Railway Empire

Railway Empire
Railway Empire

Ambitie. Weinigen hebben het en diegenen die groots dromen komen daar meestal wenend van terug. En toch, toch zijn er mensen met die krankzinnigheid om hun droom te volgen. Welkom! We gaan met treintjes spelen!

It’s a long long long way across

De prestaties van de Westward Expansion van de spoorwegen in de Verenigde Staten van Amerika is een van de meest interessante periodes in de geschiedenis. Het was representatief voor het toppunt van niet nader genoemde ambitie. Een spoorlijn die (van een bescheiden begin) de oostkust met de westkust zou verbinden. Het is een 3000 mijl (een kleine 5000 kilometer voor de puristen) door velden, heuvels, sneeuw, woestijn en andere ongemakkelijke omstandigheden. En het moet zichzelf opbrengen natuurlijk! Railway Empire is de simulatie die je losjes door deze periode zal heen loodsen. In de hoofdcampagne van 5 hoofdstukken zullen we bepaalde delen van dat netwerk opzetten, sporen leggen, treinen installeren en alles soepel laten verlopen. En op de achtergrond zien we dan (hopelijk) de opbrengsten van de ontluikende economie.

I choo choo choose you

Ik moet iets bekennen. Eigenlijk speel ik dit soort games liefst op een PC. Ja, er wordt absoluut het beste beentje voor gezet om in een port van een RTS zo vlotjes mogelijk alles over te zetten, maar… Het gaat niet boven de combinatie van toetsenbord en muis. Zeker om het overzicht te behouden van het kluwen van een goed geoliede machine. Want zodra je de zaken op rails hebt gezet, krijg je een korte tutorial om twee grote steden met elkaar te verbinden. Het is al in deze primitief vroege fase dat de grootste irritatie naar voor komt. De knopjes die je moet invoeren komen netjes op het scherm maar vertellen niet helemaal wat je moet doen. Het opzetten van de stations is eenvoudig genoeg. Je kiest er eentje uit een bescheiden aanbod en plaatst dit op een geschikte afstand van de stad. Vervolgens verbind je, door middel van de sporen, de twee steden met elkaar. Easy Peasy zou je denken, ware het niet dat er wel eens rivieren en bergen tussen je huidige en je andere station in de weg komen te staan. Hier ga je rondom moeten bouwen dus, wat je dan weer extra geld kost uiteraard. Met 1 knop kun je je langgerekte track vastzetten maar met een andere knop wordt deze pas effectief gebouwd. En dat wordt niet noodzakelijkerwijs duidelijk gemaakt door de instructies op het scherm.

Het toevoegen van de trein en het bepalen van de route is ook nauwelijks aangegeven. Treinen hebben namelijk specifieke functies. Sommige voor het vervoer van vracht (want uiteraard doen bedrijven een beroep op je diensten om hun goederen naar de stad te krijgen), andere voor het passagier-vervoer en de post. Je moet het juiste type trein zien te kopen en vervolgens kiezen of je werknemers en voertuigen wil toevoegen. Hierbij maak je ook de afweging of de zaken zo soepel mogelijk verlopen of je net meer geld wil genereren door te besparen links en rechts op werknemers bijvoorbeeld. Vervolgens mogen we het route-selectiemenu openen en elk station op de route één voor één selecteren. Wat ook niet wordt uitgelegd trouwens.

It doesn’t matter which side of the tracks you’re from, the train still rolls the same

Als je de “realistische” modus kiest, kun je logischerwijs enkel 1 trein op het spoor hebben. Dat zorgt voor opstoppingen voor andere treinen, tenzij je geld investeert voor alternatieve en/of parallelle routes aan te leggen. Daarnaast zul je ook stop en richtingaanwijzers langs de route moeten instellen. Dit kan enorm frustrerend worden als je, net zoals ik, over weinig geduld beschikt en kan je dus waarschijnlijk beter op de laagste moeilijkheidsgraad beginnen. Dan zul je je treinen magisch door elkaar zien vloeien en je bankrekening sneller zien aandikken. Over dat laatste gesproken, je kunt op de lange baan baas worden van bovengenoemde bedrijven om hun uitvoer van producten te verhogen, punten verdienen en bepaalde perks verkrijgen om zo uiteindelijk de strijd aan te gaan met de concurrerende treinnetwerken (want die zijn er uiteraard ook nog) die in dezelfde steden opereren als jij.

Conclusie

Dit is 1 van de meer intensievere games in het RTS-genre. De leercurve is best pittig, het duurt even voor je de controls en de bedoeling van het spel onder de knie hebt en dan hebben we het nog niet gehad over hoe je het nog moeilijker kunt maken voor jezelf.  Er valt ook nog iets te zeggen over de (verminderde) graphics maar eerlijk is eerlijk: je hebt hier andere katten te geselen.

Als je echter eenmaal alle touwtjes in handen hebt en je ziet alles mooi sporen kan dit een leuke game zijn. Zelfs als het spel zijn best doet om dat moment zoveel mogelijk uit te stellen.

Good

  • Goede strategische gameplay
  • Verschillende moeilijkheidsgraden

Bad

  • Verminderde graphics
  • Moeilijke leercurve
7

Goed

Mandasperger is een eigenwijze levensgenieter die maar al te graag zijn mening laat weergalmen over het wereldwijde web. Gamen is een passie, net zoals schrijven. Een goed boek kan er ook altijd in, maar nogmaals, laat er passie zijn!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password