Pro cycling manager 2021

Pro cycling manager 2021
Pro cycling manager 2021
Release Datum:Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Voor de fans van de wielersport komt er jaarlijks niet één maar gewoontegetrouw twee games uit in juni. Tour de France 2021 pluisde ik al uit voor jullie en nu is het tijd voor de grote broer, Pro Cycling Manager 2021. Tour de France wist me te verrassen op het vlak van koersdynamiek en aanvalspogingen. Het invoeren van drie databases, die je naar eigen keuze kan aanpassen, vond ik een geslaagde nieuwe feature. Doorgaans staan beide games de laatste jaren echter niet bol van nieuwe toevoegingen. Eens kijken of kleine broer de grote broer, PCM 2021, wist te inspireren!

Déjà vu

Net zoals bij TDF 2021 word ik verwelkomd door hetzelfde gekende menuscherm als de voorbije jaren. Het is goed dat er Pro Cycling Manager 2021 op mijn beeld staat of ik zou kunnen gaan twijfelen. Laten we hopen dat de tijd dan besteed is aan leuke nieuwe zaken in het spel zelf, maar heel gerust ben ik er niet op.

Carrièremodus

Een managementspel als PCM 2021 moet uiteraard solide zijn in de carrière die je met jouw team probeert uit te bouwen. Voor wie nieuw is in deze game valt hier heel wat te beleven. Contracten beheren, transfers uitvoeren, sponsors aan de haak slaan, materiaalkeuzes maken, trainingen opstellen en ga zo maar door. Meer dan genoeg te doen dus. Maar de oudgedienden van dit spel moet ik al meteen teleurstellen. Enkel de training is licht aangepast en hoe je de objectieven voor je renners instelt.

Vooral deze laatste geeft wel een duidelijk beeld per individuele renner maar je kan deze objectieven nu ook bekijken voor je gans team in een handig overzicht over een heel jaar.  Leuk… Maar dit was het dan ook. Voor de rest kijk je voor 95% van de tijd tegen exact dezelfde lay-out en menu’s aan als vorige jaren.

Koersen dan maar…

Het grote voordeel dat Pro Cycling Manager heeft ten opzichte van Tour de France is het groot aantal ritten. Lange rondes met o.a. de Giro d’Italia, Vuelta en uiteraard de Tour de France worden aangevuld met een hele hoop Klassiekers, eendagskoersen en kleinere rondes.  In tegenstelling tot TDF 2021 heeft PCM wel een variabel weer systeem. Ook kunnen renners vallen, materiaalpech hebben en zelfs volledig moeten opgeven na een valpartij. Helaas is ook die info vooral voor de nieuwkomers van deze franchise want nieuw is dit allemaal niet voor wie het spel al langer speelt.

Realistischer simuleren

Een gans wielerseizoen duurt best lang en niet elke rit of ronde is even belangrijk of interessant. Daarom kan je ook koersen simuleren. Dit gaf voorheen nog wel eens ergernis vanwege uitslagen die niet realistisch waren. In PCM 2021 zouden deze realistischer moeten verlopen en dat klopt wel. Tenminste voor de races die ik simuleerde.

Waaiers

De grootste nieuwe feature op vlak van gameplay is de komst van waaiers. Een tactiek uit het wielrennen wanneer felle wind de kop op steekt. Renners gaan schuin achter elkaar fietsen om zo uit de wind te blijven. De weg is natuurlijk niet eindeloos breed dus vormt er zich een tweede groep in een zelfde formatie. Dit heeft tot gevolg dat het peloton als een kaartenhuisje uit elkaar valt. Door deze toevoeging worden vlakke ritten natuurlijk des te interessanter en is de positionering van je team van cruciaal belang.

Wie waaiers zegt moet misschien terugdenken aan Gent-Wevelgem van 2015 waar renners alles uit de kast moesten halen en schuin op hun fiets toch recht probeerden te blijven. De perfecte Vlaamse Klassieker dus om deze waaiers te testen. Op het profiel van de rit zie je dankzij een gearceerd deel perfect waar de wind sterker wordt. Met een druk op “O” krijg je ook een windvaandel boven het hoofd van je renner zodat je precies weet van waar de wind komt.  De wind was echter niet zo hard als die van 2015 met als gevolg dat er geen sprake was van enige waaiers van betekenis. Bij een tweede poging van dezelfde rit was het wel raak. Ik bracht gans m’n team vooraan in stelling en drukte stevig door. Vrijwel meteen werd het ganse peloton aan flarden gereden. Een positieve toevoeging dus die Klassiekers extra spanning geeft en voor serieuze spelbreker kan spelen voor de favorieten in langere rondes.

Not so Pro Cyclist

Voor wie graag zichzelf in de game gooit kan terecht bij de Pro Cyclist-mode. Maar zoals je merkt aan de titel is ook hier niks nieuws te beleven. Op zich blijft het een leuk speltype waarbij je gaandeweg sterker wordt en hopelijk opklimt tot een betere renner in een sterker team, maar het had wel leuk geweest moest ook hier iets nieuws te bespeuren geweest zijn. Helaas… Niet dus.

2021 of toch niet?

Ook grafisch blijft deze game ongewijzigd tegenover de laatste paar jaren. Als je PCM 2021 zou vergelijken met bv. Een Football Manager dan komt het zeker als winnaar van de beter uitziende management sim over de streep. Maar het is 2021 en dan verwachten we stilaan ook dat games grafisch mooi voor de dag komen. Als je PCM dan weer vergelijkt met Tour de France op console en PC dan komt die laatste bijna over als een pareltje. En voor wie beide games een beetje volgt weet ook dat dit allerminst het geval is maar toch veel mooier is.

Een game als Pro Cycling Manager speel je misschien niet voor de graphics en het kraakt het spel (nog) niet maar zoals bij een lekker etentje… Het oog wil ook wat! Een voordeel is dan wel weer dat je PCM 2021 nog op hoge instellingen kan spelen ook al heb je een relatief bescheiden pc’tje.

Conclusie

Pro Cycling Manager 2021 is niet heel veel meer dan een database-update ten opzichte van vorig jaar.  Het spel kent amper nieuwe features. Het nieuwe objectievenscherm is aardig, maar vooral de toevoeging van waaiers brengt gelukkig toch nog zode aan de dijk. Je team op tijd in positie brengen en zo het peleton uiteen rijden, vol in de wind, geeft tactische voldoening. Uiteraard heb je hiervoor wel renners nodig die dit aankunnen. De carrière blijft, zeker voor nieuwkomers, boeiend met alle ritten van een gans wielerseizoen waarin je als manager genoeg te doen hebt, maar levert niets nieuws voor de die-hard fans van de game. Gelukkig zijn de uitslagen van de ritten die je simuleert wel realistischer dan voorheen wat, zeker in grote rondes, tot minder frustratie zorgt.

Ook grafisch is het spel aan vernieuwing toe. PCM is niet voor iedereen en misschien net daarom blijft het grafisch wat achterop hollen. Je hoeft dus niet de allerstrafste desk- of laptop in huis te halen om deze game te spelen en zo verhoogt de kans toch dat de ontwikkelaar aan voldoende mensen kan verkopen. Voor een nichegame als deze ergens wel te begrijpen maar een evolutie hierin dringt zich stilaan op.

Good

  • Waaiers
  • Alle mogelijke ritten, klassiekers en rondes
  • Goed te spelen op minder straffe pc's
  • Realistischere simulaties

Bad

  • Haast geen nieuwe features
  • Grafisch toch echt stilaan gedateerd
6.7

Aardig

Robin is een overlevende dinosaurus uit het pixeltijdperk maar heeft z'n natuurlijke habitat door de jaren heen moeiteloos omgezet naar het huidige gamelandschap. Singleplayer games blijven een belangrijk onderdeel van z'n voedingsgewoonte en hij peuzelt graag als dessert virtuele mensen op in first person shooters of sportspellen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password