Poison Control

Poison Control
Poison Control
Release Datum:Genre:, , Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:

Er wordt wel vaker ‘outside of the box’ gedacht in de game industrie, maar het verre oosten heeft hier een heel andere stijl in dan het westen. Persoonlijk kunnen beide stijlen mij wel smaken en stel ik me volledig open voor de ‘weird shit’ dat er soms vanuit Japan komt aanspoelen. Soms uit zich dit in het verhaal, soms in de gameplay maar heel vaak is de combinatie hiervan. Natuurlijk moet je er voor open staan, alles een kans geven en erkennen dat de verhalen, logica en onderwerpen vaak best anders vorm krijgen en verlopen dan de westerse concullega’s. Er heerst natuurlijk een andere sfeer en cultuur in deze 2 werelddelen waardoor er heel anders wordt gereageerd op situaties en onderwerpen. Zo is er bijvoorbeeld een heel andere idee over het concept van hemel en hel en brengt dit heel andere verhalen en situaties met zich mee. Een game dat zich dus volledig afspeelt in de hel maar helemaal niet zo duister of bloederig vorm krijgt als andere bekendere titels hoeft je dus zeker niet te verrassen. 

Find your soulmate

In het begin van Poison Control kies je je naam en geslacht en maak je onmiddellijk kennis met je soulmate. Spelen we een romantisch spel dan? Nee hoor. In deze game ben je een levende persoon die, om nog onbekende reden, zich in de hel bevindt. Meer bepaald bevind je je in de hel van vrouwen en meisjes, zowel nog levend als dood, die door hun houding, angsten, handelingen of eender welke reden, een echte hel hebben geschapen. Op het moment dat je ontwaakt in de hel ben je nog niet deftig bij bewustzijn of je wordt al aangevallen door een Klesha. Nadat deze je bijt verandert ze in een meisje dat vanaf dat moment jouw lichaam deelt. In de hel noemen ze dit dus een soulmate. Ze stelt zich voor als Poisonette maar kan je niet meer over zichzelf vertellen aangezien ze geheugenverlies heeft.

Natuurlijk kan een lichaam met 2 zielen niet tegelijk 2 personen zijn en krijg je de optie om strategisch te wisselen tussen je 2 opties. Poisonette legt je uit dat jullie samen andere vrouwen hun hel kunnen verkennen en reinigen om hun leven, of dood, beter te maken. Je krijgt hiervoor telkens een stikker waar je er een bepaald aantal van kan inwisselen in een wens die je dan kan gebruiken om naar de hemel te gaan. De hel van de vrouwen, die in hun situatie een ‘Belle’ wordt genoemd, is altijd bezaaid met ‘poison mire’, wat in feite een plas vergif is. Poisonette beschikt over de mogelijkheid om het gif, dat verspreid ligt over de grond en dus de omgevingen vervuilt, op te ruimen door er over te lopen en te absorberen. Jij daarentegen, als nog levend persoon, bent niet bepaald opgewassen tegen het rondslingerend gif en zult schade oplopen als je er overheen wandelt. Actief afwisselen en de boel opruimen is dus de boodschap. Daarbij ben jij, als je Poisonette geen controle over je lichaam gunt, gewapend met Poisonette of een andere Belle in je arm en hebt hierdoor een vuurwapen als linker arm. Poison Control is daarmee een game die je doet wisselen tussen third person shooter en area control.

Stay close Poisonette

Poisonette mag dan wel je lichaam delen, jij bent de heer en meester over je vlees en bloed. Door op een knop te drukken krijgt Poisonette echter even haar tastbare vorm en kan ze rondlopen. Jij blijft dan even zitten als skelet in afwachting op Poisonette haar terugkomst. Aan haar actie is trouwens een timer verbonden. In de tijd die Poisonette is gegund leg je ofwel zo’n lang mogelijke weg af om, bijvoorbeeld, een pad vrij te maken, of maak je een lus die terug uitkomt bij je wachtend skelet om al het vergif in die kring te doen verdwijnen. Het gif verdwijnt in beide gevallen echter pas als je Poisonette terugroept en daarmee haar vaardigheid activeert. Doe je dit niet en loopt de timer af voordat je Poisonette terugroept, dan vervalt de actie en bereik je dus niets.

Onthou dat Poisonette geen manier van aanvallen of verdedigen heeft en ook jij als hulpeloos skelet ergens op de grond zit te wachten. Het is dus van belang om in de gaten te houden dat je op tijd deze activiteit activeert en de juiste zones gifvrij maakt. Mochten er trouwens vijanden op het gif staan op het moment dat dit wordt opgelost en verdwijnt, krijgt deze een dosis schade te verduren. Ja, je bent dan wel in de hel maar je bent nog steeds kwetsbaar. Rechtsonder op het scherm zie je je levensmeter die je natuurlijk niet wil laten leeg lopen. Gebeurt dit toch, dan hoop ik voor jou dat je met Poisonette genoeg Poison Mire hebt opgeruimd om je reserveleven te activeren. De 3 vlinders boven je levensbalk zijn immers je mogelijkheden om wat extra leven te krijgen in het geval je meter leeg loopt. Reden te meer om Poisonette toch af en toe bezit van je lichaam te gunnen dus. Tijdens het gamen moet je deze actie vaak erg strategisch combineren met het afknallen van vijanden. Het maakt de hele gameplay in elk level net dat beetje anders aangezien je erdoor telkens in nieuwe situaties terecht komt.

Fire away

Zoals ik al zei ben je het zwaard en het schild van deze operatie. Je eerste ontmoeting met een Klesha bezorgde je dan wel een soulmate maar voor de rest zijn deze wezens alleen maar te zien als je vijanden doorheen je missies. Je komt de Klesha al snel tegen in allerlei soorten en vormen maar zijn altijd te herkennen aan hun speciale vormgeving en patroon op hun lichaam. Ook hebben ze al snel allerlei vaardigheden die zijn bestemd om je het leven, of je hel, alleen maar moeilijker te maken. Gelukkig ben jij ook gewapend en heb je de kans om hier veelzijdig in uit te breiden. Elke hel die je betreedt geeft je immers de kans om 3 verborgen munten te vinden. Als je deze vindt vormt de plaatselijke Belle, nadat je de hel succesvol reinigt, een onderdeel van je arsenaal en krijg je de kans om haar te gebruiken als wapen of eigenschap. Het is aan jou om de wapens te testen, je eigen samenstelling te kiezen en deze te upgraden zoals je dat zelf beliefd. Buiten de 3 munten vind je immers ook wel regelmatig geld en items in de levels die je nodig hebt om je wapens te upgraden of van munitie te voorzien. Natuurlijk allemaal leuk gezegd en gedaan maar ook jij hebt een timer om je level uit te spelen. Oneindig blijven rondlopen met een wapen en munten farmen om je upgrades vroeg te kopen is dus niet oneindig mogelijk.

Het is daarbij nog niet zo simpel als je zou denken aangezien er wel degelijk grote verschillen zijn tussen de wapens. Om het te vergelijken met bekendere wapens bezit je al snel de toegang tot een shotgun, automatisch geweer, handpistool en veel meer. Elk wapen bezit zijn unieke statistieken en hoeveelheid ammo. Het ene wapen heeft trouwens de mogelijkheid om zichzelf terug op te laden als het leeg is terwijl je voor de andere munitie moet zoeken. Dit zorgt er succesvol voor dat combineren een echte must is en je uitgebreid zult experimenteren met verdiende wapens in plaats van een favoriet wapen te kiezen en door het spel uit te marcheren. Mogelijkheden genoeg dus aangezien je na een tijdje de kans krijgt om tot 4 verschillende wapens mee te dragen.

Tell me about yourself

Aangezien je je lichaam deelt met Poisonette, krijg je de kans om elkaar erg goed te leren kennen. Op zich is dit niet makkelijk met iemand die zich niets over zichzelf kan herinneren, maar je verstandhouding en omgang met elkaar kun je altijd nog beïnvloeden. Het valt meermaals voor dat je, voor, tijdens of na het betreden van een hel een ‘heart-to-heart’ met Poisonette hebt waarin je 3 mogelijkheden hebt om te reageren. Deze beïnvloeden dan telkens een bepaald vlak van verstandhouding met Poisonette waarvan er enkelen een positief effect met zich meedragen als je ze hoog genoeg krijgt. Los van deze heart-to-hearts is Poisonette ook altijd aanwezig als je, tijdens het verhaal, in dialoog gaat met iemand of iets tegenkomt. Aangezien jouw gesprekken, meningen of reacties enkel zichtbaar zijn als geschreven tekst is Poisonette de persoon die je op je beeld krijgt in gesprekken of situaties en je effectief hoort praten.

Blijkbaar heb je in de hel trouwens erg goede radioverbinding. Nogal logisch denk ik dan want er staat een enorme uitzendmast in het midden van de centrale vlakte. Vanuit die toren zenden regelmatig 2 duivelse presentatoren hun show uit. Deze show bestaat er hoofdzakelijk uit om ‘Fanmail’ voor te lezen. Deze tekst komt meestal van de Belle van een nieuwe hel en is een hint rond de situatie en omgeving van de hel. Vaak zijn niet alleen de inhoud maar ook de vormgeving van de boodschap een hint. Meestal heb je niet zoveel aan deze hints maar dienen ze als situatieschets en opbouw rond het korte verhaal dat je zult meekrijgen over de hel die je gaat betreden. Hoewel je meestal al kunt afleiden wat het verhaal zal zijn kom je toch erg vaak twists en turns tegen die je zullen verrassen. Natuurlijk spring je als het ware van het ene kortverhaal naar het ander, maar je zult zeker niet teleurgesteld zijn met de meeste levels. Tussen de levels door komt er natuurlijk ook een verhaal aan te pas wat je vooral zal laten kennis maken met een rivaliserend koppel soulmates met dezelfde missie als jou, vreemde gebeurtenissen waar jij duidelijk meer mee te maken hebt dan je zou hopen en meer.

Conclusie

Poison Control is zo’n game waar veel mensen teveel vragen rond zullen stellen. Het verhaal is niet zo diepzinnig, meeslepend of onderbouwd als sommige gamers zullen willen maar dat is voor deze game zeker niet erg. Dit is, hoewel je zeker ook het verloop van het grote verhaal verder wilt weten, zo’n game waar je het voor de soepele, vlotte gameplay moet doen. Persoonlijk vind ik de uitwerking van de voortdurende kortverhalen wel aangenaam aangezien hierdoor vaker twists en turns kunnen voorkomen zonder geforceerd aan te voelen. De game combineert 2 gamevormen op een vlotte en aangename manier en combineert daarmee het strategische puzzelen aan de third person shooter. Door de variatie in belles die je van wapens voorzien is er zelfs in het shootergedeelte van het spel voldoende strategie gekropen en zal je je eigen speelstijl en samenstelling doorheen het spel meermaals aanpassen. Poison Control is zo’n spel dat je voortdurend laat experimenteren en je hiervoor beloont met afwisselende gameplay en voldoening.

Good

  • veelzijdige gameplay
  • sfeer en setting zijn uniek
  • veel wapens te verzamelen en te combineren

Bad

  • maps ogen niet altijd mooi aangekleed en zijn soms wat eentonig
  • paar kleine bugs in de game waar nog een patch voor moet volgen
8

Geweldig

Kevin heeft de gamewereld pas verkend toen hij dit via weekend- en vakantiewerk zelf kon bekostigen. Hierdoor heeft hij enkele generaties gemist maar dit compenseert hij graag door regelmatig zowel zijn collectie retro als current gen games aan te sluiten. Kevin heeft energie met bakken op reserve staan! De enige gekende methode om hem langer dan 13,42 minuten stil te laten zitten is door hypnose op basis van vlotte gameplay, meeslepende soundtracks, betoverende storylines en een dosis flatterende graphics.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password