Pro cycling manager 2022

Pro cycling manager 2022
Pro cycling manager 2022
Release Datum:Genre:, , Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Als de grootste koersfreak van de redactie kijk ik rond deze tijd uiteraard weer halsreikend uit naar een goedgevulde koers zomer. Fantasy lijstjes invullen met familie en vrienden. Voor de buis gekluisterd zitten en kijken hoe mijn team het in de echte Tour doet. En als de benen goed zijn, mijn carbonnen hengst van stal halen om heerlijk zelf de nodige kilometers te maken. Alsof dat nog niet genoeg wielrennen is, mag ik daar ook nog twee rasechte koersgames aan toevoegen voor wanneer het weer te Belgisch is of de handen in betere vorm zitten dan de beentjes. Snel kijken dus of Pro Cycling Manager 22 mijn koers hart sneller kan doen slaan! 

Grafisch

Net als in mijn Tour de France 2022 review moet ik helaas melden dat er op grafisch vlak eigenlijk niets veranderd is. Wel hebben we, in tegenstelling tot TDF 22, variabele weersomstandigheden die het hele koersplaatje realistischer en mooier maken. Glimmende wegen bezaait met plassen en modderpoelen waardoor de renners vuil worden dragen toch bij aan het geheel. Verder is deze game, net als bv. Football Manager, een managementgame pur sang en dan zijn graphics net iets minder belangrijk. Al lijkt de aankomende F1 Manager game toch te bewijzen dat mooie graphics en ploegleidertje spelen toch hand in hand kunnen gaan. 

Dus misschien moet PCM 22 hier toch eens wat meer werk van maken. Anderzijds is het een nichegame en zorgen ze er zo wel voor dat heel veel mensen op heel veel systemen de game kunnen spelen. Ook wel mooi natuurlijk!

Scouting

De meest opvallende wijziging zit dit jaar in het vernieuwde scoutingsysteem. In je carrière heb je nu drie scouts ter beschikking die je heel wat landen kan toewijzen om nieuwe talenten te ontdekken. Misschien wel iets te veel! Want met drie scouts kan je een heel groot gebied bestrijken. Je kan je dan afvragen of ze dan hun werk nog wel degelijk kunnen doen. Maar het is nu zo en dat levert heel wat resultaat op. Zo komen ze met een hele waslijst aan mogelijke talenten. Hun kennis over de renners stijgt naarmate het seizoen vordert. Wil je echter de focus leggen op enkele renners dan kan dit ook. Zo kom je sneller al hun capaciteiten, potentieel en welk type renner ze zijn te weten. 

Bij het aanwerven van nieuwe scouts zie je ook welke landen ze beheersen. Ben je op zoek naar nieuw Colombiaans talent dan heeft het dus zin om een Colombiaans scout in dienst te nemen. 

U23 Draft

Die kennis neem je dan weer mee in de vernieuwde U23 selectie. Wanneer je gevraagd wordt om een selectie te maken voor je team uit de U23’s kan je eerst binnen je team renners een contract aanbieden. Daarna volgt de lijst uit je scouting. Hier uit mag je dan drie renners selecteren en dit doe je tot je 20 renners hebt. Je ziet ook bij welke andere teams ze tekenen indien ze niet voor jou gekozen hebben. 

Gameplay

Op vlak van gameplay zien we één grotere wijziging. Je groene balk bepaalt nu meer wat de impact is op je uithouding en sprintvermogen. Als deze laag is dan zal je dus niet meer voluit kunnen gaan. Zeker in koersen met veel actie kan dit van grote invloed zijn. 

Bij een valpartij in de laatste 3 km krijgt je renner dezelfde tijd toegewezen als de groep waar je je in bevond. Kleine toevoeging maar weer wat realistischer dus.  In de Pro-Cyclist modus kan je, wanneer je valt of achterop raakt, teamgenoten vragen om zich uit te laten zakken om je te beschermen en indien mogelijk terug te brengen. 

Het staat in de sterren… 

Nog een wijziging t.o.v. PCM 21 is dat de overall statistiek van renners nu vervangen is door maximaal 6 sterren. Dit geeft in één oogopslag weer hoe goed een renner is maar verraad nog niet alles. Ook heb je grijze sterren. Deze tonen nog het mogelijke potentieel van een renner. Ze hebben nu ook meerdere specialiteiten toegewezen. Zo is bv. Van Aert niet enkel meer een klassieke renner maar kan hij ook een stukje  een berg op, is hij een sprinter(hoewel voor mij nog net te weinig wat die statistieken betreft) en doet hij het goed in een ronde. 

Alles gepland en gesmeerd

Elke ploeg valt of staat met een goeie planning en leiding. En ook dit hebben ze bij Cyanide/Nacon beseft. Vorig jaar was het plannen welke renners welke koersen zouden doen nog heel tijdrovend. In PCM 22 is dit fel verbeterd. Zo kan je nu meerdere koersen aanduiden waarvan jij denkt dat ze toebehoren aan bepaalde renners. Zo kan je dus Alle klassiekers en de Tour de France aanduiden en toewijzen aan Van Aert of Mathieu. Heb je meerdere renners binnen je team van hetzelfde type dan kan je ook schema’s kopiëren naar andere renners binnen je ploeg. Deze wijziging bespaart je heel wat tijd en lijkt zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom het er nu pas in zit. Goed werk dus! 

Conclusie

Waar de Pro Cycling Manager franchise de laatste jaren toch wat verviel in copy-paste werk is er dit jaar toch heel wat veranderd. Het scoutingsysteem is fel verbeterd en ook het plannen van je seizoen gaat nu veel vlotter en is meteen ook een pak overzichtelijker.  Wat de gameplay betreft zijn er geen al te grote wijzigingen hoewel de groene balk wel een grotere impact heeft op wat je renner nog in de tank heeft zitten. Maar de kleine veranderingen zorgen wel voor een realistischer verloop van de koers. Helaas blijf ik de schaling van een rit nog wel een minpunt vinden. Die zou van mij gerust wat groter mogen. Nu ligt een groep soms 2 minuten voor op de achtervolgers maar lijkt het op het beeld slechts een halve minuut. Je went er wel aan maar dan heb ik toch liever hoe het aanvoelt bij de Tour de France console broer. 

Grafisch blijft alles zoals het was. Zoals aangehaald blijft dit een managementgame en zijn graphics zeker niet het allerbelangrijkste. Het is zeker een mooier plaatje dan Football Manager bv. maar PCM22 moet wel onderdoen op wat de aankomende F1 manager ons laat zien.  Gelukkig hebben we in PCM 22 wel variabele weersomstandigheden waardoor renners vuil worden en de wegen glimmen. Iets wat de console game van Tour de France nog steeds onbegrijpelijk mist. 

Voor de casual PCM speler zijn misschien de graphics nog datgene wat de doorslag zou kunnen geven voor een nieuwe jaarlijkse koers game maar de echte fans zullen de toevoegingen zeker weten te waarderen. Daarmee doet deze game het voor mij dan ook beter dan vorig jaar. 

En oh ja… Tot slot… Download ook gewoon even de geweldige community-databases waar jaarlijks hard aan gewerkt wordt door enkelingen en je hoeft niet meer rond te rijden met Remi Edenedoel maar wel met onze eigenste Remco. Dus over dat ontbreken van slechts enkele licenties hoeven we echt niet meer te zeuren. Het kost je echt geen tijd om helemaal in een realistische koerswereld ondergedompeld te worden als je even die databases download. 

Good

  • Vernieuwd scoutingsysteem
  • U23 draft
  • Gameplaytoevoegingen
  • Verbeterde, overzichtelijkere en snellere seizoensplanning

Bad

  • Grafisch onveranderd en kan nog steeds beter
7.7

Goed

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password