoals je gewend was, dan is RB4 de game voor jou. Zoek je echter een nieuwe ervaring dan kan je beter even wachten op Guitar Hero Live, die een nieuwe manier van spelen kent. Nog een minpuntje is het feit dat er geen online-play meer zit in RB4, in tegenstelling tot in de vorige delen zal je hier dus niet online tegen andere mensen kunnen spelen. Gelukkig heb je nog wel de beschikking tot leaderboards.

Muziek

Op de disc staan 65 nummers op je te wachten. Deze bevat helaas wel wat minder grote artiesten en bekende nummers. De meeste grote namen, samen met hun bekendste nummers zijn natuurlijk de revue al gepasseerd in de voorgaande delen. Let op: de nummers die erbij zitten zijn absoluut niet slecht en zeer leuk om te spelen, maar ze hebben deze keer ook bij de bekendere artiesten gekozen voor hun minder bekende nummers. Hierdoor voelt het alsof de standaard playlist wat minder is dan in de voorgaande Rock Band delen. Gelukkig is er nog de DLC voor wie hier niet genoeg aan heeft. Bij de launch van RB4 staan er reeds 900 nummers op je te wachten die je kan aanschaffen. Heb je in de voorgaande delen al ene mooie collectie DLC aangeschaft? Dan heb ik goed nieuws voor je, want de liedjes die je reeds in de oudere delen hebt gekocht kan je gewoonweg weer gratis downloaden. Let er hier echter wel bij op dat je dit alleen kan als je van PS3 naar PS4 gaat of van Xbox 360 naar Xbox One. Naast de 900 nummers die nu al klaarstaan als download zullen er de komende maanden nog meer dan 800 bijkomen. Op deze manier kan je toch nog jouw favoriete muziek spelen in RB4, en ook zo meer variatie creëren in de “On Tour” mode, want met de 65 nummers die op de disc staan, gaat het anders wat repetitief worden qua muziek.

Conclusie:

Rock Band 4 is een feest van herkenning. Zoek je niet al te veel vernieuwing en wil je spelen zoals je gewend bent van Rock Band en Guitar Hero, dan is deze game voor jou! Wil je echter nieuwe gameplay dan kan je beter wachten op Guitar Hero Live. Rock Band 4 doet alles wat je verwacht net als de voorgaande delen uit deze reeks.

Good

  • Gitaar solo's
  • Behoudt de bekende RB gameplay
  • Meeste instrumenten nog steeds bruikbaar
  • Enorm veel DLC nummers beschikbaar

Bad

  • Mindere playlist dan in de voorgaande delen
  • Beperkte karakter customization
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password