Paper Mario Color Splash

Paper Mario Color Splash
Paper Mario Color Splash
Release Datum:, Genre:, Platform:Ontwikkelaar:Uitgever:

Met elke nieuwe toevoeging van een Paper Mario game aan de (ondertussen toch al enkele jaren lopende) reeks van RPG Mario games, blijft er de hoop bestaan om terug te keren naar de roots zoals we deze kenden in het N64 en Gamecube tijdperk. Namelijk de eerste Paper Mario, en de eens zo succesvolle opvolger “The Thousand Year Door”.

We blikken even terug op de derde toevoeging in de reeks, “Sticker Star”. Deze game heeft bij menig gamers een wrange smaak achtergelaten door de formule te voorzien van een opfrissing. Random battles zonder experience systeem, kaarten om te vechten, een meer (visueel) lineaire aanpak van de vooruitgang, … Op het moment dat de nieuwe game aangekondigd werd, “Color Splash”, werden de virtuele fakkels al bovengehaald op het internet. Alweer een game waarin kaarten centraal staan om het battle systeem te trekken… Is er toch nog een spatje hoop voor deze game? Of kunnen we gewoonweg al kleur bekennen en de game afschrijven?

Natuurlijk zijn we er ons van bewust dat deze game al een tijdje verkrijgbaar is, maar we wilden jullie toch deze review niet onthouden.

Een nieuwe bladzijde in de Mario RPG geschiedenis

Wat ooit gestart is als een liefdeskind tussen Square Enix (destijds nog gewoon Squaresoft, voor hun fusie met Enix) en Nintendo, is uitgegroeid tot een mooie reeks aan Mario RPG spellen. Het begon allemaal met “Mario RPG: Legend of the Seven Stars”. Deze game heeft helaas nooit een release genoten in Europa voor de SNES (Ondertussen is deze gelukkig al een tijd verkrijgbaar op de eShop). De game zat vol met doldwaze humor, had een goede storyline en een fantastisch turn-based battle systeem met timed action commando’s.

Het vervolg kwam pas voor de N64, in de vorm van Paper Mario. Een vrij obscure game in die tijd, aangezien niet veel mensen die ik kende het hadden, of er zelfs maar van gehoord hadden. Op de GBA verscheen een tijdje later “Mario & Luigi: Superstar Saga”. Vanaf dat moment was het duidelijk, Nintendo ging de RPG reeks verderzetten in 2 verschillende series. De een wat serieuzer in zijn story telling (Paper Mario en opvolger “The Thousand Year Door”) en de ander wat meer humor en losser in story telling (de Mario & Luigi reeks).

Het bleef een tijdje stil voor Paper Mario, terwijl de Mario & Luigi reeks lustig door ging. En plots was daar een nieuwe Paper Mario, namelijk “Sticker Star”. Zoals in de inleiding reeds vermeld werd, was deze game niet waar de mensen op hoopten. Flinterdunne story telling, een battle systeem dat niet in de smaak viel, ….

Tijdens de E3 presentatie van 2016, werd “Paper Mario Color Splash” uit de doeken gedaan. Iedereen was door het dolle heen, totdat beelden getoond werden van het battle systeem. Vechten met kaarten. Vandaag gaan we dieper in op deze game en kijken we zelf even of het een positieve aanvulling is, of een extra teleurstelling in de reeks.

Postkaartje voor Mario

Een van de belangrijkste zaken voor een RPG is toch wel het verhaal. Meestal is het een alternatieve vertelling van een van de vele herkauwde plotuitgangen die we gewoon zijn (de wereld is in groot gevaar, en jij moet het zien te redden tot het simpelweg redden van de “damsel in distress”)

Zonder al te veel te spoilen, kan ik al wel vertellen dat Mario games meestal geen diepe verhaallijn hebben (of toch? Speel zeker de voorgaande Mario RPG games maar eens). Meestal komt het neer op het redden van de ons alombekende prinses, Peach. Wat de RPG reeksen altijd zeer goed weten te doen, is hier heel creatief mee omspringen.

We starten de game op een regenachtige nacht, twee figuren in een mantel komen aangezet met een belangrijke postkaart voor Mario. Mario is in eerste instantie blij om de prinses en Toad te zien. Dan blijkt dat de postkaart een Toad is, waar de inkt helemaal van uitgezogen is. De enige clue die ze hebben is de postzegel. Ze besluiten de clue te volgen en vertrekken naar Prism Island. Daar aangekomen ontmoeten ze de sidekick van het verhaal, Huey. Huey is een verfpot, en onderdeel van een van de mechanics in het battle systeem. Ze komen er ook achter dat alle Paint Stars verdwenen zijn, en dat Shy Guys overal de inkt opslorpen door middel van (drank)rietjes. Het is aan Mario om de Paint Stars weer terug te vinden, de wereld weer van kleur te voorzien en het kwade meesterbrein achter deze operatie te stoppen!

Ink Master Mario

Een van de belangrijkste mechanics in deze game, is het gebruik van verf om de wereld weer te voorzien van kleur. Dit doe je dankzij een speciale “Paint hammer” die je in het begin van de game krijgt. Huey voorziet je al te graag van verf, maar let goed op de teller links boven, je verf is niet ongelimiteerd. Wanneer je verf dreigt op te geraken, kan je naar hartelust met je hamer op zowat alles in de wereld rondom je slaan, waardoor je verfspatten tevoorschijn tovert. Deze vullen je verflimieten (rood, blauw en geel) weer op. Zo zal een oranje spat je zowel wat rood als gele verf bijgeven. Een groene zal dan weer blauw en geel aanvullen.

Verf is ook zeer belangrijk in gevechten. Je vecht namelijk door gebruik te maken van “Battle Cards”. Deze kaarten kan je inkleuren met je verf om zo hun potentieel te doen ontwaken. Een ongeverfde kaart zal minder schade doen dan een geverfde dus

Het inkleuren van de wereld kan je opvolgen door een percentage per onderdeel van de wereld in het oog te houden. Maar let goed op voor de “Shy Bandit” die van tijd tot tijd op de wereldkaart opduikt. Hij zal proberen om gebieden weer leeg te zuigen, waardoor je progressie terug verlaagd zal worden

Je verflimiet kan je ook verhogen door het winnen van gevechten. Na elk gevecht krijg je wat munten (hiermee kan je nieuwe “Battle Cards” gaan kopen), verfspatjes en hamericoontjes. Door deze icoontjes te verzamelen, krijg je experience points om je verflimiet te verhogen. Geen nutteloze gevechten dus!

1, 2, 3 ,4, alles van papier?

In een wereld waar alles van papier is, lijkt het wel zeer vreemd dat er ook zaken zijn die niet van papier gemaakt zijn. En toch duiken ze weer op in deze game, de “Things”. Alledaagse gebruiksvoorwerpen zo als wij ze kennen maken alweer hun optreden in deze game.

Mario wringt deze objecten helemaal uit, en maakt er een kaart van om te gebruiken in gevechten. Deze zijn vrij sterk, maar zijn vooral bedoeld om te gebruiken in de eindbaasgevechten. De eindbaasgevechten vragen soms wat denkwerk. Hints worden je tijdes het hoofdstuk gegeven, en het is meestal wel vrij duidelijk welke “Thing Card” je moet inzetten en wanneer. Op bepaalde momenten was het weer wat moeilijker te raden, maar het voelde eens zo goed wanneer je de puzzel doorhad.

Blad, Steen, Schaar

Als extra onderdeel konden we ook nog enkele tempels bezoeken tijdens ons avontuur, de “Roshambo” tempels. Hier nam je het in elke tempel op tegen 3 tegenstanders achter elkaar. Nadat je een tempel uitgespeeld had, kon je je opnieuw wagen tegenover de “Roshambo wizard”.

De mini game is redelijk simpel, je kiest een kaart en hoopt dat je tegenstander de zwakkere kaart kiest om zo een duel te winnen in een klassiek spel van blad, steen en schaar. De winst: geld en een “Battle Card”.

Er zijn acht tempels, waarvan de eerste zeven telkens tips geven om de tegenstanders te verslaan. Deze zijn deels scripted dus, en kunnen relatief makkelijk gewonnen worden. De achtste daarentegen is volledig random. De “Roshambo wizard” is ook volledig random.

Na enkele tempels begint het alleszins vrij snel te vervelen, maar gelukkig is het geen must om je hierdoor te worstelen. Je kan gerust de tempels links laten liggen en verder gaan met je avontuur (in tegenstelling tot een vrij gekende Sega titel, voor de wat meer nostalgisen onder ons).

Mario is de geknipte held

Bepaalde paden lijken wel nergens heen te gaan. Je zit al uren op en neer te lopen, maar je komt telkens weer uit op hetzelfde dood eind. Je ziet wel een uitgang in de verte, maar daar geraak je helaas niet… of wel soms? Toch wel, dankzij de zogenaamde “Cutout mode”.

Mario neemt even rustig afstand van het hele gebeuren en zet zich comfortabel op Huey. Vanop deze afstand kan hij kijken of hij iets kan uitknippen uit de achtergrond, en daarmee een weg maken om zijn tocht voort te zetten. Dit allemaal door slechts 1 knop in te drukken. Maar dit werkt uiteraard niet overal, en is voorzien voor bepaalde delen in de levels. Enkele zijn noodzakelijk om verder te komen, anderen zijn dan weer optioneel en belonen je met extra “Battle Cards”.

Conclusie:

Yours truly begon aan deze game met grote twijfel, maar werd al snel de game ingezogen en beleefde een zeer vermakelijk avontuur. De game zit boordenvol pop culture referenties, geweldige humor en veel meer.

Het verhaal had wat meer diepgang mogen hebben, maar viel best nog goed mee. Het kan “The Thousand Year Door” niet van zijn troon stoten, maar het eindigt alleszins zeker niet op de laatste plaats.

De muziek is gedurende het hele avontuur een genot om naar te luisteren, en de melodieën zijn overal op hun plaats.

Gelukkig was de gameplay ook beter dan verwacht, en bleef het tot op het einde interessant genoeg. Naarmate je verder kwam en meerdere kaarten in een gevecht kon spelen, begonnen de gevechten toch nét dat ietsje meer tactischer te worden.

[bol_product_links block_id=”bol_58b814ac3b189_selected-products” products=”9200000059511464″ name=”Paper Mario Color Splash” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Good

  • Geweldige humor en sfeer
  • Leuk gevechtssysteem
  • Kleurrijke omgevingen Score

Bad

  • Geen diepgang in het level systeem
8.5

Geweldig

Sinds het vroege Nintendo tijdperk wist Niels al dat hij een gamer was in hart en nieren. Zijn liefde voor games is enkel gegroeid, voornamelijk zijn grote voorliefde voor RPG's en alles wat Japans is. Met de controller in de ene hand, en de machtige pen in de andere speelt en laat hij zijn oordeel vallen over elke game die zijn pad kruist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password