Raiden IV x MIKADO remix

Raiden IV x MIKADO remix
Raiden IV x MIKADO remix
Release Datum:Genre:, , Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:, Getest op:

Het is misschien moeilijk te geloven, maar het tijdperk van 2D games had verrassend veel variatie. Gamers bleven echt niet op hun honger zitten dankzij de creativiteit van de ontwikkelaars van die tijd. Zo zijn er tegenwoordig nog steeds genres die niet alleen hun roots, maar eigenlijk hun volledige opbouw nog steeds danken aan de ideeën en opbouw van die tijd. Vooral indie games tonen vaak dat basic options vaak meer dan voldoende kunnen zijn om een goede game te maken. Side scrolling games en 2D shooters hebben dan misschien niet zo’n grote fanbase meer dan ze ooit hadden, maar zo nu en dan vindt er een release plaats waardoor er nog hoofden draaien. Heeft Raiden IV x Mikado Remix deze reactie ook en zo ja, verdient de game het wel? Ik trek mijn pilotenjas aan en ontdek het nu.

Know your Raiden

De titel ‘Raiden IV’ zal voor sommige spelers niet onbekend klinken, hoe wel het bij mij geen belletje deed rinkelen. Na wat opzoekwerk merk ik dat er meerdere titels uit de reeks zijn verschenen door de jaren heen op allerlei toestellen. Persoonlijk lees ik graag bij over vorige titels uit een, voor mij, onbekende reeks en hoe ze zijn ontvangen en geëvolueerd door de jaren heen. Raiden IV beschikt niet over een lange lijst van games waardoor het relatief vlot bijgelezen is over een arcade game die zijn weg eerst vond naar de Xbox360 en vervolgens een titel op de PS3 en PC uit te brengen. Dit zou ik echter niet verwachten na het opstarten van deze nieuwste telg in de reeks aangezien de verschillende spelopties meestal een indicatie zijn van verschillende mijlpalen en experimenten in het verleden die nu uitgebreid samen komen. Zo heb je de Overkill, Additional, Score Attack en Arcade mode. Er is ook nog een Boss Rush vrij te spelen die ik, op het moment van de screenshot, helaas nog niet had. Hoewel er enkele verschillen zijn tussen deze modes, waar ik zo dadelijk op terugkom, blijft de game grotendeels hetzelfde. Je vliegt met een schip rond in bovenaanzicht en schiet zoveel mogelijk vijanden neer terwijl je probeert te overleven. Hier krijg je uiteraard een score voor en krijg je regelmatig de kans om een power up te vinden, van wapen te veranderen of een bom aan te vullen. Eender welke optie je kiest, de basis blijft dus onveranderd. Kies dus je straaljager en overleef de bullet hell. Recreatieve gamers zullen zelfs aanvankelijk niet onmiddellijk echt verschil merken tussen een paar modes. Het verschil staat echter klaar voor de die hard fans die gaan voor prestaties.

Know your mode

Normaal begin ik met de eerst beschikbare optie, maar in dit geval moet ik eigenlijk beginnen met de basis. Arcade mode is de basis van het spel, maar onderscheidt zich toch nog door zijn Flash Shot system. De bedoeling is om niet alleen te overleven, maar om zoveel mogelijk punten bijeen te schrapen door je vijanden snel en doeltreffend neer te halen en zelfs je controles te bewijzen door vijandig vuur zo nauw mogelijk te ontwijken. Hierdoor stijgt een multiplayer die ervoor zorgt dat je zelfs nog sneller naar die hoge scores vliegt. Zoals het een bullet hell siert, is hier echter niets makkelijks aan en is het aan jouw om van op het puntje van je stoel te slalommen tussen golven van vijanden en al hun grof geschut door te overleven. Voor spelers die meer genieten van ontspannen gamen of gewoon amper of geen talent hebben voor zulke chaotische games kan je de moeilijkheidsgraad simpelweg aanpassen naar meer haalbare niveaus waardoor zowat elke gamer zijn plezier kan halen uit de game. Additional mode ligt dan weer het kortste bij deze ‘basis’. De patronen en routine is echter uit de vijanden gehaald in deze mode waardoor gameplay minder gestructureerd en dus onvoorspelbaar en spannender wordt. Daarnaast voorziet het spel je van 2 nieuwe stages waardoor je ook langer kan genieten van je avontuur.

Overkill verschilt ook niet zo gek veel met de vorige 2 modes, maar er is een nieuwe manier van bonuspunten te scoren. Na het neerhalen van een middelgrote of grote vijand blijft er een restant rondzweven op de plaats waar je hem hebt neergehaald. Door dit brokstuk te blijven raken stijgt de meter ervan die je voorziet van extra score items. Uiteraard moet je, zoals alle items, ook deze vliegende punten eerst effectief bemachtigen eer ze van toepassing zijn. Persoonlijk raad ik aan om jezelf ook bekend te maken met de Arcade mode aangezien ik merkte dat ik meermaals vernietigd werd wanneer ik mij op deze brokstukken concentreerde.

Score attack mode is de mode die je wilt spelen als je je stempel wilt drukken op de wereldranglijsten. Door de moeilijkheidsgraad, continues en andere opties weg te halen is opeens iedereen gelijk voor de wet en krijg je de kans om je plaats op de wereldlijst te veroveren. Boss Rush mode is een beetje wat je van de naam verwacht. Hierin kan je je skills bijschaven om bosses beter of sneller neer te halen door deze opnieuw aan te pakken.

Conclusie

Raiden IV x MIKADO remix is een game waar je eigenlijk weinig of niets over kan vertellen. Wie ooit al eens een 2D shooter heeft gespeeld kan zich deze game waarschijnlijk al grotendeels inbeelden, maar het is tijdens de effectieve gameplay dat je merkt dat het genre, en zeker in deze kwalitatieve uitvoering, een absoluut genot kan zijn om te spelen en voor uren aan replaywaarde kan bieden.

Good

  • aanpasbaar aan elke gamer
  • veel speelbare mogelijkheden

Bad

  • weinig baanbrekends qua game
8

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password