Robin’s top 5 van 2022

Het einde van 2022 nadert alweer snel, waardoor het dringend tijd wordt om terug te blikken op het voorbije jaar en om eens te kijken met welke games onze redactie dit jaar het meest plezier heeft beleefd. 

Het jaar loopt stilaan op haar einde en dat betekent dat er in zowat alles awards worden uitgereikt. In de sport, filmwereld maar ook games ontsnappen er niet aan. Tijd dus voor mijn persoonlijke top 5 van 2022.

5. Football Manager 2023

Jaarlijks komen er natuurlijk ook een hele resem sport spellen voorbij. Een vaak gehoorde, ook soms wel terechte, kritiek is dat die jaarlijkse edities niet meer zijn dan wat rosterupdates met weinig nieuwigheden. Toch is er elk jaar opnieuw één game die ik met plezier het hele jaar door speel… Football Manager 2023. Wil je de meest uitgebreide versie van deze game dan speel je die best op PC. Maar voor het derde jaar op rij is de game nu ook speelbaar op console. Deze is een pak minder uitgebreid als de grote broer op PC, maar daarom wel een stuk toegankelijker.

De grootste wijzigingen vond ik dit jaar dan ook bij FM 2023 op console. De game is iets meer arcade geworden en dat merk je het meest aan de UI. Die is een pak gebruiksvriendelijker gemaakt ten opzichte van de vorige twee uitgaves. Niet alle wijzigingen zijn even geslaagd. Zo kan ik tijdens wedstrijden bv. geen overzicht van mijn bankzitters krijgen en is het roepen richting mijn spelers wel vrij miniem geworden. Maar het feit dat de game nu bijna net zo goed met controller speelt als met een muis is een absoluut pluspunt voor alle op de bank-zittende coaches ter wereld.

Zelfs wanneer ik de game niet speel, durf ik al eens snel mijn smartphone of blaadje papier er bij nemen om een spelers aam op te schrijven als mogelijke transfer of om de elf voor volgende wedstrijd te noteren. Uiteraard is deze game niet voor iedereen, maar de die-hard voetbalfan weet zeker waarover ik het heb.

4. Dying Light 2

De keuze voor Dying Light 2 in deze lijst zal vast niet iedereen begrijpen. Voor velen was de game niet helemaal waarop ze gehoopt hadden na de eerste Dying Light.  Misschien had ik wel het geluk om de reeks te ontdekken in omgekeerde volgorde en te beginnen met deze game dus. De actie, het verhaal, de graphics, de soepele gameplay… Alles vond ik geslaagd aan deze game en die leverden me heel wat uren fun op. Bijna meteen na de eindcredits startte ik aan de eerste Dying Light. Hoewel ik dit ook een geweldige game vond, kon ik me niet vinden in de kritiek die Dying Light 2 te beurt viel. Wat ik ook wel vond was dat de eerste game wat donkerder, grimmiger was. De wereld in Dying Light 2 is echter een pak kleurvoller, helderder. Maar eens je binnen in huizen ging of ‘s nachts op straat beland is Dying Light 2 zeker even spannend. Het maakte voor mij het verschil tussen dag en nacht groter en geloofwaardiger.

3. A Plague Tale: Requiem

De eerste game uit 2019, A Plague Tale Innocence, was destijds al een game die me helemaal meenam in het verhaal van Hugo en Amicia de Rune.  Requiem bouwt verder op de eerste, wat verrassende succesgame uit 2019. De ratten blijven een hoofdrol opeisen en knallen soms in nog grotere aantallen van je scherm.

Heel veel is er niet veranderd in Requiem en bouwt het verder op wat Innocence zo ontzettend goed maakte. Grafisch is het alweer een pareltje geworden en de gameplay is ietsje gefinetuned. Het verrassingseffect van de eerste game is uiteraard niet meer dezelfde. Net zoals vele sequels weet je wat je kan verwachten. Het verhaal is ontzettend goed en toch hoop ik stiekem dat de derde in de reeks toch wat meer toevoegt.

2. The Witcher 3

Remakes van succes games zijn al een tijdje in opgang. Denk maar aan de Last of Us, Call of Duty. The Witcher 3, een game uit 2015, krijgt geen remake, maar wel een next-gen update die heel wat toevoegt aan de game. Net voor het einde van 2022 brengt deze gratis upgrade het eerste kerstcadeautjes. Betere graphics, alle DLC, 60 fps en ray tracing. Al is deze laatste vooralsnog niet echt een succes. Daar heeft CD Project Red nog wat werk aan.

Ik was een van die gamers die destijds nooit volledig ondergedompeld werd in deze fantastische game. Hoofdreden toen was tijdgebrek.  De game is door zijn gratis DLC nu nog groter, maar ik ben vastbesloten deze game tot op het bot te spelen.  Ik kan alleen maar zeggen dat alle lovende woorden over The Witcher 3 volledig kloppen en ik geen spijt heb dat deze gratis upgrade me weer terug brengt naar deze fantastische game.

1. Dark Pictures Anthology: Devil in Me

De grootste verrassing vond ik de seizoensafsluiter van de Dark Pictures Anthology reeks. Een game die ik steevast met de vrouw des huizes speel en een game die, wat mij betreft, altijd leuker is om met meerdere te spelen. We konden aan het einde van de rit 3 personages redden uit de gruwel, gebaseerd op die van H.H.Holmes en zijn ziekelijke hotel.  Het verhaal en de setting zorgden er voor dat dit absoluut de beste game in de reeks geworden is.  De game neemt rustig de tijd om op te bouwen naar een geweldige climax en tijdens die hele rit was ik geen seconde afgeleid en zat ik op het puntje van m’n zetel.

Ook vrouwlief, die geen gamer is overigens, vind de game fantastisch. Dit bewijst de grote kracht van deze reeks. De drempel voor niet-gamers is zo laag dat het er voor zorgt dat iedereen van deze games kan genieten. Misschien wel mijn grootste aanrader van 2022 als dit soort games wat voor jou is. Wij zaten er van begin tot einde alvast helemaal in.

Haalden de top 5 net niet

  • F1 22
  • As Dusk Falls
  • Sniper Elite 5

De grootste teleurstelling.

FIFA23

Inmiddels zijn we al weer enkele maanden verder en is nochtans een van mijn favoriete games, FIFA, meer en meer van zijn troon gevallen. Enkele updates later en de game is online vaker niet dan wel fatsoenlijk speelbaar. De ene dag komen je passes aan en draaien je spelers realistisch volgens hun werkelijke evenbeeld.

Op andere dagen lijken MbBappe, Ronaldo, Neymar op vervroegd pensioen te zijn. Ook offline lijkt er heel wat veranderd. Was ik in mijn review nog het meest lovend over de carrieremodus en realistischere wedstrijden, dan ben ik inmiddels niet meer eens met m’n stelling.  Soms tikt een tweedeklasser je helemaal zoek in een cupmatch en wals je de week erna vlot over Manchester City met 5-0. De franchise moet zichzelf dringend weer heruitvinden. Moet lukken want voor mij persoonlijk waren FIFA 09 en 10 de beste ooit.

Inmiddels zit ik na deze lijst al weer klaar voor al het lekkers wat er in 2023 op ons gamebord zal voorgeschoteld worden.  2022…bedankt en sayonara!

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password