Returnal

Returnal
Returnal
Release Datum:Genre:, , Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Ondertussen is de PlayStation 5 alweer enkele maanden op de markt. Desondanks hebben we nog geen echte next-gen, ondertussen eigenlijk current-gen, game gezien. Ontwikkelaar Housemarque probeert dit te veranderen met hun nieuwe roguelike third-person shooter, Returnal. Deze game is de eerste titel die geen remake of upgrade is van een bestaande game. Met andere woorden, dit is de eerste game die specifiek enkel en alleen is ontwikkeld voor de PlayStation 5. Met hoge verwachtingen stort ik mij op het helse avontuur dat mij staat te wachten in Returnal. 

Ik start mijn avontuur in een ruimteschip dat tijdens de introductie van de game nogal hardhandig land op een vijandige planeet. Nu ja, landen is misschien niet het juiste woord, want je ruimteschip word onherstelbaar beschadigd bij deze landi… euh crash. Na met enige moeite uit haar beschadigde ruimteschip te kruipen, moet onze heldin van dienst, Selene, zien te overleven op deze vreemde planeet. Gewapend met een pistool start ik mijn reis door deze planeet en probeer ik Selene zolang mogelijk te laten overleven. Dit laatste is trouwens een grote opgave, want sterven zal je regelmatig doen in deze game. En dit is niet zonder enige gevolgen, want wanneer je sterft zal je weer volledig opnieuw moeten beginnen.

Time Loop

Wanneer je sterft maak je de crash met je ruimteschip weer mee, en moet je vanaf hier weer opnieuw beginnen. Je zal alle verzamelde items en wapens weer kwijt zijn, behalve enkele permanente upgrades en ether. Deze mag je wel houden. Bij de crashlanding op deze planeet ben je namelijk in een time loop terechtgekomen. Denk aan de situatie uit de film Groundhog Day, waarin het hoofdpersonage telkens dezelfde dag weer herbeleeft. Het verschil is echter dat Selene telkens moet sterven voor de loop zich weer reset. Beetje bij beetje zal ze zich ook steeds meer herinneren van haar avontuur.

Je zou denken dat opnieuw beginnen na te sterven snel frustrerend gaat worden en zal aanvoelen als een straf. Dit is echter niet het geval in Returnal. De game bestaat namelijk uit ‘procedurally generated levels’. Dit betekent dat je geen enkel gebied twee keer zal tegenkomen. Behalve dan gebieden die voor het verhaal en bepaalde gameplay elementen belangrijk zijn. Hierdoor verken je telkens weer nieuwe gebieden waardoor elke run weer fris aanvoelt.  Een nadeel aan sterven is dat het grootste deel van je progressie kwijtspeelt. Je begint terug met je pistooltje, en  zonder upgrades. Het is dus cruciaal om deze snel weer te upgraden, of een beter wapen te vinden.

Bepaalde upgrades, zoals de mogelijkheid tot teleporteren, en je melee wapen kan je na te sterven gewoon bijhouden. Ook moet je de sleutel om bij de boss te raken niet opnieuw zoeken wanneer je deze al hebt bereikt en toch zou sterven. Sterker nog, deze kan je snel weer bereiken. Je kan dus kiezen om rechtstreeks terug naar de boss te wandelen, of om eerst opnieuw te gaan verkennen.  Zelf ging ik meestal terug op verkenning, want enkel zo kan je je wapens upgraden en zelf sterker worden zodat je goed voorbereid bent op de boss die je te wachten staat. Het kan perfect zonder dit te doen, maar je zal het jezelf enkel maar moeilijker maken.

Aliens

Tijdens het verkennen zul je al snel kennismaken met de plaatselijke fauna.  De eerste paar gebieden zullen deze je nog rustig aanvallen, waardoor je makkelijk hun aanvalspatronen kunt leren en deze vervolgens snel kan verslaan. Gaandeweg je run zul je andere, gevaarlijkere soorten tegenkomen. Na een tijdje spelen zal je echter merken dat de makkelijk te verslagen wezens van in het begin ook lastiger beginnen te worden. Zo zullen ze je proberen te doden met nieuwe aanvallen en gedragspatronen. Wees dus altijd op je hoede, zelfs bij vijanden die je denkt te kennen. De dood lonkt immers achter elke hoek.

Wees er echter niet bang voor om eens een paar keer hard op je bek te gaan, want sterven en falen hoort nu eenmaal bij deze game. De game is allereerst best pittig, dus het is niet onvermijdelijk dat je regelmatig eens zal sterven. De game is moeilijk, maar wel eerlijk. Elke gefaalde poging zal toch echt wel door een fout van jezelf zijn, en fouten worden hier nu eenmaal hard afgestraft. Wees echter niet bang om wat risico te nemen, want zo leer je nu eenmaal de game en met wat geluk loont je risico.

Selene the Explorer

Een belangrijk onderdeel van de gameplay is de wereld verkennen. Het is door deze te verkennen dat je betere wapens en upgrades kan te pakken krijgen. Het is ook zo dat Selene door bepaalde wapens te gebruiken hiermee beter wordt tijdens een run. Je kennis van een wapen wordt uitgedrukt in proficiency levels. Hoe hoger deze level is, hoe beter de wapens zijn die je kan vinden.  Elk wapen heeft ook zo zijn eigen speciale eigenschappen, zelfs al vind je een identiek wapen, toch kan zijn eigenschap anders zijn. Het loont om hiermee te experimenteren, maar het kan natuurlijk ook zijn dat, ondanks betere stats het wapen voor jouw speelstijl slechter presteert. In dat geval, pech gehad.

Je kan ook jezelf upgraden, dit doe je door parasieten te vinden. Het klinkt vreemd om jezelf te besmetten met een parasiet, maar toch zul je deze actief gaan opzoeken. Wanneer je een parasiet aan je lichaam hangt zal je zowel een buff als debuf krijgen. Vaak wegen de voordelen op tegen de nadelen, maar denk steeds goed na voor je een parasiet gebruikt. Een voorbeeld hiervan is dat een parasiet kan zorgen dat je meer schade doet naar tegenstanders, maar tegelijkertijd ervoor zorgt dat er een grotere cooldown is op ontwijken, of dat je als ander voorbeeld meer valschade neemt. Het zal dus steeds wikken en wegen zijn voor je gebruik gaat maken van een parasiet.

Tijdens je runs kan je ook kisten vinden met nieuwe wapens of artifacts die je een boost kunnen geven. Sommige artifacts zorgen er voor dat wanneer jij geraakt wordt door een vijandelijke aanval jij vanzelf een schokgolf veroorzaakt waardoor deze op hun beurt worden beschadigd. Of dat deze artifact wat projectielen in de richting van je vijand stuurt. Zeer handige hebbedingetjes dus. Er is echter ook wel wat voorzichtigheid geboden bij het openen van kisten. Deze kunnen malignant zijn, dit merk je aan een kwaadaardig paarse aura rond deze kist. Je kan deze nog steeds openen, maar er is een grote kans dat dit een nadelig gevolg voor je zal hebben.

Wanneer dit daadwerkelijk gebeurd zal er iets aan je ruimtepak stukgaan, waardoor er een debuff gebeurd. Je hier weer van afraken door een bepaalde opdracht of challenge te doen die op je scherm zal staan bij de mallfunction. Sommige zijn simpel op te lossen door bijvoorbeeld x aantal vijanden te doden, of door een item te fabriceren. Dit laatste is ook makkelijk te doen, maar dan moet je natuurlijk wel al een fabricator hebben gevonden. Lukt je dit niet, dan blijf je met een malfunction zitten. Je kan twee mallfucntions op je nemen als je moedig genoeg bent. Pas wel op, want wanneer je er nog op je probeert te nemen zullen de gevolgen nog zwaarder zijn. Dan krijg je namelijk geen malfunctions meer, maar worden artifacts en sleutels gewoonweg vernietigd. Het gebeurde bij mij net iets te vaak dat ik door overmoedig te zijn op deze manier toch een belangrijk item of een sleutel die ik nodig had kwijtraakte. Je zal dus steeds goed moeten overwegen of zulk een kist openen het risico waard is. Het is een beetje als gokken bij een loterij. Soms kan er iets goeds uit voortkomen, maar vaak verlies je.

Next-gen

Returnal is voor mij trouwens ook de eerste echte next-gen game. We laten hier voor het gemak remakes en remasters even buiten beschouwing, en ook Godfall gaan we even negeren, deze game bracht niets nieuws buiten een mooi grafisch glimmend laagje in combinatie met bekende elementen en gameplay. Returnal daarentegen brengt toch echt een nieuw gevoel met zich mee, en dit komt mede door het goede gebruik van de DualSense controller. Dankzij de haptic feedback voel je zelfs de regen op je controller neer druppelen, het klinkt vreemd, en het voelt ook vreemd in je handen, maar het geeft zoveel ongekende feedback dat zelfs zoiets simpel als wat regen voor een “wauw” moment zorgt. Het is ongeloofelijk hoeveel feedback deze game kan doorgeven via je controller.

De game maakt ook geweldig gebruik van de adaptieve triggers. De game locked je aim knop (L2) op een bepaald punt, wanneer je deze toch verder indrukt zal je alternate fire mode van je wapen gebruiken. Het speelt enorm intuïtief, en merkt hierdoor snel de meerwaarde van de adaptieve triggers. Het werkt zo goed zelfs, dat je het snel zal missen in last-gen games of games die hier geen gebruik van maken. Ook op vlak van geluid is de game om van te snoepen. Dankzij 3D-audio klinkt de omgeving levensecht, en hoor je daadwerkelijk waar je vijanden zich bevinden. Ook dit draagt daadwerkelijk sterk bij tot de immersie van deze game, en tilt samen met de andere next-gen nieuwigheden de game naar een hoger niveau.

Bullet hell

Naast deze nieuwigheden is de gameplay zoals je deze kent uit andere third-person shooters en roguelikes, en dit gemengd met een vleugje uit bullet hell shooters. Je zal dus op tijd cover moeten nemen en zien te dodgen om de barrages aan kogels en energie aanvallen te ontwijken. Je wapens hebben infinite ammo, maar zullen wel oververhitten. Je kan echter sneller herladen door op het juiste moment R2 in te drukken. Dit net zoals het reloaden werkt in de Gears of War games. Het totaalplaatje zorgt voor een zeer leuke en intense game. Het lijkt een samenraapsel van verschillende games en genres, maar het werkt perfect in deze game.

Er is wel wat te doen geweest rond saven in deze game. Een aspect uit roguelikes is natuurlijk permadeath. Iets dat dankzij de time loop hier ook aanwezig is. Het probleem voor veel mensen hier is het feit dat je niet zelf kan saven, en de game maar af en toe zelf zal saven op bepaalde punten, zoals na een boss fight. Het feit dat een run tot aan de boss twee tot drie uur kan duren kan lastig zijn voor mensen die niet zo heel veel tijd hebben om te gamen.

Een oplossing hiertoe is om tijdens het spelen je PlayStation 5 op slaapstand te zetten. Al moet je dan wel hopen dat je game of je console ondertussen geen update krijgt, want dan ben je je progressie natuurlijk kwijt. Ikzelf heb het helaas ook één keer voorgehad dankzij een update van deze game. Helaas was ik net voor de boss, en was ik een goede run van een dikke twee uur kwijtgespeeld.  Uiteindelijk past deze manier van spelen wel bij de game, en ik snap absoluut wat de ontwikkelaars voor ogen hadden bij deze beslissing. Maar het zorgt er wel voor dat de game niet zo geschikt is voor druk bezette mensen.

Conclusie

Returnal is een geweldig sterke roguelike third-person bullet hell shooter geworden. Het is voor mij de eerste game die echt next-gen (of ondertussen eigenlijk current-gen) aanvoelt. De wereld uit deze game blijft aanmoedigen en uitnodigen tot exploratie. Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad en permadeath voelt de game nooit frustrerend aan. Dankzij de procedurally generated levels doorkruis je toch steeds nieuwe gebieden.  Het enige dat het plezier nog kan breken, is het feit dat je zelf niet kan saven, en savepunten toch makkelijk twee a drie uur uit elkaar liggen. Hierdoor is het voor mensen die enkel korte sessies kunnen gamen lastig om echte progressie te maken in deze game.

Good

  • Strakke, verslavende gameplay
  • Maakt goed gebruik van de DualSense controller
  • Intrigerend verhaal
  • Uitdagend, maar nooit oneerlijk

Bad

  • Geen optie om voortgang op te slaan
9.3

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password