Pokkén Tournament

Pokkén Tournament
Pokkén Tournament
Release Datum:Genre:Ontwikkelaar:Uitgever:

Pokkén Tournament is het liefdeskind van Pokémon en Tekken. Ja, je leest het goed! Nintendo heeft de handen in elkaar geslagen met Bandai Namco om samen een Pokémon Fighting game te ontwikkelen. Of deze titel zowel Pokémon als Tekken eer aandoet kan je lezen in deze review.

Pokkén Tournament is zoals je in de introductie al kon lezen, een combinatie van Tekken en Pokémon. Toch heeft deze game een eigen smoel, aangezien het de elementen uit beide games combineert tot een nieuwe opzichzelfstaande game. Het gevecht loopt namelijk iets anders dan in andere games uit het fighting-genre. Het gevecht verdeelt zich in twee fases, die je kan activeren door bepaalde moves uit te voeren. Zo zal je wisselen tussen de Field Phase en de Duel Phase. Elk gevecht zal beginnen in de eerstgenoemde fase.

In de Field Phase loop je met je karakter vrij rond, en maak je gebruik van “long-range” aanvallen en “homing-attacks”. Deze fase kan je nog het meest vergelijken met een versimpelde versie van de gevechten uit de Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm games. De tweede fase die je kan activeren tijdens een gevecht is de Duel Phase. In deze fase zal je het gevecht close-range verder zetten. Hierbij verandert de gameplay van een 3D-fighter naar een 2D-fighter. Hierbij zal dan ook het camerastandpunt veranderen. Hoewel dit ingewikkeld klinkt, is het in de praktijk erg simpel om te wisselen tussen deze twee fases. De Duel Phase doet nog het meeste denken aan Tekken, hetzij dan wel simpeler aangepakt. Wanneer je wisselt van fase zullen ook de controls veranderen, hierdoor beschikken de karakters dan ook over unieke moves die bij de fases passen.

Pokkén Tournament kent een erg uitgebreide tutorial mode waarin alles erg duidelijk wordt uitgelegd. Deze mode is uitgebreider dan in de meeste andere fighting games, en deze kunnen dus absoluut een voorbeeld nemen aan Pokkén Tournament. De game is erg makkelijk te leren voor zowel nieuwkomers als kinderen, en is voor beiden erg speelbaar. Toch zullen ook hardcore fighting game fans veel plezier aan Pokkén Tournament kunnen beleven, want hoewel alle moves vrij simpel uit te voeren zijn, zit er toch enorm veel diepgang in de gevechten. De game hanteert een papier, steen, schaar-systeem, waardoor bepaalde acties winnen, of net verliezen van een andere actie. Een voorbeeld hiervan is dat een counter een gewone aanval verslaat, een worp verslaat dan weer de counter, en een gewone aanval verslaat een worp. Door dit systeem kan je erg strategisch te werk gaan tijdens de gevechten, en dien je rekening te houden met wat je tegenstander aan het doen is (al is dit natuurlijk een logisch gegeven in een fighting game). Ook zal je er baat bij hebben om de moves van je karakter goed te leren kennen, want je zal absoluut niet winnen wanneer jij button-bashed tegen een ervaren speler die de moves van zijn karakter goed kent.

Tijdens de gevechten beschik je over de Synergy balk. Deze zal zich tijdens het gevecht langzaam vullen. Zodra deze balk vol is, kan je gebruik maken van de Synergy Burst. Zodra je deze activeert zul je een deel van je hitpoints regenereren, en zullen je aanvallen meer schade veroorzaken. Daar blijft het echter niet bij, want wanneer je deze mode geactiveerd hebt, kan je ook een Burst Attack uitvoeren. De Burst Attack is een special attack die uniek is voor elk personage, en enorm veel schade veroorzaakt bij je tegenstander. Je kan deze vergelijken met de ultimate attacks die je kan gebruiken in bijvoorbeeld de Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm games.

De game beschikt over 16 speelbare personages. Je hebt de beschikking tot enkele populaire Pokémon, waaronder zowel klassieke als nieuwere Pokémon. Zo kan je onder andere spelen als Pikachu, Charizard, Gengar, en Blaziken. In tegenstelling tot de Pokémon RPG’s zullen bepaalde types Pokémon geen extra schade veroorzaken tegen types die hier normaal zwak voor zijn. Dit is zo gedaan om toch een eerlijke balans te behouden. Je zal dus in deze game ook geen voordeel halen tegen een grastype als je speelt met een vuurtype. Ook erg leuk gedaan is het feit dat alle Pokémonfans bekende aanvallen zullen herkennen die de Pokémon gebruiken, deze zijn erg mooi en spectaculair weergegeven. Denk bijvoorbeeld aan Charizard die Seismic Toss gebruikt of Garchomp die Dig gebruikt. Verder beschik je ook nog over support Pokémon, bij elk gevecht kan je twee supports kiezen, die wanneer jij dat wenst kunnen helpen tijdens het gevecht. Wel moet hiervoor het support balkje vol zijn. Sommige supports zullen een aanval tegen de vijand doen, en andere zullen dan weer jouw personage health doen regenereren, of een defence boost geven. Of zelfs een status effect bij de vijand veroorzaken waardoor deze bijvoorbeeld geen critical attacks meer kan uitvoeren. Hoewel ikzelf graag meer speelbare Pokémon had gezien, zorgt dit aantal er wel voor dat alles perfect gebalanceerd is. Al is het natuurlijk altijd mogelijk dat er in de toekomst meer personages beschikbaar worden als DLC, al dan niet betalend.

Na elk gevecht kent de game toch een duidelijke RPG-invloed in de vorm van XP waardoor jouw personages kunnen stijgen in level. Deze levels geven ook punten die je kan investeren om je Pokémon te verbeteren op bepaalde vlakken. Na elk gevecht zal je naast XP ook geld verdienen. Dit kan je gebruiken om items te kopen om jouw avatar aan te passen. Zo kan je nieuwe kleding en kapsels kopen om zo de look van jouw personage aan te kunnen passen.

Pokkén Tournament beschikt over de standaard modes die je kent van de meeste andere fighting games. Zo beschik je over Single Battle, Local Battle en Online Battle. Verder heb je ook nog My Town, hierin kan je jouw profiel aanpassen en alle info over jou en je Pokémon terugvinden. De story mode speelt zich af in de Ferrum League, verwacht hier echter geen al te uitgebreid verhaal. Deze mode bestaat uit een Pokémon league, waarin jou verschillende toernooien moet zien te winnen. Als laatste heb je tenslotte nog de practice mode, waarin je alle tutorials terug kan vinden. Ook noemenswaardig is het feit dat de online mode erg lekker werkt. Zo zal je nooit lang moeten wachten tot je een tegenstander vindt, en wanneer dit toch een tijdje duurt kan je ondertussen tegen de computer spelen. Ook ben ik tot nu toe geen enkele keer lag tegengekomen tijdens online gevechten.

Audiovisueel doet de game zijn werk goed. De game draait op een stabiele 60FPS. Alle personages zijn mooi en scherp weergegeven, en ogen zelfs vrij realistisch want voor de eerste keer wordt ook de vacht van onze zakmonstertjes erg mooi weergegeven.

Conclusie:

Pokkén Tournament is een erg leuke fighting game geworden, die zowel casual als hardcore fighting gamers zal kunnen aanspreken. Net zoals natuurlijk de echte Pokémonfans. Hoewel alle aanvallen simpel uit te voeren zijn, zit er toch veel diepgang in de gameplay. Ondanks dat de singleplayer niet enorm veel te bieden heeft zal je deze game dankzij de erg vlot werkende online mode, nog lang met veel plezier gaan spelen.

 

Good

  • Erg gebalanceerd en uitgebreid gevechtssysteem
  • Leuk voor zowel casual als hardcore spelers
  • Handige en uitgebreide tutorial

Bad

  • Magere singleplayer content
  • Beperkt aantal speelbare Pokémon
8

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

1 Comment

  1. Ziet er leuk uit, Pokémon is al heel lang een favoriet van mij geweest, dus ga ik zeker dit spel een kans geven.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password