PlayStation VR Worlds

PlayStation VR Worlds
PlayStation VR Worlds

PlayStation VR Worlds is een collectie van vijf korte VR games die onder andere The London Heist, Ocean Descent, Scavengers Odyssey, VR Luge en Danger Ball bevat. Deze games bieden elk een andere virtual reality beleving aan, en zijn bedoeld om je de mogelijkheden van Playstation VR te tonen. Deze game is dan ook de perfecte start om kennis te maken met VR. Je kan Playstation VR Worlds dan ook zien als een soort van veredelde demo.

In deze review gaan we elke game apart bekijken, waarna je onderaan de review de scores per game kan bekijken, samen met een opgetelde score voor het totaalpakket van Playstation VR Worlds.

Ocean Descent

De eerste game uit deze collectie die ik besloot uit te testen was Ocean Descent. Deze titel is niet echt een game, maar eerder een VR ervaring. Ocean Descent bevat geen gameplay, je kan dus de controller rustig naast je laten liggen, het enige dat jij als speler moet doen is rondkijken en genieten van de ervaring die Ocean Descent je aanbied.  In deze game… – of euh VR ervaring – wordt jij in een metalen kooi naar de bodem van de oceaan gebracht, waarbij je ondertussen kan genieten van de omgeving en de rondzwemmende vissen. Ondertussen wordt er een verhaal gebracht door middel van conversaties die de crew op een schip tegen elkaar en tegen jouw voert. Ocean Descent toont dan ook perfect hoe goed Playstation VR een verhaal kan vertellen waarbij je ondanks een gebrek aan gameplay toch geboeid door blijft. Dankzij de erg indrukwekkende graphics en textures in deze demo waan je jezelf echt in een onderwater wereld. Het voelt zo echt aan dat mensen die last hebben van claustrofobie, hier best wel eens last van kunnen gaan krijgen, want het voelt ongelooflijk echt aan. Wat later in de demo word je aangevallen door een haai die er levensecht uitziet. Je voelt je dan ook absoluut niet op je gemak terwijl deze haai op je aan het jagen is. Wanneer je de ganse ervaring hebt beleeft heb je het echter allemaal wel gezien, waardoor deze titel geen echte replay value bevat.

The London Heist

Na het testen van Ocean Descent vond ik het toch eens tijd om iets te proberen waar wat meer actie inzit. De volgende game die ik daarna heb uitgeprobeerd was The London Heist . In deze game ben jij een crimineel die een diamant moet zien te stelen, die in het bezit is van de russische maffia. Uiteraard gaat dit niet zoals gepland met alle gevolgen van dien. In The London Heist wisselen narratieve momenten zich af met actievolle momenten waarin jij als een wilde rond je heen dient te schieten. In deze game kan jij gebruik maken van twee handen om allerhande acties uit te voeren. Het is dan ook aan te raden om twee move controllers te gebruiken in plaats van de PS4 controller aangezien dit de ervaring des te realistischer maakt. Ikzelf heb de game dan ook gespeeld met twee move controllers, wat ervoor zorgt dat je de twee handen afzonderlijk kan bewegen, wat ook erg vlot en intuïtief werkt. De besturing voelt hierdoor dan ook erg vertrouwd aan, want de meeste onder ons zijn wellicht gewent om te werken met twee handen. Je kan dan ook i nde game allerhande items manipuleren met beide handen, wat de VR ervaring dan ook erg compleet maakt. Je wordt dan ook meteen de game ingezogen.

Dit betekend ook dat het schieten met wapens erg goed aanvoelt. The London Heist toont hier perfect aan dat VR erg realistisch kan aanvoelen, het is erg bizar hoe bijvoorbeeld deze game je hersenen doet geloven dat jij echt op die locatie aanwezig bent, en dat jij de handelingen ook echt zelf uitvoert. The London Heist is in mijn ogen dan ook één van de leukste VR ervaringen die op dit moment beschikbaar zijn. Het is echter jammer dat het plezier van korte duur is, want The London Heist speel je op een kleine 30 minuten volledig uit. Jammer genoeg bevat deze game ook maar twee levels waarin je kan schieten, want dit smaakte absoluut naar meer.

Danger Ball

Danger ball is een futuristische versie van Pong, die ook nog eens verbazend leuk is. Je kan je pallet besturen door je hooft te bewegen en zo de bal op te vangen en weer weg te kaatsen. Je kan de bal sneller terugkaatsen door met je hoofd naar voor te bewegen wanneer je deze wilt terug sturen naar je tegenstander. Door de bal op andere manieren te raken kan je deze ook met effect terug kaatsen. De bedoeling hier is dan ook om als eerste vijf punten te scoren, waarna wanneer jij als winnaar uit de bus komt, je de volgende tegenstander voor je kiezen krijgt. Het leuke is dat de tegenstanders gevarieerd spelen. Zo zijn er tegenstanders die de bal laten verdubbelen, waarna jij op twee ballen moet letten. verder kan je ook tegenover een tegenstander komen te staan die twee paletten heeft, waardoor het nog moeilijker en uitdagender is om te scoren.  Hoewel het hier om een vrij simpele game gaat, is het toch een enorm leuke titel waar je met alle plezier naar terugkeert en is samen met The London Heist voor mij persoonlijk de leukste game die Playstation VR Worlds bevat.

VR Luge

Deze game is de minst leuke game uit deze collectie. In VR Luge lig jij op een board waarmee jij tussen het verkeer begeeft tijdens een afdaling, waarbij je het passerende verkeer moet zien te ontwijken.  Dit doe je door je hoofd links of rechts te bewegen, waarna je ingame ook in die richting beweegt. Echter werkt dit helemaal niet zo vlot zoals je zou willen, want de besturing is zeer gevoelig ingesteld waardoor jij vaker dan je lief is tegen de wanden van de weg zult knallen. De bedoeling hier is dan ook om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten bij elke afdaling, waarbij je straftijd krijgt telkens wanneer jij ergens opbotst. Helaas is het amper te vermijden dat je ergens op knalt vanwege de gebrekkige besturing. De game bevat vier verschillende wegen waarop je een tijd kan neerzetten, maar in alle eerlijkheid heb je het na een baan of twee wel gezien.

Scavengers Odyssey

Dan hebben we tenslotte nog de laatste game uit deze collectie: Scavengers Odyssey. Deze game is een space-mech shooter en bestaat uit zes hoofdstukken. Ook in deze game werkt de besturing zeer vlot je gebruikt de twee analoge sticks van je PS4 controller om jezelf voort te bewegen, mikken met je wapens doe je dan weer met je hoofd door rond te kijken. In deze game mag je een buitenaardse omgeving verkennen terwijl je wat buitenaardse wezens mag afknallen. Deze game is na The London Heist en Danger Ball ook één van de leukere games uit deze collectie. In Scavengers Odyssey ben jij een alien die op zoek is naar een mysterieus object. Gelukkig hoef jij dit niet alleen te zoeken, want jou mech beschikt over een AI, die je steeds de juiste richting opstuurt. Helaas is ook hier het game plezier van korte duur, want ook deze game kan jij op een 30-tal minuten uitspelen, waardoor ook deze game weer aanvoelt als een demo. Ook deze game is verhaal gedreven, maar vanwege de korte duur heb je ook niet de drang om deze nog eens te doorlopen, want het verhaal is niet bijster interessant. Hierdoor is ook de herspeelbaarheid ook in deze titel erg beperkt.

Conclusie:

Hoewel Playstation VR Worlds voor de volle 40 Euro verkocht wordt, voelt de game eerder aan als een veredelde demo. De game had veel beter tot zijn recht gekomen als deze game gratis bij elke Playstation VR headset had inbegrepen geweest. Nooit heb je het gevoel dat je volledige games aan het spelen bent, waardoor deze collectie veel te duur is voor wat het eigenlijk is. Wel bied het erg leuke, maar veel te korte VR ervaringen aan. Gelukkig slaagt Playstation VR Worlds er wel in om te tonen wat er allemaal mogelijk is met Playstation VR.

Good

  • Grote diversiteit aan games
  • The London Heist is een zeer geslaagde VR ervaring
  • Laat perfect de mogelijkheden van Playstation VR zien

Bad

  • Voelt aan als een veredelde demo disc
  • The Luge
  • Weinig replay value
6.6

Aardig

Ocean Descent - 7
The London Heist - 9
Danger Ball - 8
VR Luge - 2
Scavengers Odyssey - 7
Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password