Hardware: SteelSeries Apex 350

Hardware: SteelSeries Apex 350
Hardware: SteelSeries Apex 350
Genre:Ontwikkelaar:

De Apex 350 van Steelseries is een membrane, low-profile toetsenbord. Met fast-action toetsen is dit keyboard in staat om de gebruiker een voorsprong te geven in hun games, waardoor winnen een fluitje van een cent is. Met 26 macro-toetsen en 6 media-toetsen, gecombineerd met de 5-zone Prism verlichting maakt dit een volwaardig gaming toetsenbord.

Apex

Toetsen

Zoals ik hierboven al zei is dit een membrane toetsenbord met rubber dome key caps. Dit wilt zeggen dat het aanvoelt als je traditionele toetsenbord, maar de voordelen heeft van de ingebouwde switches. Het verschil met dit toetsenbord is dat het low-profile is, waardoor je minder hard moet drukken op een toets om een reactie te krijgen op je scherm, en waardoor het ook een pak stiller is. Alhoewel dit toetsenbord nog altijd redelijk wat lawaai maakt naar mijn mening, is het verschil tussen mechanisch en membrane zeker hoorbaar.

De Steelseries Apex 350

Dit toetsenbord heeft 104 reguliere en 32 speciale toetsen, wat het een totaal geeft van 136 knoppen, allemaal apart instelbaar. Deze 32 speciale toetsen bestaan uit 4 profieltoetsen linksboven, 10 macrotoetsen aan de linkerkant, 12 verhoogde macrotoetsen juist boven de functietoetsen (F1, F2, etc.) en dan nog 6 mediatoetsen aan de rechterkant. Het volume, play/pause en track skipping kan geregeld worden op deze mediatoetsen. De rest van het toetsenbord heeft een standaard layout, met een extra grote spatiebalk en een Steelseries toets op de plaats van de rechter Windows-knop. Via deze laatstgenoemde knop kan u, zonder de software geopend te hebben, de lichtintesiteit van de RGB-verlichting instellen, en de Windows-knop deactiveren door ze tegelijk in te drukken.

Bouwkwaliteit

Qua bouwkwaliteit voelt het goed aan. Je voelt dat er kwaliteitsvolle hardware in zit en de toetsen hebben een aangename feel. De spatiebalk voelt een beetje los aan, mede te danken aan het feit dat hij zo groot is. Nog een probleem dat ik ondervonden heb met de spatiebalk, als je dit toetsenbord al een paar maanden in bezit hebt, en toch een redelijk aantal uren er achter zit, kan het wel eens zijn dat je een spatie of 2 teveel op je scherm getovert krijgt. Dit gebeurt alleen als je de spatiebalk aan de kant raakt, dus mensen die altijd perfect in het midden er op slagen zullen hier zeker geen last van hebben. Een ander nadeel zijn de plaatsing van de mediatoetsen.. Op de plaats waar de play/pause-knop zit, verwacht je een enter-knop. Ik heb al veel verwarde momenten meegemaakt met dit probleem..

Fysieke features

Als we naar de onderkant van het toetsenbord gaan kijken vinden we 4 rubberen voetjes, die tevens dienen als verhoging, sinds je deze kan ‘hotswappen’ met hogere of lagere voetjes. Ik persoonlijk vind dit beter dan de openklapbare klepjes die je aan de meeste toetsenborden vind, sinds de klepjes een kans hebben om terug toe te schieten. Ook vind je hier een paar vijsjes en het stickertje met het modelnummer op. Gaan we naar de achterkant kijken, dan vinden we daar de gevlochtte USB-kabel, geflankt door twee USB 2.0-poorten. Het pluggetje dat je in je computer steekt heeft hierom dan ook twee USB-poorten nodig, één voor voeding en één voor de USB-passthrough.

Je kan goed de kabel en de twee USB-poorten zien hier

Buiten die paar kleine probleempjes is er niet veel slechts te zeggen over de bouwkwaliteit van het toetsenbord, algemene layout en plaatsing van de toetsen. De macros aan de linkerkant staan ver genoeg om ze niet per ongeluk aan te raken en de macros aan de bovenkant hebben een verhoogde toets.

Steelseries Engine 3

Overzicht

Maar genoeg over het fysieke van het  toetsenbord, laten we eens gaan kijken naar de software. Voor ik hier aan begin wil ik nog even melden dat je deze software niet per sé nodig hebt om te kunnen typen en/of gamen. Als je het toetsenbord op je pc aansluit zal er een standaard kleurenschema laden en worden de macros niet gebruikt. Je kan alle andere functies nog gebruiken, zoals de media toetsen en de Steelseries-knop, maar geen macros en lichtspektakels.

Features van de Steelseries Engine 3 software

Als je dan toch beslist de software te downloaden, de Steelseries Engine 3 – die hier te vinden is: https://steelseries.com/engine, dan krijg je dit scherm gepresenteert. Een overzicht van al je Steelseries apparaten, je bibliotheek van games waarvan je een eigen profiel hebt gemaakt voor bijvoorbeeld de macros, kleuren van bepaalde knoppen, etc. Als laatste heb je nog Gamesense, wat bepaalde acties in-game gaat linken aan verlichting op je toetsenbord. Hierover gaan we het later nog wel hebben.

My Gear

Als eerste komt het tabblad ‘My Gear’ aan bod, wat je aangekoppelde Steelseries-apparaten laat zien. Sinds alleen de Apex 350 aangesloten is, zullen we eens gaan kijken wat deze software voor het toetsenbord te bieden heeft. Eens je op je apparaat geklikt hebt kom je in het tweede venster, een scherm dat je toetsenbord-layout laat zien, de macro-editor aan de linkerkant, de helderheid, toets-indeling en polling-rate aan de rechterkant. Ook kan je al direct zien dat de verlichting in dit toetsenbord werkt met zones. Zo is zone 3 bijvoorbeeld de functie- en bovenste macro-toetsen en is zone 5 het Steelseries logo.

My Gear – Basisfeatures
Hier zie je alle functies van het toetsenbord

Laten we eerst een kijkje nemen naar de minste gecompliceerde van de zopas genoemde functies, de helderheid, toets-indeling en polling-rate. Wil je de verlichting van je toetsenbord een beetje zachter, zodat het ’s nachts je niet verblind (niet dat de RGB-verlichting zo fel is, maar een grapje hier en daar mag wel eens he), dan verdraai je de slider naar de linkerkant. En andersom telt ook natuurlijk.

De toets-indeling is alleen voor het toetsenbord dat je in dit venster ziet. Dit is omdat de indeling standaard op US Qwerty staat, en indien je een Belgisch Azerty toetsenbord hebt, kan je dat hier instellen. Het laatste in de groep van drie is de polling-rate. Hier kan je instellen in welke mate je computer communiceert met je toetsenbord, dit varieert van 125Hz naar 1000Hz. Hier zie ik eerlijk gezegd het nut niet van in, ook omdat ik geen competitieve games speel. Gamers of professionals die een nood hebben aan een hogere of lagere polling-rate zullen hier wel mee gediend zijn.

My Gear – RGB-verlichting

Als we dan even opschuiven naar het verlichtingsgedeelte kunnen we de toch wel uitgebreide macros voor laatst houden. Zoals ik al zei word de verlichting verdeelt in 5 zones, elk afzonderlijk aanpasbaar. We nemen als voorbeeld zone 1, klikken op knopje met dezelfde naam en we krijgen een nieuw venster. In dit venster kunnen we het effect aanpassen, alsook de functies en kleuren van dit effect.

Veel effecten zijn er niet, maar ze zijn mooi uitgewerkt

Op de Apex 350 zijn maar drie effecten in te stellen (vier als je geen verlichting meerekent). Het eerste effect is ‘Steady’, wat een constante, instelbare kleur weergeeft. Deze kleur is te kiezen uit de 16,4 miljoen kleuren die je kan selecteren via de color picker. Nemen we her volgende effect, dan komen we uit op de ‘ColorShift’. Hier kan je tot wel 14 verschillende kleuren instellen die, via een in te stellen snelheid, constant door elkaar worden afgewisseld. De snelheid die je insteld geld voor alle kleuren samen, niet voor één kleur. Dit wilt dus zeggen dat, als je bijvoorbeeld geel en blauw insteld, met een snelheid van 5 seconde, krijgt elke kleur 2,5 seconden. Stel je dan geel, blauw, rood, groen en paars in, met dezelfde snelheid, zal de tijd per kleur maar één seconde zijn. Het derde effect is de ‘Multi Color Breathe’, wat hetzelfde doet als voorgaande effect, maar tussen elke kleur eerste even uitfade. De instellingen bij dit effect zijn exact dezelfde als die van ‘ColorShift’, dus is het een beetje nutteloos het een tweede keer uit te leggen. Als laatste hebben  we nog ‘Disable Illumination’. Dit effect, u raad het goed, zet de verlichting gewoonweg uit.

My Gear – Macros
Hier zie je hoe de ingegeven toetsencombinaties er uitzien

Na de verlichting en kleinere functies gehad te hebben spring ik naar de toch zeer uitgebreide macros, het uithangbord van dit toetsenbord. De macro-editor is dan ook voorzien van alles wat je maar wensen  kan. Klik je op de knop ‘Launch’, dan lanceert de software je direct naar de macro-editor, een tooltje waarmee je verschillende macros kan instellen.

Hiermee bind je de input nog niet meteen aan een toets, maar neem je eerder de ingeduwde knoppen op. Ik bekijk dit dus meer als een macro-recorder, in plaats van een editor. Met de recorder heb je al direct een paar opties, zoals de delay tussen toetsaanslagen, de naam van de macro aanpassen en het lege kadertje waar al je toetsaanslagen die wil opnemen in komen te staan. Klik je op start dan begint het opnemen en toets je een combinatie van toetsen in die vrij kiest. Eens klaar klik je op stop en zie je al de toetsen die je hebt ingedrukt tijdens het opnemen. Nu kan nog de delay tussen elke toets, de moment dat je ze indrukt en terug loslaat plus de toets zelf aanpassen. Ben je tevreden met de opgenomen toetsen, dan kan je de macro nog een naam geven zodat je ze later makkelijker herkent, en tik je de save knop aan.

Oké, nu hebben we een macro opgenomen, maar hoe linken we dit nu aan een knop op het toetsenbord? Dat doe je in het veld ‘Macro Key Zone’ in het venster  met de toetsenbord-layout in. In de drop-down box boven deze tekst kies je in welk gebied je de knop wil aanpassen. Je hebt keuzes uit Macro, Function, Standard, Numpad, All Custom en All Keybindings.

Wijs een macro aan een toets toe en klaar

Willen we bijvoorbeeld de macro die we hebben opgenomen linken aan knop M7, dan moeten we in deze drop-down ‘Function Keybindings’ selecteren. De lijst onder deze box verandert dan naar alle toetsen die je in dit gebied kan veranderen. Eens we de knop hebben gevonden en we er op klikken, krijgen we nog een drop-down box voorgeschoteld.  Deze keer kunnen we kiezen wat exact deze toets doet, buiten de afgespeelde macro uitvoeren. Hier kunnen we dan kiezen om bijvoorbeeld de M7 knop hetzelde te laten doen als de enter-knop, muisklik 1, play/pause, etc.. Ook kan je instellen om een bepaalde applicatie te laten openen, of om een windows/mac-shortcut toe te passen. Maar we kiezen ervoor om onze macro te laten afspelen, dus we selecteren ‘Macros’.

Er komt weer heel wat informatie tevoorschijn, hieraan kan je zien dat dit toch wel een zeer uitgebreide editor is. Als eerste is er een quick record optie te zien, waar we dus nog snel een macro in kunnen opnemen, zonder al de andere functies van de macro-editor, die je gemakkelijkshalve eronder via de knop toch nog kan openen. In het venster daar onder kan je al je opgenomen macros terugvinden. Daarom was het dus handig ze een naam te geven, zodat je ze hierin makkelijker kan onderscheiden. Je kan de macro één keer laten afspelen, een instelbaar aantal keer, continu voor hoelang je de toets inhoud en totdat je de toets een tweede keer indrukt. Als je kiest om de macro een aantal keer achtereen te laten afspelen krijg je nog de optie om de delay tussen de macros in te stellen en het aantal herhalingen. Heb je dit allemaal gedaan heb je één volledige macro ingesteld.

Dit neemt dus heel wat tijd in beslag, maar loont zeker de moeite. Gamers die veel MMO’s of games met een tal aan combo’s spelen of softwareontwikkelaars die veel shortcuts gebruiken zullen hier zeker plezier uit halen!

Library

Nu we het eerste tabblad hebben gehad, het ‘My Gear’ tabblad, kunnen we het hebben over de bibliotheek. Hierin kan je dus een game toevoegen, de hardware die aangekoppelt is bij die game activeren en bewerken. Alles wat we hebben besproken in het eerste tabblad kan je hier nogmaals doen, maar dan als profiel voor een bepaalde game. Deze profielen kan je dan linken aan de ‘L’-knoppen linksboven op het toetsenbord. Veel meer is hier niet te zien, buiten het linken van games aan een profiel.

GameSense
Features van GameSense zijn hier te vinden

Gaan we dan naar de derde tab komen we terecht bij ‘GameSense’, waar ik het een tijdje geleden al over had. Met GameSense worden bepaalde games aan je keyboard-verlichting gelinkt. Tot dusver worden alleen Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 en Minecraft ondersteund.

Kies je voor CS: GO bijvoorbeeld, dan staan er aan een paar instellingen standaard ingesteld. Je health word weergegeven op het middelste gedeelte van je toetsenbord en veranderd van kleur naarmate het resterende percentage van je health, deze kleuren zijn dan nog eens individueel in te stellen.Je kan ook instellen om deze verlischting te laten flitsen bij het halen van een bepaald percentage. Ook kan je je geld, armor, munitie, kills, flashbang effecten, etc. instellen. Voor Dota 2 en Minecraft is dit principe exact hetzelfde, alleen zullen er andere functies beschikbaar zijn afhankelijk van het spel.

Conclusie

Zo, de Apex 350 van Steelseries. Is dit keyboard voor iedereen? Nee, zeker niet. Mensen die een mechanisch keyboard hebben, zullen de switch (pun intended) naar membrane niet terug willen maken. Maar heb je graag een low-profile, feature-packed toetsenbord met RGB-verlichting en wat geld te spenderen? Dan zou ik dit toetsenbord zeker aanraden. Waarom zeg ik dat je bereid moet zijn om wat geld neer te leggen? Wel, dit toetsenbord kost €110, wat ik toch relatief veel vind voor een membrane toetsenbord. De features en software maken dit wel goed, en ik hoop nadat je de review gelezen hebt dat je je keuze zeker kan maken.

Good

  • Uitgebreid toetsenbord
  • 5-zone Prism verlichting
  • Easy-to-use software
  • Goede kwaliteit van toetsenbord

Bad

  • Spatiebalk geeft dubbele spaties na paar maanden gebruik
  • 5-zone Prism verlichting
  • Grote voetafdruk
  • Media-knoppen staan onhandig geplaatst
7

Goed

Passie voor hardware, geïnteresseerd in games en altijd klaar om de nieuwste tech weetjes te weten te komen. Wanneer hij niet bezig is met het voorgaande luistert hij naar zijn favoriete muziek of kijkt het de leukste films.

Lost Password