Quantum Break

Quantum Break
Quantum Break

Quantum Break is de nieuwste game van Remedy Entertainment, die ons eerder al andere toppers zoals Max Payne en Alan Wake bracht. Quantum Break heeft echter een andere aanpak dan de eerder genoemde games van Remedy. Quantum Break is namelijk een game en een live-action televisieserie. Of dit goed werkt kan je lezen in deze review.

In Quantum Break speel je met Jack Joyce – vertolkt door Shawn Ashmore (Iceman uit X-Men) – die door zijn beste vriend Paul Serene – vertolkt door Aidan Gillen (Littlefinger uit Game of Thrones) – gevraagd word om te komen helpen met een experiment op de Universiteit van Riverport. Jack moet namelijk mee testen of zijn tijdmachine werkt, zodat Paul zijn investeerders kan overtuigen. Helaas loopt de test helemaal mis, en veroorzaken ze zo een breuk in de tijd. Paul Serene komt zo per ongeluk in de toekomst terecht, waarna hij vervolgens terug naar het verleden reist om daar het bedrijf Monarch op te richten (in het jaar 1999 om precies te zijn). Net nadat de tijdsbreuk wordt veroorzaakt, duikt zijn oudere zelf weer op. Helaas is deze Paul niet meer de vrolijke vriend die Jack altijd al kende. Deze versie van Paul is een verbitterde en kwaadaardige versie van zichzelf, die er alles aan zal doen om zijn kwaadaardige plannen te doen slagen. Het is dan ook aan Jack om hier een stokje voor te steken. Gelukkig voor hem heeft zijn blootstelling aan de straling die tijdens het ongeluk vrijkwam, hem enkele superkrachten opgeleverd. Helaas voor hem geldt dit ook voor Paul Serene.

Het verhaal wordt verteld tijdens zowel de gameplay en de live-action serie. Na elk gameplay chapter krijg je een 20-minuten durende aflevering te zien, die het verhaal belicht van de kant van Monarch en Paul Serene. Deze afleveringen sluiten perfect aan bij wat er gebeurd is tijdens de game, en past zich zelfs aan naar wat de speler heeft gedaan of beslist. Tijdens het spelen van de game kan jij optioneel een quantum ripple activeren, wat dan weer van invloed zal zijn op het verdere verhaal. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat je in de eerste level van de game een formule voor tijdreizen tegenkomt op een bord in het lab van de universiteit, waarna Jack’s broer William – vertolkt door Dominic Monaghan (Merry uit The Lord of the Rings) – opmerkt dat deze formule verkeerd is, waarna hij deze dan ook meteen aanpast. De gevolgen hiervan worden nadien dan ook besproken tijdens de live-action serie. Activeer je dit niet, dan zal men het hier tijdens de serie ook niet over hebben. Bijgevolg is het verhaal dan ook zeer uitgebreid, en zal de game op dit vlak absoluut niet gaan teleurstellen. Na elk chapter speel je even met Paul Serene, met hem zal je dan ook een keuze moeten maken voor hoe het verhaal zal verder lopen. Dit heeft natuurlijk weer invloed het verdere verloop van het verhaal tijdens zowel de game en de serie. Zo kan je op een bepaald moment kiezen om ofwel enkele ooggetuigen op te ruimen, of om ze onder chantage valse statements voor je te laten maken met een PR-campagne.

Buiten het verhaal om zijn ook in de gehele omgeving extra details verstopt. Zo zal je in de game correspondentie tussen de hoofdrolspelers kunnen vinden in de vorm van brieven en e-mails. Verder kan je ook videoboodschappen vinden, posters, dagboeken en noem maar op. Deze zorgen uiteraard voor een erg uitgebreidachtergrondverhaal, dat net zoals het hoofdverhaal boeiend is om te lezen en te volgen.

Net zoals het verhaal stelt ook de gameplay niet teleur. De game is een third-person shooter, dus verwacht je maar regelmatig aan spannende shoot-outs, waarin je kan spelen met je zopas verworven superkrachten. De besturing werkt zoals je zou verwachten van een third-person shooter, al zal je wel even moeten oefenen op het richten want dit is vrij gevoelig. Gelukkig duurt het niet lang voor je de ene na de andere headshot scoort. Maar zoals ik al heb laten horen beschik je natuurlijk niet enkel over schietijzers en blauwe bonen, want Jack kan natuurlijk de tijd manipuleren met zijn superkrachten. Je kan bijvoorbeeld dodgen met “Time Dodge” waardoor jesnel achter cover kan geraken, of net op tijd wegduiken van kogels die in jouw richting komen. Verder kan je ook nog vijanden even bevriezen in de tijd met “Time blast”. Hierdoor kan deze zich natuurlijk niet meer bewegen waardoor deze een easy target voor je wordt, of waardoor je even wat meer ademruimte krijgt om de rest van de vijanden uit te schakelen. Een andere erg handige kracht die je hebt is “Time Rush”. Hiermee kan je erg snel rennen, om zo bijvoorbeeld vijanden uit te schakelen met een melee aanval, of om jezelf snel in veiligheid te brengen, want ook de vijand zit niet stil. Ze zullen je dan ook steeds proberen te flanken, of proberen in een betere positie te komen om jou uit te schakelen. Het enige minpuntje dat ik hierover nog even kwijt moet is dat het cover systeem niet ideaal werkt. De game bevat namelijk een dynamisch coversysteem, waardoor Jackautomatisch in veiligheid gaat staan wanneer hij naast cover staat. Hierdoor zal je soms ongewild cover nemen, waardoor je soms afgemaakt wordt door een vijand die aan diezelfde kant van de cover stond.

Ook op audiovisueel vlak is de game indrukwekkend. De geluidseffecten zijn van erg hoge kwaliteit, mede dankzij de ervaren acteurs en erg goede voice-acting. De game is erg mooi weergegeven, met zeer mooie en stijlvollevisuals en enkele zeer indrukwekkende effecten bij het gebruik van je krachten.

Conclusie: 

Quantum Break slaagt erin om game en live-action serie samen te brengen tot één indrukwekkend geheel. Zowel gameplay als verhaal blijven interessant van begin tot einde. Remedy komt na Max Payne en Alan Wake weer met een meesterwerk waar ze erg trots op mogen zijn.

Good

  • Verhaal en serie vormen samen een geweldig gehaal
  • Enorm diep uitgewerkt en uitgebreid verhaal
  • Sterk acteerwerk
  • Prachtige visuele effecten
  • Spectaculaire gevechten

Bad

  • Dynamish coversysteem dat af en toe tegenwerkt
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password