Puyo Puyo Tetris

Puyo Puyo Tetris
Puyo Puyo Tetris
Release Datum:Genre:Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Fans van puzzelgames mogen, alvast in hun handen wrijven want Puyo Puyo Tetris combineerd twee geweldige puzzelgames tot één enkele game die leuk is om te spelen door zowel Tetris als Puyo Puyo fans. Deze game bevat zoals de titel al doet vermoeden zowel Puyo Puyo als Tetris die beiden appart te spelen zijn, of in een combinatie van de twee games. Hoe dit uitpakt kan je lezen in deze review.

Tetris

Puyo Puyo Tetris combineert deze twee puzzel game klassiekers tot één enkele game. Iedereen kent wellicht Tetris, maar toch zullen we even kort de game uitleggen voor iedereen die onder een rots leeft. Tetris is uiteraard een puzzel game, ontworpen door de Rus Aleksej Pazjitnov. De eerste versie van Tetris is verschenen in 1984, maar werd vooral bekend  bij het grote publiek omdat het in 1989 meegeleverd werd bij de Game Boy van Nintendo. In Tetris krijg je te maken met tetromino die naar beneden vallen, en waarmee het de bedoeling is om lijnen te maken om deze zo te clearen.

Puyo Puyo

Puyo Puyo was hier in het westen vooral bekend onder de naam Puyo Pop, ondertussen is de naam gelijkgetrokken over heel de wereld, zodat het hier onder dezelfde titel verschijnt als in Japan. Puyo Puyo verscheen voor het eerst in 1991 op de MSX2. De game was oorspronkelijk een spin-off van de Madou Monogatari games. Puyo Puyo was geïnspireerd door games zoals Tetris en Dr. Mario, zoals je wellicht kan merken aan de gameplay van deze game. Puyo Puyo verscheen hier in Europa voor het eerst als Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine voor de Sega Mega Drive en de Sega Game Gear. In Puyo Puyo is het de bedoeling om Puyos aan elkaar te linken om deze weg te spelen. Zodra er vier Puyos elkaar aanraken zullen deze verdwijnen. Als je er in slaagt om meerdere chains tegelijk weg te spelen, en zo een combo creëert dan krijg je natuurlijk meer punten, dan wanneer je enkel vier Puyos weet weg te spelen.

Adventure mode

Puyo Puyo Tetris bevat meerdere modes die allemaal in zowel single- als multiplayer te spelen zijn, met uitzondering van de Adventure mode, deze is enkel solo te spelen. Over Adventure mode gesproken, deze mode is de story mode van deze game. Hier beleef je een avontuur met verschillende personages, waarbij het verhaal tussen de puzzels door word verteld door middel van gesprekken tussen de verschillende personages. Hier zal je het dan ook opnemen tegen diverse personages in zowel Tetris als Puyo Puyo.

Hoewel een verhalende modus best wel overbodig is voor een puzzelgame, is deze toch leuk gebracht. Het verhaal is lekker luchtig gehouden, en is best vermakelijk om te volgen ondanks dat we hier te maken hebben met een puzzel game.  Je moet in deze natuurlijk geen al te origineel verhaal verwachten, maar het doet zijn werk voor een game als deze. Ook de voice acting is redelijk over “the top” geacteerd, maar het wordt nergens echt storend. En als het verhaal je niet interesseert, dan kan je deze alsnog gewoon skippen.  Al is deze mode natuurlijk vooral bedoeld als een soort tutorial, aangezien alle modes hier aan bod komen en kort uitgelegd worden.

Multiplayer

De kracht van Puyo Puyo Tetris zit hem natuurlijk dan ook vooral in de local en online multiplayer. Hier kan je het opnemen tegen je vrienden of andere gamers online, en dit in alle beschikbare modes die de game te bieden heeft. Puyo Puyo Tetris is zowel offline als online speelbaar met vier spelers, waardoor deze game tevens de perfecte party game is. Puyo Puyo en Tetris zijn beiden apart te spelen, en daarnaast is het ook mogelijk om het als Tetris speler het op te nemen tegen een speler die Puyo Puyo speelt. De Fusion mode combineert deze twee games dan weer tot één enkele game, waardoor je heel anders te werk zal moeten gaan en anders moet nadenken, dan wanneer je de games apart speelt. Persoonlijk vind ik de Swap mode het leukst. In deze mode wisselen Tetris en Puyo Puyo na een bepaalde tijd zich af. Hierdoor moet je steeds zien te onthouden waar je in de andere game gebleven was, en moet je snel kunnen schakelen tussen de twee speel stijlen.

Verder heb je ook nog de Party mode waar je een oneindig aantal levens hebt. Het is hier de bedoeling om een zo hoog mogelijke score te behalen en dit met gebruik van items die op het speelveld spawnen, en die je vervolgens ook moet zien weg te spelen om het effect te gebruiken. In Big Bang moet je snelle reflexen hebben om zo snel mogelijk je puzzel op te lossen. Lukt je dit dan zal je de andere speler kunnen aanvallen om zo nog meer punten te kunnen scoren. Leuk is ook dat al deze modi ook speelbaar zijn in endurance. Dit is in wezen een survival mode waarin je zoveel mogelijk tegenstanders moet zien te verslaan voor je zelf verslagen wordt.

Tot slot is er nog de challenge mode, waarin je verschillende challenges kan aangaan zoals een endless mode voor Tetris en Puyo Puyo, challenges om zo snel mogelijk 40 of 150 lijnen te scoren, of om een, zo hoog mogelijke score te behalen in een vaste tijd. Zoals je kan lezen valt er dus best veel te doen in deze game. Zoals ik eerder in deze review al vertelde is alles ook online speelbaar. Hier is het mogelijk om ranked games te spelen in alle modes, al kan je natuurlijk ook gewoon free play spelen zonder rankings. Puyo Puyo Tetris speelt online net zo vlot als offline, ik heb geen enkele moment lag of connectie problemen ondervonden, en (op Playstation 4 althans) vond ik ook telkens vrij snel een tegenstander. Wat verder ook nog erg handig is is het feit dat er ook een les mode bij de game inbegrepen zit, deze mode legt beide games perfect uit aan beginners, en zelfs veteranen kunnen hier hun skills verbeteren door eventuele nieuwe technieken en strategieën te leren.

Audiovisueel

Grafisch oogt de game erg mooi, alles ziet er zeer kleurrijk en gedetailleerd uit net zoals je zou verwachten van een game als deze. Ook de interface is erg handig en overzichtelijk ingedeeld, het duurt dan ook nooit lang voor je aan een game begonnen bent. Ook het geluid is van hoogstaande kwaliteit. Alle geluidseffecten en muziek klinkt goed en passen zeer goed bij de game. Het enige dat soms storend kan zijn is dat telkens je een lijn of een chain van puyos cleared, de characters een opmerking maken. Deze is helaas erg vaak hetzelfde en kan na een tijdje storend zijn wanneer je goed aan het spelen bent en constant dingen cleared. Een optie om deze uit te zetten had zeer welkom geweest.

Conclusie

Puyo Puyo Tetris is een zeer geslaagde combinatie van puzzel games geworden. De games complimenteren elkaar perfect, het feit dat de games nu gecombineerd zijn zorgt voor een verfrissende speel ervaring voor zowel Tetris als Puyo Puyo. Speel je één van de twee games toch niet zo graag? Geen probleem want je kan deze ook apart spelen. Ik kan de game dan ook sterk aanraden aan fans van deze twee titels, en aan fans van puzzel games. Wij speelden de game op Playstation 4, al komt de game volgens mij vooral tot zijn recht op de Nintendo Switch vanwege de mogelijkheid om deze als handheld te gebruiken.

Good

  • Grote hoeveelheid verschillende game modi
  • Sterke online mode
  • Drie puzzelgames in één
  • Perfect voor portable gaming op de Nintendo Switch

Bad

  • Zwak verhaal in adventure mode
  • Af en toe irritante stemmen
9

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password