Project Zero: Maiden of Black Water

Project Zero: Maiden of Black Water
Project Zero: Maiden of Black Water
Release Datum:Genre:Platform:, , , , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Er is volgens mij maar 1 feestdag dat het genre van games rond zijn periode beïnvloedt. Met kerst domineren er niet bepaald games over dennenbomen of cadeaus, en met Pasen kun je wel eens een konijn of haas aantreffen in een game, maar verder gaat het invloed niet. Wat maakt Halloween dan zo speciaal dat uitgevers en ontwikkelaars besluiten om hun releases van horrorgames te bundelen en uit te brengen in die periode? Ik gok dat iedereen al eens, al dan niet stiekem, geniet van de spanning en sensatie van horror en angstaanjagende situaties. Ook voor mij is dit een waarheid als een klok dus ik geniet enorm als ik een nieuwe titel toevoeg aan mijn collectie en ik in het donkerste van de nacht wat kan griezelen en gruwelen.

Project Zero: MOBW is echter geen echte nieuwe game. Het spel kende zijn release al in 2014 op de WiiU, ja dat ding tussen de Wii en de Switch, maar komt nu eindelijk tot in elke woonkamer of gameroom voor alle moderne consoles. Waren fans hier echt naar op zoek of was hier vraag naar? Ik kan het je niet inschatten, maar wat ik wel weet is dat de game best populair is bij fans van de WiiU. Bekoord de game vanaf nu ook de fans van andere consoles? We zullen zien.

Welcome to mount Hikami

Er is veel te vertellen over Mt. Hikami. Volgens het verhaal staat de berg bekend als de ‘mountain of death’. Het was vroeger nochtans een heilige plek maar is ondertussen meer vervloekt en onheilspellend dan iets anders. Tijdens ons avontuur maken we kennis met, en besturen we, 3 personen. Yuri, Ren en Miu verkennen elk de berg op zoek naar de mensen die er zijn verdwenen. Op de berg verkennen ze daarvoor verlaten gebouwen en omgevingen die allen hun eigen vervallen en onheilspellend karakter hebben. Doen ze dit met lege handen? Nee, gelukkig niet. Ze kunnen vol vertrouwen beroep doen op een zaklamp en een camera die foto’s van geesten vastlegt genaamd de Camera Obscura. Veel beter dan met lege handen… Gelukkig leer je al snel om de Camera Obscura ook te gebruiken als wapen tegen agressieve geesten waardoor je toch niet als vogel voor de kat de berg op moet. Natuurlijk is een camera, hoe je het ook draait of keert, slechts een camera en merk je al snel dat je nog steeds ‘slechts’ een kwetsbaar persoon bent in vergelijking met de bovennatuurlijke gebeurtenissen en entiteiten om je heen.

More to see

De camera Obscura dient dus om foto’s te maken. Standaard gebruik je hiervoor een combinatie van buttons en motion controles om je hoek te bepalen en foto’s te nemen. Onthoud echter dat dit geen ontspannen casual game is en strategisch en correct gebruik van je camera je leven kan en zal redden. De film van je camera schaadt agressieve geesten om je heen, maar kan niet constant en ononderbroken afgaan. Na elke flits is er een zekere oplaadtijd, en al zijn dit slechts enkele tellen, als er een half doorzichtige gedaante zijn klauwen en tanden laat zien telt elke seconde. Elke geslaagde foto brengt dus schade toe aan de geesten en brengt daarbij een spirit fragment bij hem los. Als je volgende foto opnieuw deze geest en zijn rondzwevende spirit fragment vastlegt, dien je hiermee grotere schade toe. Dit kan je doen oplopen tot 5 fragments waarmee je, als je ze samen met de aanvaller op foto krijgt, kan leiden tot een fatal frame attack, waarmee je grotere schade aanricht en voorlopig de herlaadtijd van je camera ontloopt. Daarbij kan je, na verloop van tijd, je camera upgraden en je gameplay beïnvloeden. Best een handige camera dus.

Photo mode

Het klinkt misschien vreemd om te vermelden over een game die draait rond cameragebruik, maar het toegevoegde element in deze versie van de game is ‘Photo mode’. Met deze optie heb je de kans om je personages en de geesten die je tegenkomt samen te laten poseren voor indrukwekkende foto’s. Op zich is dit geen optie die ik mezelf vaak zie gebruiken maar een game die zo gefocust is op sfeer en verschijningen is het wel eens leuk om je creatieve kant te showen. Daarbij komt dat je je personages kan voorzien van allerlei outfits en zo nog meer variatie kan brengen in je foto’s. De game ziet er alvast erg knap en sfeervol uit. De personages zijn aangenaam en geloofwaardig gemaakt, hoewel ze genieten van het typische oosterse schoonheidsbeeld. Wat ook vaak inbegrepen is in zulke games is de mogelijkheid om je kledingdracht aan te passen. En welke opties heb je dan tot je beschikking voor deze 2 beeldschone dames en heer? Wel, uitdagende en/of sfeervolle kledij natuurlijk. De dames kunnen onder andere badkledij, gothic of punk-outfits showen terwijl je kan kiezen om Ren in een spierwit trouwpak rond te laten lopen.

Nog een leuke toevoeging speel je trouwens vrij na het uitspelen van het verhaal. Op dat moment krijg je immers Ayane, uit de Ninja Gaiden serie, tot je beschikking. Ayane verschilt enorm van de 2 andere dames uit het verhaal aangezien ze geen gebruik maakt van de Camera Obscura maar van haar Ninja vaardigheden. In de ‘Ayane Chapter’ bedien je eindelijk iemand die gewend is om rond te sluipen in de nacht en dit tot haar eigen voordeel kan keren. Zo kan ze heel stiekem rondsluipen en zich verbergen voor ronddwalende geesten. Een leuke toevoeging die voor onverwachte variatie zorgt dus.

Storytime

Ik vond het best gewaagd om 3 hoofdpersonages te gebruiken voor 1 spel. 3 Hoofdpersonages staan immers voor 3 verhaallijnen die je allemaal tegelijk moet volgen. Het is immers niet zo dat je 1 verhaal volledig doorloopt om daarna een ander personage zijn verhaal vanaf het begin op te starten. De verhalen lopen dus wat door elkaar heen zodat het verloop ook met elkaar meegroeit. Dit heeft niet bepaald mijn voorkeur aangezien je de inleving, opbouw en spanning van 1 persoon moet stoppen om over te schakelen naar een ander. Het is daarbij ook zo dat de 3 verhalen en belevenissen allemaal even belangrijk zijn waardoor het verhaal en de informatie wat veel en chaotisch samenkomt. Gelukkig blijft de game wel lekker door gruwelen en sidder je verder in je zetel.

Conclusie

Na 7 jaar voelt deze game absoluut niet veroudert aan. De graphics zijn nog steeds strak en mooi en worden zelfs verbeterd door de toevoeging van nieuwe kledij en mogelijkheden zoals de foto mode. De horror en spanning zitten in deze game echt vlak voor je neus aangezien je met je camera jezelf enkel kan redden door je tegenstanders vlak voor je schade toe te brengen. Qua sfeer en uitwerking komt het spel absoluut tot zijn recht en zal het zorgen voor genoeg spanning en sensatie in de gameroom. Het verhaal is misschien niet altijd even makkelijk en rechtlijnig te volgen maar het griezelen en schrikken doet je dit wel snel vergeten. De Camera Obscura is leuk bedacht en uitgewerkt maar zorgt, ondanks zijn mogelijkheid tot upgrades, niet altijd genoeg voor variatie. De toevoegingen van het Ayane chapter daarentegen zijn een aangename en vooral verrassende toevoeging.

Good

  • leuke toevoegingen in deze versie
  • genoeg spanning en griezelen

Bad

  • camera is na een tijdje wat eentonig in gebruik
7.7

Goed

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password