Persona 5 Strikers

Persona 5 Strikers
Persona 5 Strikers
Release Datum:Genre:, Platform:, Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Persona 5 staat ondertussen gekend als een hele goede game sinds zijn release in 2016, sterker nog voor velen als de beste RPG van deze tijd! Dit voor zowel nieuwkomers als veteranen van de reeks. Ikzelf was een nieuwkomer van de reeks en heb de originele Persona 5 uitgespeeld op ongeveer 110 uur. Toch één van de games waar ik het meeste tijd in heb gestoken voor een single-player game. Nu komt Atlus met Persona 5 Strikers op de proppen, een game met dezelfde personages en een volledig ander combat systeem. You had my interest but now you have my full attention!

The Phantom Thieves of Hearts Reunited

Om even te kunnen situeren waar dit spel zich bevindt in de tijdlijn tussen alle andere Persona 5 games lijst ik ze even op voor jou. In 2016 is de originele Persona 5 uitgekomen welke praktisch de hele review wereld veroverde met monsterscores van 90 tot 100%. Vervolgens in 2018 kwam Persona 5 Dancing in Starlight uit, een dans game gelijkaardig aan de Persona 3 dans game. Niet per se voor iedereen weg gelegd maar de scores bleven best hoog. En dan in 2020 mochten we Persona 5 Royal verwelkomen, een game die meer dan welkom was in een pandemie als je binnen vast zit. Deze game bevatte alles van de originele Persona 5 game maar dan nog met heel veel nieuws. Nieuwe personages, locaties en zelfs een extra trimester met een nieuwe Palace, de dungeons van deze game, en alle toeters en bellen.

Om het verhaal van Persona 5 Strikers wat te kunnen volgen is het wel aangeraden om eerst Peronsa 5 of Persona 5 Royal uit te spelen. Er worden heel veel verwijzingen gemaakt naar deze game en je kan de draad wel eens snel kwijt spelen als je niet mee bent met dat verhaal. Strikers speelt zich ongeveer 6 maanden na de gebeurtenissen van Persona 5 af. Deze keer is het zomervakantie en hoeven ze dus niet naar school. The Phantom Thieves besluiten om weer allemaal samen te komen om op vakantie te gaan. Als ze inkopen willen gaan doen voor hun trip valt het op dat er iets niet pluis is in Shibuya en sukkelen ze weer in de Meta-verse. Hoog tijd dus om de Phantom Thieves outfits weer uit de kast te halen.

Monarchs & Jails

Het principe in Persona 5 was dat je een Palace moest infiltreren om de Treasure te stelen. Zo kan je een ‘change of heart’ triggeren zodat de persoon in kwestie al zijn zonden zomaar begon op te biechten. Hier is Persona 5 Strikers niet heel verschillend in. Nu moet je Jails infiltreren en de Monarch verslaan, deze heeft heel wat Desires gestolen van onschuldige mensen waardoor ze de Monarch gaan aanschouwen als hun grootste idool. Door de Monarch tot op zijn knieën te brengen, worden de Desires weer verenigd met de slachtoffers en worden ze weer bevrijd van hun waanbeelden. In een Jail kan je echter geen Treasure stelen om deze ‘change of heart’ te triggeren, dit gebeurt nu manueel door de verslagen Monarch goed op de rooster te leggen. En dan is het afwachten of ze in de echte wereld effectief alles opbiechten.

Zoals ik al zei is het zomervakantie en hoeven The Phantom Thieves niet naar school. Het studenten leven van in Persona 5 kan je dus volledig overslaan als je daar geen fan van was. Het duurde toen ook een goede 30 uur voor je echt in het spel zat en echt kon beginnen nadenken hoe je het verder wou aanpakken. Met andere woorden kwam de game enorm traag op gang. Strikers is dan weer een pak meer lineair en geeft je minder opties om af te wijken van het verhaal. De tijd dat je in de echte wereld vertoeft, spendeer je voornamelijk aan gesprekken met je team. De rest van de tijd zit je op Shadows te kappen in de Meta-verse. Ik ben een grote fan van Persona 5, maar om er terug 100+ uren in te steken, zag ik niet per se zitten. Dus voor mij was dit meer dan welkom!

Arsene! Pixie! Carmen!

Let’s address the elephant in the room. De grootste verandering is zonder twijfel de combat. Persona 5 was volledig turn-based en heel tactisch. Strikers daarentegen is een hack ‘n slash met RPG-elementen. Een compleet anders iets dus. En enorm verfrissend ook! De gevechten doen me denken aan Dynasty Warrior of Hyrule Warriors met de tactische elementen van de originele Persona 5 game. Je kan met elke Phantom Thief vechten, elk van hen heeft een light attack en een special (heavy) attack. En net zoals in Persona 5 heeft iedereen een Persona die hij of zij kan oproepen. Deze Personas hebben magische vaardigheden die je een voordeel kunnen geven in het gevecht. Als je een Persona oproept, pauzeert het spel en kan je je spell richten rondom jou en lossen. Met Joker, de leider, kan je wisselen tussen verschillende Persona’s dus de ideale manier om de zwakte van een tegenstander te zoeken en deze tegen hem te gebruiken met de juiste Persona. Alle oude combat elementen zijn ook ergens terug te vinden in Strikers. Zoals de Baton Pass en de All-out Attack. De Show’s Over aanval is dan weer volledig nieuw en zorgt voor een mooie cinematische finisher. Over het algemeen ligt het tempo van de gevechten ook een pak hoger dan in Persona 5, een nadeel hieraan is dat de camera niet altijd even vlot meevolgt als je van de ene kant van je scherm naar de andere springt.

De RPG-elementen bevinden zich voornamelijk in de uitrusting en skill-tree. De uitrusting is eigenlijk krak hetzelfde als in Persona 5. Je kan een wapen, protector en accessoire equippen. Elks met zijn eigen stats natuurlijk. Doorheen het verhaal versterk je ook de Bond met je teamgenoten. Per level dat je Bond stijgt krijg je enkele punten die je kan spenderen aan nieuwe passieve vaardigheden. HP permanent verhogen, goedkopere prijzen in de shop, Bond-meter sneller laten stijgen, … Noem maar op!

Conclusie

Persona 5 Strikers is een zeer mooie opvolger van Persona 5 (Royal) met een verfrissend combat systeem waar je een puntje aan kan zuigen. En dat zonder zijn trouw te verliezen aan de originele Persona 5 game. Alle elementen zijn opnieuw verwerkt in Strikers op een nieuwe manier zodat alles toch vertrouwelijk aanvoelt. De enige opmerking die ik kan maken aan de nieuwe combat is dat de camera niet altijd even goed volgde en dat kan best lastig zijn in gevechten waar het tempo hoog ligt. Als je Persona 5 (Royal) niet hebt gespeeld ga je wel snel verloren zijn in het verhaal en heb je echt geen idee van wat er aan de hand is. Dus zeker een aanrader om eerst even terug te gaan naar de originele game. Je moet er wel wat uurtjes inpompen dan, maar dat is het zeker waard!

Good

  • Het verhaal sluit zich mooi aan op P5(R)
  • Mooie combo van hack 'n slash en tactische combat

Bad

  • Camera tijdens gevechten draait niet altijd vlot mee
  • Om het verhaal te kunnen volgen moet je eerst P5 spelen
8.9

Geweldig

Dylan is een gamer in hart en ziel. Elk genre kan door hem geapprecieerd worden. Een goed verhaal is vaak belangrijker dan mooie graphics!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password