Regalia: Of Men and Monarchs Royal Edition

Regalia: Of Men and Monarchs Royal Edition
Regalia: Of Men and Monarchs Royal Edition
Release Datum:Genre:, Platform:, , , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Indie studios en developers zijn er met de hopen tegenwoordig. De meeste indie games zijn middelmatig op hun best, en enkele schitteren dan weer als een diamant tussen het puin. Zo kreeg ik een tijdje terug een mailtje met de key voor Regalia: Of Men and Monarchs Royal Edition. Tijd om deze game eens uit te spitten en te kijken of we mogen spreken van een diamant, of dat we het moeten klasseren bij het puin.

Rocky start, my boy

We bevinden ons in het koninkrijk Ascalia, een regio die wel betere tijden gekend heeft. Het eerst wat opvalt, zijn de handgetekende graphics. Deze zien er over het algemeen wel zeer mooi uit, en zorgen toch wel voor een bepaalde charme die je meer en meer gaat weten te smaken gedurende je avontuur. We volgen niemand minder dan Kay Loren, zijn twee zussen Elaine en Gwendolyn, en ook zijn bodyguard Griffith. Op het doodsbed van zijn vader komt Kay te weten dat hij het landgoed van Ascalia geërfd heeft. Nieuwsgierig, en hopend op rijkdommen, komen ze uiteindelijk aan in het koninkrijk dat volledig in puin ligt. Het kasteel en het omliggende dorp liggen er maar verlaten bij. Op de herberg na, die hoopt op toevallige passanten.

In het kasteel ontdekt hij, op wel zeer dwaze manier, dat zijn overleden grootvader nog rondspookt in het kasteel. Hij legt kort uit wat er gebeurd is, en dat Kay de heerser van deze landen moet worden én moet zorgen voor de heropbouw van Ascalia. Hier heeft Kay geen zin in, en de groep probeert te vertrekken. Op dat moment ontmoeten ze Crucey, en hij was op zoek naar de heerser van Ascalia. Niet om hem te feliciteren, integendeel! Blijkbaar heeft het landgoed gigantische schulden gemaakt in het verleden, en Crucey is hier om ze te innen. Al de bezittingen van Kay werden reeds in beslag genomen, en hij heeft dus geen andere keuze dan hier zijn rol als heerser op te nemen, en te zorgen dat het koninkrijk van Ascalia weer herleeft en kan zorgen voor een gezonde stroom van financiële middelen om de schuldeiser af te betalen.

Je taak zal er dus uit bestaan om je koninkrijk ver genoeg uit te breiden door missies te voltooien binnen een vooropgesteld aantal dagen. Elke actie duurt een dag. Deze acties houden, onder andere, volgende zaken in: omgaan met je onderdanen om hun vriendschapsniveau te versterken, reizen naar en het uitspelen van dungeons, vissen, …
Door genoeg missies te voltooien, zal je automatisch genoeg geld binnenhalen om de schuldeiser zijn huidige termijn af te betalen. Dit gebeurt achter de schermen, je moet dus geen rekening houden met geld aan de kant te plaatsen. Lukt dit niet, is het onherroepelijk game over! Elke termijn zal gespeeld worden in een volledig hoofdstuk, met een limiet van aantal dagen.

Turn based gevechten spelen zich af op een grid.

Turn based gevechten spelen zich af op een grid.

Money doesn’t grow on trees

Als je het spel voor de eerste keer start, krijg je een keuze menu om de settings aan te passen. Standaard staan deze zo ingesteld om de meest gebalanceerde ervaring te bieden. Maar als je wil kan je ervoor kiezen om de gevechten veel makkelijker te maken door vijanden niet te laten ontwijken of door de schade die ze aanrichten te verminderen. Daarna krijg je de vraag welke mode je wilt spelen. Normal spreekt voor zich, Nightmare mode is de moeilijke modus  en je doelen zullen veel hoger liggen. De laatste optie is de Story mode. Hierin krijg je de optie om gevechten over te slaan wanneer je dat kiest. Dit is goed voor mensen die, uiteraard, vooral bezig willen zijn met het verhaal en minder interesse hebben in de actie onderdelen.

Eenmaal je je keuzes gemaakt hebt, krijg je het verhaal dat we hierboven reeds kort uit de doeken hebben gedaan. Wanneer je controle krijgt over je personage, kan je in het kasteel enkele plaatsen verkennen. Je speelt altijd op een gelimiteerd vlak, met enkele iconen. Elk icoon zal je dan weer verplaatsen naar een andere omgeving of een menu. Van uit het kasteel heb je de mogelijkheid om op avontuur te gaan en dungeons te ondernemen. Daarnaast is er de optie om je koninkrijk op te bouwen door nieuwe locaties bij te plaatsen zoals een smidse, maar ook door bestaande gebouwen te upgraden. Op de tafel liggen papieren, en om de zoveel tijd liggen hier brieven waarmee je keuzes gaat maken met welke omliggende gebieden je allianties sluit. Deze allianties brengen uiteraard ook voordelen met zich mee, zoals hulp in gevechten en items die je dan kan gebruiken.

Je kan vanuit het kasteel ook naar je dorp gaan, en de verschillende locaties bezoeken. Zo is er een winkel om wapens en items te kopen, uiteindelijk een smidse om wapens en trinkets (wat gewoon accessoires zijn om te equippen)te maken, een pier om te gaan vissen en nog veel meer. Afhankelijk van de dag kan je een of meer personages tegenkomen op zo van deze locaties. Als er een uitroepteken bij staat, kan je de dag met hun spenderen om je relatie er mee te versterken. Elke level levert je voordelen op, afhankelijk van het personage. Die voordelen kunnen handig zijn in gevechten dankzij nieuwe skills die ze leren, maar ook meerdere items in de winkel. Tijdens je avontuur zal je meer personages ontmoeten en de relaties verhogen zal je zeker helpen, alsook een onderdeel zijn van de missies per chapter. 

Met een van je skills kan je de Lord of Fire oproepen!

Met een van je skills kan je de Lord of Fire oproepen!

Dungeoneering!

Tijd voor avontuur! Je vertrekt telkens vanuit je koninkrijk, en per node op de wereldkaart zal je een dag moeten reizen. Eenmaal aangekomen op een dungeon node, zal je zien hoeveel dagen het duurt om de dungeon uit te gaan spelen, en welke type avonturen je in de dungeon zal tegenkomen. Er zijn 3 avontuur node types mogelijk in de dungeons.

De eerste zijn gevechten die plaatsvinden op een grid, en waar je met een klein team gevechten gaat beleven die wat doen denken aan games zoals Fire Emblem of Final Fantasy Tactics. In deze gevechten kan je de tijd versnellen, maar dit heeft enkel effect op de snelheid dat de personages bewegen en hun acties doen. Het heeft dus geen effect op het tactische element en kan je geen voordelen of nadelen opleveren. In gevechten val je steeds aan met je skills, ook je gewone aanval is een skill. Je kan ook enkel vijanden raken die in je gezichtsveld staan. De skills hebben, op de eerste na, een cooldown periode waarna je ze pas weer opnieuw kan gebruiken. Na elke beurt krijg je ook AP (Authority Points) waarmee je je speciale skill van een personage kan gebruiken, of een AP gebruiken om een personage een tweede beurt te verschaffen. Iets wat voor de meeste ook even wennen gaat zijn, is de manier waarop je levenspunten werken. Je kan in een gevecht levenspunten niet herstellen, enkel je schild-punten. Deze schild-punten vangen de eerste schade op, en daarna pas zullen je levenspunten onderaf gaan. Als je personage zonder levenspunten valt, kan je deze niet meer gebruiken totdat je de volgende node type bezoekt.

Dat volgende type is de Camp Site, waar je één keer per dungeon kan rusten om je gevallen helden weer terug te brengen. Je kan deze node meermaals bezoeken om je progressie op te slaan, of om een babbel te slaan met je personages, maar het terugbrengen van personages kan slechts eenmalig per dungeon. Spring hier dus tactisch mee om! Soms hebben personages een icoon boven hun hoofd, dit is het moment om er even mee te praten, want ook dit zal je relatie niveau verhogen met het personage. Afhankelijk van je keuzes in het gesprek.

Het laatste type vond ik eigenlijk wel het meest interessante. De Adventure nodes zijn voornamelijk een korte “kies je eigen avontuur” quest, die mij onmiddellijk deden denken aan mijn Dungeon & Dragons sessies. Je krijgt een boek te zien waar de tekst te lezen is, en deze wordt verteld alsof de Dungeon Master je deze zou vertellen. Jij krijgt dan geregeld de mogelijkheid om te kiezen wat je doet, of hoe je antwoord naar bepaalde personages toe. Afhankelijk van je gekozen antwoorden kan je bepaalde items verdienen, experience points vergaren maar ook in gevechten geraken wanneer je provocerende antwoorden geeft!

Nog even kort het experience points en level systeem aanhalen. Je hebt geen individuele levels voor je personages als het aankomt op vechten, skills aanleren en equipment dragen. Met experience points stijgt je team level, waarmee je voor elk personage skill slots vrijspeelt. Skills leer je door je relatie niveau te verhogen met de desbetreffende personages, en door ze dan in een skill slot te plaatsen. 

Een camp site is de plaats om te rusten en even een babbeltje te slaan.

Een camp site is de plaats om te rusten en even een babbeltje te slaan.

A royal pain in the… behind

Over het algemeen is er weinig mis met de game. Maar er zijn toch wel enkele dingen die wat minder waren, en sommige die vrij frustrerend waren. Een van de minpunten is de lag die je zeker en vast zal ervaren in de gevechten met meerdere vijanden, en al zeker wanneer je de tijd versnelt. Dit is uiteraard niet het meest frustrerende, maar toch wel het vermelden waard. De voice acting is over het algemeen vrij goed, de humor is echt wel geweldig, maar hier en daar zitten er enkele voice actors bij die het voor mij toch minder deden, en hun dialoog sloeg ik ook zo snel mogelijk over.

Tijd voor de meer frustrerende punten aan te halen, welke voor mij momenten waren waar ik bijna ging gooien met mijn controller, iets wat ik gelukkig wel nooit echt doe, tot uiteindelijk gewoon het beëindigen van mijn speelsessie. Tijdens een gevecht eindig je je huidige beurt door te drukken op vierkantje. Aangezien ik gewoon ben dat vierkantje meestal een actie is om aan te vallen, duw ik hier per ongeluk wel eens op tijdens een gevecht, en dan verlies ik een beurt. In een tactische game als deze kan zo een fout dus onmiddellijk fataal worden. Het zou handiger geweest zijn mocht je, zoals ze bij de meeste van dit type games doen, een confirmatie scherm krijgen met een tekst zoals “End turn?”.

Maar mijn grootste frustratiepunt was in feite niets meer dan het volgende, en dat nam me even de moed weg om weer door te spelen. Als je in je kamp komt, krijg je de mogelijkheid om je progressie op te slaan. Je selecteert dan ook het Save icoon, en uit gewoonte ga je naar je save slot en druk je op kruisje. Maar dan gebeurt het, dan valt je oog er op dat het spel aan het laden is, en niet aan het opslaan. 3 uur aan voortgang volledig verloren! Wanneer je kiest om op te slaan, door op vierkantje te drukken, vraagt hij je om bevestiging. Dit gebeurt dus niet voor het laden van een opgeslagen sessie, wat er hier ook weer voor zorgt dat een kleine vergissing grote gevolgen heeft. Het helpt dan ook niet dat de auto saves heel weinig uit zichzelf opslaan, waardoor deze meestal niet erg veel schade opvangen.

Dus met andere woorden, de grootste frustratiepunten hadden te maken dat bepaalde cruciale acties onmiddellijk uitgevoerd worden zonder enige vraag van confirmatie, en deze acties zijn uiteraard onherroepelijk. Andere acties vragen dan wel weer confirmatie, of zijn omkeerbaar waardoor ik mij dan toch de vraag stel bij die beslissing om het bij de een wel te vragen, en bij de ander niet.

Toffe cutscenes met goede voice acting en humor.

Toffe cutscenes met goede voice acting en humor.

Conclusie

Deze game is een erg gevarieerde strategy RPG met een erg goed verhaal en voldoende andere speel mogelijkheden om lange speelsessies interessant te houden. Het verhaal is een andere insteek dan het gewoonlijke “de wereld is in gevaar” onderwerp. Het spel is prachtig vormgegeven door de handgetekende art style. De muziek is niet uitzonderlijk maar zeker ook niet slecht en de voice acting is over het algemeen vrij goed, op enkele uitzonderingen na. Ook zit de humor erg goed in de geschreven dialogen, en merkte ik hier en daar referenties op naar onder andere Monty Python. En laten we het laadscherm niet vergeten met “There is no cow level” (Diablo referentie).

Ik heb me zeker heel goed weten te vermaken met de game, tot op het moment ik een hoop progressie verloor door mijn spel te laden in plaats van te saven. Aan de ene kant mijn eigen fout, ik had wat beter moeten kijken welke knop ging laden, en welke ging opslaan. Maar aan de andere kant had een confirmatie wel gemogen voor hij gewoon ging laden, of het in een apart scherm plaatsen.

Maar goed, buiten dat minpuntje is er eigenlijk niet heel veel mis met deze game. De lag tijdens gevechten kan wel eens vervelend zijn, maar het verpestte voor mij de ervaring niet. De game voelde voor mij heel vaak aan alsof ik een sessie Dungeons & Dragons aan het spelen was, iets wat ik geregeld wel doe met een groep vrienden. Mede hierdoor is dit een indie titel die ik dus echt wel aan iedereen kan aanbevelen!

Wanneer het avonturieren je teveel wordt, kan je even wat gaan vissen.

Wanneer het avonturieren je teveel wordt, kan je even wat gaan vissen.

Good

  • Leuk verhaal met unieke insteek voor een RPG

  • Mooie handgetekende artstyle
  • Gevarieerd en uitgebreid met meerdere speelelementen

Bad

  • Bepaalde acties vragen geen bevestiging waardoor kritieke beslissingen verkeerd genomen kunnen worden
  • Battle systeem voelt vreemd aan, en duurt even voor het went
8.8

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Lost Password