Project Cars 2

Project Cars 2
Project Cars 2
Release Datum:Genre:Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Het zijn goede tijden voor race liefhebbers. Onlangs verschenen WRC7 en F1 2017, en binnenkort komt daar ook Gran Turismo Sport en Forza Motorsport 7 bij. Maar nu is het eerst de beurt aan Project Cars 2, de nieuwste racing sim van Slightly Mad Studios. Samen met de andere genoemde titels behoort Project Cars zonder twijfel tot één van de belangrijkste racing games die dit jaar verschijnen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Project Cars 2 is alles behalve een gemakkelijke game. Net zoals het eerste deel profileert deze game zich als een racing simulator. Dit betekend dan ook dat de game het racen één op één wil overbrengen van de echte wereld naar deze game. Je zal dan ook hard moeten werken om een goede plek te behalen tijdens de races die je aangaat. Het is dan ook erg bevredigend wanneer je een overwinning weet te behalen na hard te zwoegen tijdens je race.

Ondanks deze moeilijkheid heeft Slightly Mad Studios toch rekening gehouden met gamers die niet zoveel ervaring hebben met sim racers. Hoewel de game je handje niet zal vasthouden tijdens het racen, is het toch mogelijk om hulpmiddelen op te zetten wanneer de game je te moeilijk is. Je kan in de settings kiezen hoeveel hulp je opzet, zo kan je ervoor kiezen om authentiek te racen, met de settings en hulp zoals het tijdens echte races aan toe gaat. Denk er dan wel aan dat elke fout genadeloos afgestraft zal worden. Geef je net iets te vroeg terug gas, of rem je net iets te vroeg of te laat, dan bestaat de kans dat je, je wagen zal omdraaien, of zelfs zal crashen. Iets wat natuurlijk fataal is voor je race, want de game beschikt niet over een rewind functie. En dat kan ik eigenlijk alleen maar toejuichen. Goed, er is natuurlijk niets mis met een rewind functie, maar het hoort absoluut niet thuis in een pure racing sim. Je kan je dus absoluut geen fouten veroorloven, al kan je gelukkig wel gewoon een race herstarten.In ieder geval, wie het wil kan instellen of je ABS en Stability control aanzet of niet, en of en in welke mate je Traction control wil gebruiken.

Dit zijn echter niet de enige settings die je kan aanpassen, zo kan je ook zelf kiezen hoe realistisch je de gevolgen van een crash wil maken. Zo kan je ervoor opteren om enkel over visuele schade te beschikken, of dat ook mechanisch alles stuk kan gaan.  Ook tire wear en brandstof simulatie kan je zelf allemaal instellen. Hiervoor verdient Slightly Mad Studios in mijn ogen een dikke pluim, want hierdoor kan iedereen zelf kiezen hoe realistisch je de game wil ervaren. Verder maakt het natuurlijk de game leuker en meer speelbaar voor beginners, en ook dat kan ik alleen maar toejuichen. Hetzelfde geld trouwens ook voor de on screen informatie. Je kan namelijk zelf kiezen welke info er op je scherm zal weergegeven worden tijdens het racen. Je kan zelfs zelf kiezen waar op je scherm alles gepositioneerd is. Een geweldige functie dus!

Hier houden de mogelijke instellingen nog steeds niet mee op trouwens. Elke spelmode is volledig naar wens te configureren. Zo kan je in Career mode zelf kiezen hoe moeilijk je tegenstanders zijn, en hoe agressief deze zullen racen. Verder kan je ook kiezen of je practice opzet, om zo het circuit te leren voor dat je begint te kwalificeren. Ook de kwalificaties kan je uitzetten, al raad ik dit natuurlijk af.  Verder kan je ook nog kiezen hoelang een race zal duren, of hoeveel laps je moet rijden. Tenslotte kan je ook selecteren of je een seizoen zal spelen van echte lengte of een verkorte versie hiervan. Hetzelfde geld voor racen in Quick play, ook hier kan je alles zelf tot in de puntjes instellen.

Een groot punt van kritiek uit de eerste Project Cars game was het feit dat de game bijna niet te besturen was met een controller. Hierover heb ik alvast goed nieuws. Slightly Mad Studios heeft hier rekening mee gehouden, en het is nu wel degelijk mogelijk om de game goed met een controller te spelen. Toch geld hier nog steeds dat het met een controller veel moeilijker is dan met een racing wheel.  Dus hou hier zeker rekening mee. Maar laat ons eerlijk zijn, een game als Project Cars 2 wil je toch wel spelen met een racing wheel, of althans toch wanneer je een racing purist bent net zoals ikzelf ben. Want tenslotte is er niets leuker dan deze game op authentic te spelen en dit met een stuur in je handen.  Zelf heb ik de game dan ook gespeeld met een racing wheel die 900° kan draaien, inclusief een H-Shifter om te schakelen. In mijn ogen levert dit dan ook de beste ervaring op in deze game. Al heb ik deze natuurlijk ook met een controller gespeeld voor deze review. Hoewel de game dus perfect speelbaar is met een controller, raad ik toch aan om te investeren in een racing wheel om de volledige ervaring te kunnen beleven.

Project Cars 2 bevat een uitgebreide career mode. Je kan hier kiezen om bij de bodem te beginnen, en jezelf op te werken naar steeds hogere classes. Al kan je natuurlijk er ook voor kiezen om al meteen in één van de zwaardere events te beginnen. De keuze is volledig aan jou. Project Cars 2 bevat bijna 200 verschillende wagens en een 60-tal circuits met meer dan 130 verschillende lay-outs. Er valt dus absoluut genoeg te beleven.

Op grafisch gebied is Project Cars 2 – op console althans – geen hoogvlieger. Begrijp me niet verkeerd, de game ziet er absoluut niet slecht uit, maar er zijn tegenwoordig mooiere racing games beschikbaar en op komst. Wat ik wel indrukwekkend vond zijn de verschillende weer types en seizoenen waarin je kan racen. De game bevat namelijk dynamisch weer, waardoor een race die droog begint kan eindigen in de regen. Het is ook tijdens zulke weer patronen dat de game zich weer op zijn beste laat zien. Je zal veel voorzichtiger moeten rijden tijdens de regen, of wanneer er sneeuw ligt. hierdoor moet je elk circuit bijna weer opnieuw leren om je zo aan te passen aan deze omstandigheden. Tijdens een flinke regenbui zullen plassen zich vormen in oneffenheden op de baan. Ook deze plassen zijn trouwens dynamisch. Wanneer een auto hier door rijd zullen deze zich over het circuit verspreiden, en niet statisch blijven liggen zoals bijvoorbeeld in Forza Motorsport 6 het geval was. Hierdoor zul je elke ronde je rijgedrag moeten aanpassen naargelang de situatie.

Waar ik dan weer niet van onder de indruk ben is de AI. Deze is bij momenten erg inconsistent. Zo gebeurt het vaak dat deze perfect en zeer agressief rijden, en de volgende race zich weer gedragen als een mak lammetje, en amper weten hoe ze een bocht moeten nemen. Zo is het af en toe gebeurt dat ze plotseling allemaal maar op elkaar inreden en amper op de baan konden blijven. Terwijl ze op andere momenten als echte pro’s door de bochten scheuren. Een ander probleem is het feit dat er toch nog wat grafische bugs en onvolmaaktheden in de game geslopen zijn. Zo heb ik maar al te vaak voorgehad dat bij open wheel racers er wagens bij de start stonden waarbij er één of meerdere wielen niet werden weergegeven, en ook bij mijn eigen wagen trouwens. En dit terwijl de game het toch registreerde alsof er wel wielen aanwezig waren, want gelukkig had dit geen invloed op het rijgedrag van je bolide. Iets dat natuurlijk wel het geval is wanneer je deze echt kwijtspeelt tijdens een race. Hoewel dit op zich geen grote ramp is, haalt dit je toch wel uit de beleving, het is en blijft dan ook een slordige fout. Een ander storen element was het feit dat wanneer racers racen met hun koplampen aan, deze gewoon door muren en andere objecten heen werden getoond. Dit is natuurlijk geen wereldramp, maar ook dit voelt best wel slordig aan. Gelukkig maakt de gameplay veel goed.

Conclusie

Project Cars 2 is de ultieme racing game voor race puristen. De game weet de zwakke punten uit de eerste game aan te pakken en doet er nog eens een schepje bovenop met het dynamische weer systeem. Hou er echter wel rekening mee dat de game niet voor iedereen geschikt is. Je zal hard moeten werken om een overwinning te behalen. Ondanks de zwakke AI en enkele onvolmaakt heden is Project Cars 2 momenteel één van de beste racing games op de markt.

Good

  • Sterke career mode
  • Veel aanpassingsmogelijkheden
  • Verbeterde besturing met controller
  • Dynamisch weersysteem

Bad

  • Af en toe een zwakke AI
  • Grafisch niet indrukwekkend
  • Enkele technische imperfecties
8.5

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Lost Password