F1 2019

F1 2019
F1 2019
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

De nieuwste F1-telg van Codemasters verschijnt dit jaar maar liefst twee maanden vroeger dan vorige edities. Nog steeds niet aan het begin van, maar nagenoeg pal in het midden van het huidige F1 seizoen. En vermits het echte seizoen met Hamilton alweer beslist lijkt kan jij het virtueel helemaal uit de bocht doen gaan en het Lewis wat lastiger maken.
Met de vroegere releasedatum pakt deze game alvast een pole positie maar eindigt het de race ook op plaats 1?

EERLIJK DUURT HET LANGST

Starten doe ik m’n review met een kleine bekentenis want jullie verdienen uiteraard een faire eerlijke recensie en die kan ik enkel doen door te zeggen dat ik deze game niet jaarlijks speel. Voordeel is dat de wijzigingen dan toch nieuwer en frisser aanvoelen want jaarlijkse updates gaan soms niet veel verder dan nieuwe liveries, teams en hun drivers.
Maar omdat de F1 2018 gamers ook willen weten of deze game z’n vele euro’s waard is heb ik speciaal voor jullie ook die game nog getest. Ik kan alvast zeggen dat dit spel niet zo verfrissend zal zijn als voor zij die het een jaartje of twee aan zich hebben laten voorbijgaan.

DAG BOTTAS, WELKOM BUTLER EN WEBER

Na enkele testlaps start ik mijn carrière. Die begint dit jaar in de F2 klasse. Weliswaar niet een volledig seizoen maar slechts drie races die een verhalend script hebben en je enkele racesituaties voorschotelen. In je eerste rit, na het kiezen van je team, maak je kennis met je teamgenoot Weber. Die rijdt vlak achter je wanneer je technische problemen krijgt. Je teamleider vraagt je om Weber te laten passeren.

De keuze is aan jou maar het antwoord is me toch net wat voor de hand liggend. De drie situaties die je op je bord krijgt zijn me iets te cliché maar geven toch een goeie inleiding voor je verdere carrière in de F1 competitie die erop volgt.
Na die drie races in de F2-klasse is het tijd voor het grote werk. Er liggen een aantal contracten voor je klaar en na je keuze kan je F1 carrière echt beginnen.

Daarin zal je teamgenoot Weber en de wat arrogante Butler ook tegenkomen want ook zij hebben hun plaatsje weten te bemachtigen op het hoogste niveau. Dit ging in mijn carrière o.a. ten koste van Bottas, de huidige nummer 2 in het reële F1 seizoen, en dat is best jammer.

Het is even wennen aan je nieuwe bolide want die gaat toch een pak sneller dan de F2 wagens.

RESEARCH EN DEVELOPMENT

Dat er plaats is voor het tactische aspect binnen deze game moge wel duidelijk zijn.
Je kan naar hartenlust sleutelen aan je auto. Letterlijk alles kan je aanpassen om je kwalificatietijd zo scherp mogelijk te stellen. En dat gesleutel is echt geen overbodige luxe.

Voor wie een spel verwacht met simpelweg wat racen zal misschien best wat moeten wennen aan de vele opties in je virtuele garage. Want ondanks dat F1 2019 geen rasechte simracer is, is het ook geen hapklare arcade brok.
Want naast je eigen “tuning” is er ook nog een research en development gedeelte in de game, kortweg R&D.
Hier kan je met je verdiende XP punten onderzoek doen naar nieuwe verbeterde onderdelen om de wagens van je team beter te maken.

Aan finetuning totaal geen gebrek in deze game iets wat de echte F1 fan zeker zal weten te bekoren.
Ook aan de moeilijkheidsgraad kan gesleuteld worden, net als aan allerhande assists. Lekker handig voor wie zo dicht mogelijk bij het echte F1 racegevoel wil komen of voor wie allemaal wat makkelijker over het circuit wil knallen.

SPORTSMANSHIP VS SHOWMANSHIP

Al vanaf je eerste race in je carrière krijg je na afloop steeds enkele vragen voorgeschoteld.
De antwoorden in deze interviews bepalen of je eerder het sportieve type bent of net heel zelfzeker en je eerder neigt naar de man van de grote uitspraken en het nodige showgehalte.

Ook de teams zijn op zoek naar een bepaald type racepiloot. Zo was Red Bull in mijn carrière op zoek naar een showbeest.
Vaak waren m’n antwoorden niet naar hun zin waardoor mijn reputatie bij hen daalde. Die reputatie kan ook stijgen of dalen bij andere teams afhankelijk van je antwoorden in interviews. Maar ook je prestaties op het circuit spelen daarbij een belangrijke rol.

NA JE CARRIÈRE

Je merkt het, de carrièremodus is het kloppend hart van deze game die overigens aan content geen gebrek heeft. Want naast die carrière kan je ook gewoon een volledig F1 kampioenschap spelen voor wie liever de officiële teams heeft.
Daarnaast is het ook mogelijk om een volledig F2 seizoen te rijden.

Als je de legends-editie van deze game bezit kan je ook nog verschillende uitdagingen spelen tussen twee grootheden uit het vroegere F1 wereldje, nl. Prost en Senna. Dit zijn het soort challenges die ook in de carrièremodus voorkomen. Leuk voor even en zeker een mooi eerbetoon aan beide heren maar op termijn niet boeiend genoeg.

CONCLUSIE

Voor wie enkele jaartjes laat passeren tussen elke F1 game is dit spel een absolute must have. De racewagens knallen over de weg en alles ziet er geweldig uit. De carrièremodus is enorm uitgebreid en biedt ook voor de echte racefanaat voldoende diepgang.  Voor de eSports gamers is er dan ook een apart gedeelte in de game voorzien om op de hoogte te blijven van het hoogste virtuele niveau. Voor wie het allemaal eenvoudiger mag helpt de finetuning in moeilijkheidsgraad en assists ervoor om je toch een leuke racetijd te bezorgen op jou niveau. De F1 2018 gamers die niet elk jaar de nieuwste teams hoeven te hebben kunnen deze game dan weer met een gerust hart een keer laten passeren want de huidige versie verschilt onvoldoende met die van vorig jaar. Zij mogen dan ook gerust een volledig punt of zelfs twee punten aftrekken van mijn reviewscore.

Good

  • Carrièremodus
  • F2 kampioenschap
  • Grafisch
  • Voor zowel de zondagsrijder als eSports gamers

Bad

  • Verschilt te weinig van F1 2018
9

Fantastisch

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password