Persona 5 Royal

Persona 5 Royal
Persona 5 Royal
Release Datum:Genre:Platform:Ontwikkelaar:, Uitgever:Getest op:

Dat Persona 5 een klepper van een game is, is zeker geen geheim. In tegendeel, in 2017 scoorde deze game overal negens en tienen en dat is zeker niet onterecht. En wat is nu Persona 5 Royal eigenlijk? Ik doe het meteen uit de doeken voor jou!

The Phantom Thieves

In deze review ga ik me voornamelijk focussen op de nieuwigheden die Persona 5 Royal ons te bieden heeft. En dat zijn er wel wat! Om een uitgebreide review te lezen over de originele game verwijs ik je graag door naar de originele review. Ik geef wel even een korte samenvatting mee over het verhaal van Persona 5. Je personage is valselijk beschuldigd van een misdaad en wordt hierdoor naar een andere school gestuurd. Zo beland je dus in Shujin Academy. Je verblijft bij een café uitbater die er nauw op toekijkt dat je geen kattenkwaad uithaalt. Al snel heb je door dat niet alles normaal verloopt in Shujin Academy en omstreken en wandel je een droomwereld binnen. Samen met wat lotgenoten richt je de Phantom Thieves op. Samen met je vrienden transformeer je tot een ander personage met behulp van je Persona. Onze protagonist krijgt hier de code naam ‘Joker’ en is de leider van de Phantom Thieves. Hun doel is zeer duidelijk, alle mensen met een bepaalde invloed en slechte bedoelingen een ‘change of heart’ bezorgen. Dit doen ze door in hun onderbewustzijn hun ‘Palace’ binnen te dringen en hun ‘Treasure’ te stelen. Dit wilt eigenlijk zoveel zeggen als hun mentale fort bestormen en het symbolisch object dat teken staat voor hun slechte kant/ingesteldheid weg te nemen. Door dit te doen zien we ook in de echte wereld het effect. Ben je nog niet helemaal mee? Dan lees je best even de originele review van Persona 5 die alles mooi in detail uitlegt.

Distorted Palaces

Een groot deel van de game speelt zich af in de verschillende Palaces. Deze Palaces kunnen verschillende vormen aannemen afhankelijk van wie zijn Palace je binnendringt. Kamoshida’s Palace ziet er bijvoorbeeld uit als een kasteel, omdat hij zichzelf ziet als de koning van Shujin Academy. Maar in de echte wereld gaat het dan weer om geweld en afpersen van studenten. En hier stoten we meteen op de eerste grote nieuwigheden van de Persona 5 Royal. Elke Palace heeft namelijk zijn eigen lay-out in de originele game en nu zijn ze erin geslaagd om élke Palace nieuwe gebieden te geven om uit te spitten. Je hebt nu ook een grappling hook waarmee je plaatsen kan bereiken die eerder niet bereikbaar waren. Deze nieuwe gebieden bevatten ook secret rooms waar je de gewilde Will Seeds kan vinden. In elke Palace kan je drie van deze Seeds vinden en als je daarin slaagt, kan je deze dan weer inruilen voor een nieuw accessoire wat je enorme voordelen kan geven in een gevecht. Wat ik zelf ook handig vond, is dat de game nu zich meer focust op het stealth gedeelte en je je een weg kan banen doorheen de Palaces zonder alle gevechten te moeten doen.

Dan komen we meteen aan bij de tweede grote vernieuwing, de gevechten zelf. Persona 5 bevat een hele reeks aan turn based gevechten die je op verschillende manieren kan winnen (of verliezen). Je kan gewoon aan standaard aanval lossen, paar kogels afknallen of de kracht gebruiken van je Persona om wat magie in de vijand zijn gezicht te zwieren. In de originele game gebruikte ik zelf bijvoorbeeld het schieten niet zo veel en ik denk dat ik hier niet alleen ben want deze hebben ze een serieuze boost gegeven. Na elk gevecht zijn je kogels weer beschikbaar wat in de originele game niet de bedoeling was. Daar had je toen bepaalde items voor of safe rooms. Ook de damage output heeft een zetje gekregen en zo zijn de pistolen een belangrijk onderdeel van elk gevecht.

School’s not over yet

Over mijn originele playthrough van Persona 5 heb ik ongeveer 110 uur gedaan. Dat is makkelijk één van de langste games die ooit gespeeld heb en geen minuut is verspild geweest. Maar Persona 5 Royal heeft nog wat uurtjes extra in petto voor iedereen. Er is namelijk een heel nieuw trimester toegevoegd wat ook een nieuwe Palace met zich meebrengt. Dus reken toch zeker op een dikke 20 uur extra plezier. Ook zijn er twee personages die hun intrede maken, hier ga ik nog niet te veel spoilers over weg geven, maar eentje ervan zal zich bij de Phantom Thieves voegen. De andere heeft meer een support role zoals de dokter in de originele versie waarvan je medicijnen kan kopen.

Als dat nog niet genoeg content is voor jou heb je nog een grote toevoeging, The Thieves Den. Een volledig nieuwe locatie die je kan betreden via je pauze menu. Hier kan je allerlei dingen doen als je even een pauze nodig hebt van al dat harten stelen. Je kan kaartspelletjes spelen met je vrienden, je outfits aanpassen, cutscenes opnieuw bekijken, … Noem maar op! Oh en wist je al dat er een heleboel nieuwe cutscenes zijn nu? Zeker een fijne extra voor de anime liefhebbers onder ons! En de laatste grote toevoeging is een nieuwe stad die je kan bezoeken in de echte wereld met een reeks aan nieuwe activiteiten. Ik denk dat het veilig is dat je je in deze game niet zal vervelen, zelfs al heb je de originele volledig uitgespeeld van kop tot teen.

Er zijn natuurlijk ook nog heel wat kleinere aanpassingen zoals nieuwe wapens, vijanden, items, Persona’s, … Hier en daar zijn verschillende Persona’s ook wat uitgebalanceerd, zodat je weer wat nieuwe tactieken kan uitproberen. En als laatste nog even kort over Mementos, de willekeurig gegenereerde dungeon die je wel even kan bezighouden. Het principe blijft hier hetzelfde, maar Mementos is veel uitgebreider en heeft meer te bieden dan voorheen. Toen kon het grinden van bepaalde items zeer saai zijn, maar nu gaat dit een pak vlotter en voelt ook meer ‘rewarding’ aan.

Conclusie

Heb je Persona 5 nog niet gespeeld, dan is dit het moment om hem eens in huis te halen. Je zal meer als honderd uur aan je console gekluisterd zitten met een verhaal dat je meesleept tot het bittere einde. Voor de gamers onder ons die de originele game wel hebben gespeeld. Ook voor jullie is het een aanrader om Persona 5 eens terug op te pikken en je te verdiepen in alles nieuwigheden die Persona 5 Royal ons te bieden heeft. Geloof me, je zal niet teleurgesteld zijn.

Herwerkte Palaces, nieuwe gebieden om te ontdekken, nieuwe personages, wapens, items, Persona’s,… Het is er allemaal! Laten we één gerucht volledig van de baan vegen: Persona 5 Royal is niet simpelweg een Game of the Year edition van de originele versie. Het is veel, veel meer dan dat. Het ik praktisch een volledig nieuwe game. Als er in de originele game bepaalde zaken zitten die je toen stoorde, ook deze zijn eruit gehaald.

Good

  • Vernieuwingen in elke Palace
  • Twee nieuwe interessante personages
  • Veel kleinere vernieuwingen
  • Niet zomaar een GOTY editie
9.9

Fantastisch

Dylan is een gamer in hart en ziel. Elk genre kan door hem geapprecieerd worden. Een goed verhaal is vaak belangrijker dan mooie graphics!

Lost Password