Remothered: Broken Porcelain

Remothered: Broken Porcelain
Remothered: Broken Porcelain
Release Datum:Genre:, , Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

We kennen dat waarschijnlijk allemaal wel. De kerk in het midden houden. Het is in mijn geval altijd erg vanzelfsprekend. Zonder veel woorden of uitleg kom ik met mijn gezin wel tot de compromis wat er die dag met de televisie zal gebeuren. Start ik een console op? Kijken we met zijn allen gezellig naar een film? En welk genre zou die film dan zijn? Er is echter 1 week per jaar dat dit moeilijker te regelen valt dan andere weken. Namelijk in de aanloop naar Halloween. Ik ben de enige liefhebber van het horrorgenre in huis en krijg meestal een veto te horen wanneer ik in dit genre een film of game opstart. Toch slaag ik er wel eens in om mij in dit genre te verdiepen en een nieuwe film op tv of gametitel in mijn bibliotheek is daar de uitgelezen kans voor. Het is natuurlijk belangrijk om te zorgen dat deze kans ook de moeite waard is en dat probeerde ik deze keer met de film ‘The Conjuring 2’ en de game ‘Remothered: Broken Porcelain’. Dus hoe was mijn Halloween? Wel, dat lees je hier.

In 2018 maakte we kennis met ‘Remothered: Tormented Fathers’. Deze game liet ons kennis maken met Rosemary Reed. Deze vrouw kwam, dankzij een list, in kennismaking met Richard Felton om diens vermiste dochter te zoeken. Na de deur te zijn gewezen in zijn huis besloot ze toch terug te keren na nachtval en volgde enkele gruwelijke gebeurtenissen en plot twists elkaar op. Alles bleek samen te hangen met een afgebrand klooster en een experimenteel medicijn met zware bijwerkingen.

Remothered

In deze game wordt ons duidelijk gemaakt dat Rosemary nog steeds op zoek is naar Celeste, de dochter van Richard Felton. Om duidelijkheid te scheppen rond de huidige gang van zaken duiken we in de game echter terug het verleden in waar we in de huid kruipen van Jennifer. Deze tiener verblijft als soort werkstraf in het Ashmann Hotel. Hier loopt echter niet alles zoals je zou denken en gebeurt er duidelijk meer achter de schermen dan ervoor. Jennifer, als doorzetter, dwarsligger, nieuwsgierigaard (noem haar hoe je wilt), … wilt hier het fijne van weten. Al snel zit Jennifer te diep in de geheimen en duistere gebeurtenissen om nog terug te keren en is het een kwestie van doorzetten om te overleven. Natuurlijk heeft dit alles iets te maken met de gebeurtenissen uit de vorige game en dus met de verdwenen Celeste. Wie de vorige game trouwens niet heeft gespeeld kan deze game perfect opstarten aangezien het verhaal zelfstandig genoeg is om los te spelen. Toch doet het spel zijn best om bij te dragen aan het totaalpakket en nieuwkomers te informeren over het volledig verhaal door je van een bondige maar volledige samenvatting van het vorig spel te voorzien bij het opstarten. Wie de vorige game nog wilt spelen en de plot twists en spanning nog willen meemaken kiest er dus best voor bij het opstarten de optionele samenvatting te skippen.

Survive the game

Remothered is dus een survival horror game. Je sluipt, wandelt en loopt door het hotel heen op zoek naar een verklaring voor alle gebeurtenissen rond je. Regelmatig kom je een situatie tegen waarin je, als weerloos tienermeisje, moet zien te overleven tegen een aanvaller. Wat ik hiervoor onmiddellijk miste was een tutorial. Ik kan niet zeggen of de bediening en opties in deze game hetzelfde zijn als in de voorloper maar of dit nu wel of niet is, een beetje verduidelijking en uitleg had zeker gemogen. Best realistisch beschik je immers niet over de mogelijkheden om je vijanden frontaal aan te vallen en te overmeesteren. Je beschikt enkel over de mogelijkheid om langs achter een verrassingsaanval te doen, gevonden items te gebruiken als afleidingsmaneuver of, na te zijn ontdekt, je te verstoppen tot je aanvaller vertrekt en de rust weerkeert.

Waar een mot goed voor is

Je hebt als Jennifer nog een speciale vaardigheid. Jennifer kan haar bewustzijn in een mot teleporteren zodat je tot bij een item kunt raken waar je anders niet aan kon of je een afleiding op poten kunt zetten zodat je ongezien kunt passeren. Op zich vond ik dit een interessant en creatieve keuze voor de gameplay, maar de situaties waarin deze mogelijkheid zich nuttig aanbied zijn veel te schaars. Bovendien hoort er een cooldown bij de ability waardoor je hem niet opnieuw kunt gebruiken als je hem verspild hebt aan een inschattingsfout of als je als mot vast kwam te zitten of niet verder raakte.

Horror in details

Ja, de schim in het raam, de schaduw die voorbij komt of het rusteloos geruis op de achtergrond draagt altijd bij aan de sfeer en maakt een horrorgame meestal af. Het is dan natuurlijk wel nodig dat deze elementen aanwezig zijn en dat je, als speler, deze elementen kunt opvangen. Dit ontbreekt jammer genoeg wel in deze game. De voice acting bestaat uit weinig meer dan een handvol ingesproken zinnen die te vaak herhaald worden, visueel zijn details zelden of nooit afgewerkt en aanwezig, gameplay verloopt niet consequent en vlot en de audio laat vaak gewoon te wensen over. Er is dus weinig aan deze game dat afgewerkt aanvoelt en op punt staat. Ware het niet dat de setting en de plot twists veel goed maakte, schreef ik de game volledig af.

Conclusie

Hoewel ik de eerste game nooit heb gespeeld kan ik, na wat opzoekwerk, enkel maar concluderen dat deze aanzienlijk beter was. De game doet duidelijk zijn best om een meerwaarde te zijn voor het verhaal en aan te sluiten aan de vorige game maar slaagt hier slechts matig in. Zowat alle elementen zijn kwalitatief matig of zelfs ondermaats te noemen.

Good

  • Verdienstelijke poging om aan te sluiten op originele game

Bad

  • Ongedetaileerd en onafgewerkt op zowat alle vlakken
3.5

Afgrijselijk

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Lost Password