Persona Dancing: Endless Night Collection

Persona Dancing: Endless Night Collection
Persona Dancing: Endless Night Collection
Release Datum:Genre:, Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Welkom in Club Velvet! Waarin je favoriete personages uit Persona zullen dansen op de muziek uit de persona games. Waarom? Gewoon omdat het kan natuurlijk! Dat is vast ook wat de developers moeten gedacht hebben. De personages hebben ondertussen genoeg gevochten in hun RPG-games, tijd dus om wat te ontspannen en te dansen in de Persona Dancing: Endless Night Collection. Deze collectie brengt Persona 3: Dancing in Moonlight en, Persona 5: Dancing in Starlight – die beiden ook los verkrijgbaar zijn – samen in een pakket met  Persona 4: Dancing All Night. De games zijn allen zeer vergelijkbaar, dus deze review telt uiteraard ook voor de los verkrijgbare titels. 

Ikzelf ben altijd wel te vinden voor een goeie ritme game. Zeker als tussendoortje na net een uitgebreide titel gespeeld te hebben. En het toeval moet lukken, ik heb net een uitgebreide RPG uitgespeeld. En laten deze games nu net zijn oorsprong hebben uit het RPG genre. Perfecte timing! Zelf heb ik eigenlijk niets met dansen, maar als game kan ik het best wel smaken. Zo heb ik destijds op PS1 erg veel Bust-a-Groove nog gespeeld. Met de herinneringen aan die game was ik dan ook erg benieuwd naar deze collectie. Maar goed, ik dwaal af…

De opzet van het spel is simpel. De personages ontwaken plots in Club Velvet. Na enige uitleg leren ze dat deze situatie zich plaatsvind in hun slaap, en ze na afloop niets meer zullen herinneren. Hierdoor accepteert iedereen de situatie best snel, aangezien ze dit als een leuke pauze zien tijdens hun avonturen. De gameplay is eigenlijk best eenvoudig, maar tegelijkertijd ook best pittig te noemen. In deze game moet je uiteraard in het juiste ritme op de juiste knop duwen. Meer is het uiteindelijk niet, en dat werkt perfect. Maar zoals ik al zei, ondanks het simpele concept kan het toch best pittig worden. Gelukkig kan je jezelf opwerken in de verschillende moeilijkheidsgraden. Vind je Normal wat te lastig? speel dan op Easy en wanneer je dit onder de knie hebt, keer je gewoon terug naar Normal en uiteindelijk naar Hard. Hierdoor blijf je jezelf uitdagen om steeds beter te worden in deze game.

Zoals ik net al vertelde moet je in deze game op het juiste ritme op de juiste knop duwen. Waar in de meeste ritme games deze knoppen handig in het midden weergegeven worden, is dit niet het geval in de Persona dancing games. De iconen die het ritme aangeven vertrekken van het midden van het scherm naar links of rechts richting de knoppen die vast op je scherm staan. Waarna je op het juiste moment die knop moet indrukken. Hierdoor moet je, zeker op een grote tv, vaak snel naar links of rechts kijken, waardoor het behoorlijk uitdagend kan worden. Daartegenover staat wel dat de controls zeer strak zijn, en erg goed reageren. Handig ook is dat, indien je zou merken dat je input lag hebt, je de timing in de settings kan aanpassen, waardoor de game altijd zal reageren zoals je zelf wilt. Het moeilijkste is soms om alle ritme noten goed in het oog te houden, zeker gezien ze zowel links als rechts uitgaan. Maar dat is een deel van de uitdaging en charme natuurlijk!  Probeer echter wel zoveel mogelijk great en perfects te maken, want daarmee start je een combo waarmee je nog hogere scores kunt halen.

 Persona 3: Dancing in Moonlight en Persona 5: Dancing in Starlight

Persona 3: Dancing in Moonlight Persona 5: Dancing in Starlight zijn beide in essentie dezelfde games met andere personages en muziek. De gameplay is in alle games hetzelfde dus je weet wat je van beide games kan verwachten. Er zit geen uitgebreid verhaal in deze games. Wel kan je social interactions unlocken tussen de personages na dat je een dans goed hebt uitgevoerd. Hierdoor heb je toch nog een soort van mini side story tussen de personages, al stelt dit niet zo heel veel voor. Gelukkig draait het om de gameplay die in beide games zeer goed in orde is. Wanneer je een nummer met succes uitspeelt kan je nieuwe kleding en accessoires voor de personages unlocken alsook nieuwe danspartners voor dat nummer. Ook unlock je na enkele succesvolle nummers weer nieuwe liedjes om op te dansen, en zo gaat het door tot je natuurlijk alles hebt unlocked. Het is allemaal een beetje simpel, maar het speelt wel lekker weg als een tussendoortje.

Persona 4: Dancing All Night

Het is een beetje anders gesteld met Persona 4: Dancing All Night. Zeker geen slechte game, maar de opzet is hier toch anders. In tegenstelling tot de andere titels heeft deze wel een uitgebreid verhaal. De story mode speelt meer als een visual novel. Dus bereid je voor op erg veel tekst en af en toe even dansen. Gelukkig kunnen spelers die hier niet voor  te vinden zijn ook gewoon in een aparte mode gaan dansen op de beschikbare muziek, waarin de game dan weer net hetzelfde is als de andere twee. Ook gaat het hier om een simpele port van deze game. Grafisch heeft deze geen enkele verbetering gekregen waardoor je snel merkt dat je een al oudere game aan het spelen bent. Op zich geen probleem natuurlijk, de gameplay is gewoon goed. Maar je mist toch de grafische toeters en bellen van de andere twee games.

Muziek

Een rhythm game staat of valt naargelang de muziek. Dat is hier natuurlijk niet anders. Hou er dus rekening mee dat de soundtrack enkel bestaat uit nummers van de Persona games. Als fan van deze games voel je je dan ook meteen thuis. Als nieuwkomer hangt het natuurlijk een beetje af of je het al dan niet erg vind dat er dus geen echte hits gebruikt worden. Gelukkig is de muziek van deze games zeker niet slecht, maar als je niet bekend bent met deze games kunnen de nummers snel gaan vervelen. Het is en blijft natuurlijk game muziek.

Conclusie

Persona Dancing: Endless Night Collection is een zeer leuk pakket geworden met drie soortgelijke games die nagenoeg hetzelfde bieden. Hierdoor is er best wel veel inhoud, tenzij je natuurlijk een losse titel koopt, dan kan het nogal beperkt aanvoelen. Hou er ook rekening mee dat deel 3 en 5 amper verhaal hebben, buiten de social interactions om dan. Hoewel ik persoonlijk de muziek leuk vind vanwege de gewone Persona games, moet je er wel rekening mee houden dat de muziek enkel uit deze games afkomstig is. Heb je hier niets mee? dan is deze game niets voor jou, tenzij je van een goede rhythm game houdt. Want de gameplay is op dat gebied zeer zeker geslaagd.

Good

  • Zeer responsieve controls
  • Mooie graphics in P3D en P5D
  • Geslaagde dancing mechanics

Bad

  • Weinig verhaal in P3D en P5D
  • UI komt soms onoverzichtelijk over tijdens het dansen
8.3

Geweldig

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password