Persona 5

Persona 5
Persona 5
Release Datum:Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

Het is ondertussen alweer geleden sinds 2009 dat er nog een nieuwe Persona game is verschenen in Europa. Ondertussen zijn we acht jaar verder en komt Atlus met het vijfde deel van de Persona-serie, dat tevens een spin-off is van de  Shin Megami Tensei-reeks.

Persona 5 speelt anders dan de traditionele JRPG. In deze game moet je namelijk een balans zien op te bouwen tussen je dagdagelijkse leven als student en je alternatieve leven als Phantom thief. Persona 5 speelt zich af in het hedendaagse Tokio waar jijzelf als naamloze protagonist, verplicht wordt om als uitwisselingsstudent naar het Shujin Academy te gaan. Waarom wordt onze protagonist verplicht om daar te gaan studeren vraag je? De reden is omdat hij valselijk beschuldigd wordt van een misdaad. Hij wordt voorwaardelijk op vrije voeten gesteld, op voorwaarde dat hij braafjes gaat studeren.

De wereld van Persona 5

Al snel ontdekt hij echter dat er meer aan de hand is dan het gewone schoolleven. Hij komt namelijk per ongeluk in een Metaverse terecht. Een Metaverse is een manifestatie die vorm krijgt door negatieve emoties en verdorven verlangens van bepaalde personen. In dit Metaverse vind je de “palace” van de desbetreffende persoon, deze is dan ook gebaseerd op het karakter van dat personage. Deze paleizen doen dienst als de dungeons van deze game. Je moet deze dungeons dan ook zien te clearen om problemen met die desbetreffende persoon proberen op te lossen. Het doel in een dungeon is om de schat te stelen die ergens aan het einde van een dungeon is verborgen. Dit doe je in de hoop dat hierdoor de persoon waarvan deze manifestatie is, zijn leven betert, waarna de situatie hopelijk is opgelost in het echte leven.

Let echter wel op dat je deze moet zien te veroveren in je vrije tijd. Want overdag zal je immers gewoonweg naar school moeten om daar lessen te volgen. Je moet dan ook zien dat je je echte leven en je taak in de Metaverse goed balanceert. Gaande weg zul je gelijkgestemde zielen ontmoeten die zich zullen aansluiten bij je vriendengroep en dus ook bij je party in de dungeons. Deze relaties moet je dan ook zien te onderhouden door tijd te spenderen met je vrienden waarbij je natuurlijk ook je studies en de Metaverse niet mag verwaarlozen, want je hebt immers niet eeuwig de tijd om een dungeon te clearen. Zo moet deze bijvoorbeeld tegen een vastgestelde datum gecleared zijn of het is missie gefaald en game over.

De Dungeons in de Metaverse

De dungeons zijn manifestaties op plekken uit de echte wereld. Zo vind de manifestatie van de eerste dungeon zich plaats op de Shujin Academy. Op plekken waarop de manifestatie niet zo krachtig is zal je soms dan ook de school even zien tevoorschijn komen, zodat je kan zien waar je nu eigenlijk bent. In elke dungeon kan je meerdere save rooms vinden. Op deze plekken is de manifestatie van het Metaverse veel minder krachtig, waardoor hier geen vijanden te vinden zijn, en waar je bijgevolg je progressie kan opslaan. Verder kan je hier ook de situatie met je team bespreken, en inschatten hoever je momenteel in de dungeon bent. Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met de vermoeidheid van de aanwezige personages. Ook dit kan je bespreken met je party, waarna je kan beslissen om het voor gezien te houden op die avond. Want het is natuurlijk belangrijk dat je team goed is uitgerust om de gevaren van een dungeon te kunnen trotseren.

Gelukkig hoef je een dungeon niet weer volledig doorlopen wanneer je terugkeert. Je kan namelijk quick travel gebruiken naar eerder bezochte save rooms, waardoor je gewoon kan verder doen van waar je gebleven was tijdens je vorige bezoek. Persoonlijk ben ik een groot fan van dit systeem. Want hierdoor kan je je personages weer op krachten laten komen, waardoor ze weer met full health de dungeon kunnen verder zetten. Daarnaast heb je tijdens deze onderbrekingen natuurlijk ook de kans om even te gaan shoppen voor items, waardoor je niet al te snel zonder zal vallen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je eerst wel je school dag moet afwerken voor je kan terugkeren naar een dungeon, want deze kan je enkel in de avond na school bezoeken aangezien het schoolleven belangrijk is in deze game.

Het echte leven

Zoals ik net al vermelde kan je overdag profiteren om nieuwe items aan te schaffen. Daarnaast moet je natuurlijk ook aanwezig zijn tijdens de lessen, dus zorg dat je je tijd goed indeelt. Tijdens de lessen kan het voorvallen dat een leerkracht je een vraag zal stellen. Wanneer je deze correct weet te beantwoorden zal je bonus punten ontvangen die een bepaalde stat zal omhooghalen. Hierdoor zal je personage bijvoorbeeld intelligenter worden en kan ook de mening van andere klasgenoten over je personage beïnvloed worden.

Het verhaal van Persona 5 is trouwens geweldig geschreven en gebracht. Zo komen alle personages erg realistisch over en is geen enkel onderwerp taboe. Zo zal er zelfs dieper ingegaan worden op gevoelige thema’s als seksueel misbruik en de gevolgen hiervan voor de slachtoffers. Zo zal men laten zien hoe bepaalde personages hier mee omgaan, en dit wordt op een heel erg geloofwaardige manier weergegeven. Het verhaal wordt verteld door middel van gebeurtenissen in zowel het echte leven als in de Metaverse. Zo zal het verhaal tijdens gesprekken en gebeurtenissen uit de doeken gedaan worden, en dit in combinatie met cutscenes. Deze cutscenes zijn allemaal prachtig weergegeven in anime stijl, wat ik persoonlijk erg goed vind passen bij de unieke sfeer uit deze game. Het verhaal wordt aan een lager tempo uit de doeken gedaan dan in andere games uit het genre. Maar dat is in Persona 5 een positief gegeven. Hierdoor krijgt de game de kans om alle personage uit te diepen, waardoor er erg interessante personages worden gecreëerd. Ik ga niet al te veel vertellen over het verhaal, want ik wil uiteraard spoilers vermijden. Het verhaal is immers veel te interessant om niet zelf volledig te ontdekken.

Turn-based gevechten

We gaan het even terug over de dungeons hebben. Want hier vinden tenslotte de gevechten plaats. Persona 5 bevat een klassiek turn-based gevechtssysteem. Zelf ben ik een zeer grote fan van deze manier van vechten in rpg’s want hierdoor heb je ruimte om na te denken en om een goede strategie op te bouwen. Ook buiten de gevechten kan je strategisch te werk gaan. Je hoofdpersonage beschikt namelijk over de “Third eye” ability. Met deze gave kan hij verborgen items zien in zijn omgeving. Je kan deze ability dus gebruiken om zo meer items te vergaren, en zelfs om bepaalde puzzels op te lossen. Een andere handigheid aan deze gave is dat je kan zijn hoe sterk een vijand is vergeleken met jezelf. Wordt deze in het rood weergegeven, dan is deze vijanden van een hogere level dan jouw personage. Vijanden die even sterk zijn worden weergegeven in het geel, en vijanden van een lagere level in het blauw. Erg handig dus. Verder kan je nu ook sluipen in de dungeons. Zo is het mogelijk om cover te nemen achter objecten, om je zo verdekt op te stellen zodat vijanden je niet kunnen zien. Op deze manier kan je dan ook een verrassingsaanval (een ambush) uitvoeren op je tegenstander, waarna jij natuurlijk in het voordeel bent bij het begin van een gevecht. Daartegenover staat wel dat een vijand ook jouw team kan verassen, waarna ze jou personages in een gevecht zullen omsingelen, waardoor jij in het nadeel bent en eerst enkele harde klappen mag ontvangen.

De gevechten verlopen zoals je zou verwachten in een turn-based systeem, al bevatten ze wel een unieke twist. Zo kan je gebruik maken van de zwakheden van je tegenstanders. Wanneer je deze weet te vinden en hem raakt met een aanval waar deze gevoelig voor is, zal je personage een extra aanval mogen uitvoeren. Daarnaast zal je vijand ook tijdelijk gestunned zijn, waardoor deze even niet kan aanvallen. Als je erin slaagt om alle vijanden op deze manier te stunnen, kan je een “hold-up” uitvoeren. Hierbij ga je de vijand bedreigen en krijg je de keuze om bijvoorbeeld een “all-out attack” te doen, waarbij alle personages tegelijkertijd de vijanden zullen aanvallen. Een andere optie is om de vijand af te persen door geld of items te vragen in ruil voor hen in leven te laten. Tenslotte kan je ook op hen gaan inspreken om hen te proberen overtuigen zich bij jouw aan te sluiten als “persona”. Waarna je deze Persona kan equippen om vervolgens gebruik te maken van zijn stats en aanvallen tijdens een gevecht.

Verschillende persoonlijkheden

Het hoofdpersonage kan meerdere persona hebben, deze kan je buiten de gevechten zo vaak verwisselen als je maar wil. Tijdens een gevecht kan er echter maar één keer verwisseld worden van persona. Elke persona heeft eigen unieke stats en aanvallen die dan weer invloed hebben op jouw personage en zijn mogelijkheden.  Hou er echter rekening mee dat je niet een oneindige hoeveelheid persona’s kan hebben. Gelukkig kan je wel persona’s met elkaar laten fuseren om zo weer nieuwe persona’s te creëren met betere stats en aanvallen. Wanneer je er twee laat fuseren kan je ervoor kiezen om enkele bestaande aanvallen over te brengen naar de nieuwe persona. Denk dus zeer goed na voor je beslist welke persona je zal fuseren en welke aanvallen je wil behouden.

Grafisch is Persona 5 zeker niet de mooiste game op de markt. Maar houd er echter rekening mee dat de game oorspronkelijk bedoeld is voor Playstation 3 en dat het hier dan ook om een port naar Playstation 4 gaat. Gelukkig is de game ook absoluut niet lelijk en zorgen de graphics, met name door de zeer gedetailleerde wereld voor een zeer sfeervolle game. Wat verder ook zeer belangrijk is, is het feit dat de game zeer vlot draait zonder framerate problemen waar veel moderne games last van hebben, ook ben ik tijdens mijn playtrough geen enkele bug tegengekomen. Daarnaast bevat de game ook een heerlijke soundtrack en hebben zowel de Engelstalige en Japanse voice actors schitterend werk geleverd. De Japanse stemmen zijn trouwens gratis te downloaden op de Playstation Store. Zelf had ik een voorkeur voor de Japanse stemmen. Ik ben best wel een liefhebber van anime, en de Japanse voice cast bestaat uit enkele van mijn favoriete Japanse voice actors, waardoor het voor de anime liefhebber dan ook leuk is om de game te beleven met deze bekende voice cast. Al moeten de Engelstalige stemmen zeker niet onderdoen.

Conclusie: 

Persona 5 is één van de beste JRPG’s van de laatste jaren geworden. Het verhaal is schitterend geschreven en wordt zeer interessant gepresenteerd . Het klassieke turn-based gevechtssysteem wordt dankzij enkele unieke twists en ruimte voor strategie niet snel vervelen. Hierdoor is de game dan ook aan te raden aan zowel fans van de serie als aan liefhebbers van turn-based jrpg’s en gamers die houden van anime en een goed en uitgebreid verhaal.

Gamebrain.be Gold Award

Good

  • Geweldig verhaal dat zelfs gevoelige onderwerpen niet shuwt
  • Sterk turn-based gevechtssysteem
  • Stijlvolle presentatie
  • Interessante personages
9.7

Fantastisch

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password