Overpass 2

Overpass 2
Overpass 2
Release Datum:Genre:, Platform:, , Ontwikkelaar:Uitgever:Getest op:

Overpass 2 is een off-road racegame die een unieke ervaring biedt in het racegenre. Het daagt spelers uit om te navigeren over verraderlijke terreinen, waaronder heuvels, bergen en hindernisbanen, in voertuigen zoals ATV’s, UTV’s en rotsspringers. Geef mij een leuk landschap of circuit samen met vier wielen, een motor en een stuur en iets om het geheel bij elkaar te houden en meestal zal ik mij in een game prima weten te vermaken. Wat wel belangrijk is, is dat het geheel rondom het voertuig ook prima in elkaar steekt, en dat is helaas niet altijd het geval. Jammer genoeg geldt deze stelling ook voor Overpass 2. Hoewel het concept en het idee achter de game erg goed zijn, is het met de uitwerking helaas anders gesteld.

Na het zeer middelmatige eerste deel heeft uitgever Nacon beslist om een andere ontwikkelaar aan het roer van dit tweede deel te zetten, helaas met hetzelfde resultaat. Betekent dit dan dat er geen plezier te beleven valt aan Overpass 2? Neen, dat ook niet, voor wie erg into dit genre is, valt er wel wat plezier te beleven met deze titel, al moet je jezelf wel even over de gebreken kunnen zetten.

Tactisch over de rotsen

Een van de aantrekkelijke aspecten van Overpass 2 is de ongedwongen benadering van off-road racen. De game richt zich zowel op fanatieke spelers als op casual sensatiezoekers. Of je nu een ervaren racer bent of nieuw in het genre, Overpass 2 biedt een interessante ervaring. Het vereist een delicaat evenwicht van snelheid en precisie om de uitdagende terreinen succesvol te navigeren.

In Overpass 2 draait het racen niet alleen om snelheid. Elk parcours biedt gevarieerde en ruige terreinen die tactische beslissingen vereisen. De ideale route vinden wordt een leuke en uitdagende taak. Je moet een strategie uitstippelen, de juiste rijtechnieken kiezen en door de ruige natuurlijke obstakels navigeren. Het is een race die je vaardigheden test en je vindingrijkheid beloont.

Tutorial

Om ongehavend door de parcours te raken dien je natuurlijk wel te weten hoe je dit allemaal moet gaan doen. Dit legt de game uitgebreid en makkelijk te begrijpen uit in de tutorials die je doorheen je carrière te zien krijgt. De tutorial loodst je door verschillende events, en legt je uit hoe je deze goed moet uitrijden, hoe je je voertuig goed moet besturen, en waar je op moet letten. Kortom: in een handomdraai ken je alles om als een volleerde pro aan je carrière te beginnen.

Ook het managen van je team word je uitgebreid en duidelijk uitgelegd, terwijl de game je door de menu’s van de carrière hub loodst, zodat je alle handelingen kent, alles weet staan, en zo je team leert te managen.

Career

Overpass 2 heeft een uitgebreide carrièremodus. Als speler heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende evenementen, waarmee je credits verdient om je voertuigen te upgraden en je team te verbeteren. Het speltype Carrière volgt een standaardmodel, maar biedt toch een leuke ervaring. Je krijgt de kans om je voertuigen te bouwen en aan te passen, weersomstandigheden te analyseren en de PR van je team te beheren. Het is een compleet pakket waarmee je je volledig kunt onderdompelen in de wereld van Overpass 2. Het is echter een opzet die we al vaak gezien hebben in de games van Nacon, denk maar aan de career mode uit de voorgaande WRC-games.

Daar is ook helemaal niets mis mee, maar het zou wel leuk zijn om na al die jaren eens wat nieuws te zien, in plaats van wederom dezelfde soort hub en nagenoeg dezelfde opties en menu’s om door te worstelen. Niet iedereen wil natuurlijk zijn team managen, sommige spelers willen enkel en alleen racen zonder de manager te moeten spelen. Een leuke optie bijvoorbeeld had geweest dat je een manager kan inhuren die jouw taken als manager opneemt, waardoor je kan focussen op jouw taken, eventueel met een aantal % verlies in credits die jou manager kost waardoor het geheel nog eens realistisch wordt ook, en de speler zich volledig uitsluitend kan uitleven met racen en proberen de overwinning te behalen. Op zich is er natuurlijk niets mis mee om zelf alles te managen, maar het zou de game wel toegankelijker maken.

In de carrièremodus van Overpass 2 vind je een reeks race-events en uitdagingen om je vaardigheden te testen. Deze events omvatten gesloten circuits, off-road sprints en circuits, heuvelbeklimmingen en hindernisbanen. Elk onderdeel heeft zijn eigen unieke uitdagingen die verschillende strategieën en benaderingen vereisen.

Gesloten circuits zijn de meer traditionele race-events. Off-road sprints en circuits combineren snel racen met stukken met lastige terreinen en vereisen precieze controle over je voertuig. Vooral hellingen zijn een uitdaging, omdat je steile hellingen moet nemen zonder vaart te verliezen of te crashen. Hindernisbanen vormen de ultieme test, waarbij alles op je wordt losgelaten in een poging je vooruitgang te belemmeren. Deze evenementen houden de gameplay afwisselend en boeiend en bieden bij elke race een andere uitdaging.

Handling

Een van de belangrijkste elementen van de gameplay in Overpass 2 is de besturing van je gekozen voertuig. Elk voertuigtype – ATV, UTV en rock bouncer – heeft zijn eigen unieke eigenschappen en vereist een andere aanpak om succesvol door het terrein te navigeren. ATV’s bieden wendbaarheid en manoeuvreerbaarheid, maar zijn kwetsbaarder voor uitdagende obstakels. UTV’s bieden een balans tussen stabiliteit en veelzijdigheid, waardoor ze een betrouwbare keuze zijn voor verschillende terreinen. Rock Bouncers blinken uit in vermogen en duurzaamheid, waardoor ze zelfs de meest extreme obstakels kunnen overwinnen. Inzicht in de sterke en zwakke punten van elk voertuigtype is essentieel om het gekozen event veilig en goed uit te kunnen rijden.

De terreinen in Overpass 2 zijn uitdagend en vereisen zorgvuldige navigatie. Rotsen, boomstammen, banden en wippen zijn slechts enkele van de obstakels die je tijdens je racetocht tegenkomt. Elk obstakel vereist precisie, timing en vaardigheid om te overwinnen. Het gaat niet alleen om snelheid; het gaat erom de perfecte balans te vinden tussen voorzichtigheid en momentum om de terreinen met succes te bedwingen. Om over de terreinen te navigeren, moet je schakelen tussen achterwielaandrijving, vierwielaandrijving en differentieelmodi. Achterwielaandrijving geeft een duwtje in de rug op rechte stukken, maar kan onhandig zijn in bochten. Vierwielaandrijving verdeelt het vermogen over elk wiel, voor meer stabiliteit op ruw terrein en lichtere obstakels. De differentieelmodus is cruciaal voor manoeuvreren heuvelopwaarts of door moeilijk terrein. Het effectief beheren van deze modi en je aanpassen aan de steeds veranderende terreinen is de sleutel tot succes in Overpass 2.

Helaas heeft Overpass 2 een aantal nadelen die spelers zouden kunnen afschrikken. Een van de grootste problemen is de onhandige besturing. Zelfs als je goed racet, voelt de besturing niet responsief en belemmert het de algehele ervaring. De camerabeweging is ook problematisch, deze beweegt erg hard mee, waardoor je zonder in een wagen te kruipen bijna echt wagenziek kan worden, dit kan echt niet de bedoeling zijn. Het zorgt ervoor dat de races heel onoverzichtelijk worden op ruwe terreinen.

De physics engine in Overpass 2 laat veel te wensen over. Het spel mist realisme en de crashes voelen willekeurig en onrealistisch aan. Het gebeurt maar al te vaak dat je plots van je ATV valt zonder dat er een duidelijke reden is. Op een gegeven moment was ik op een mooi recht stukje aan het rijden zonder obstakels of stenen op de baan, en toch sloeg mijn personage erin om zichzelf van zijn ATV te katapulteren. En dit zonder dat er op dat moment aan het stuur gedraaid werd, bizar. De algehele besturing van de voertuigen voelt stijf en reageert niet goed, waardoor spelers verder worden losgekoppeld van de ervaring die deze game zou moeten brengen. De AI-tegenstanders hebben ook last van soortgelijke problemen en bieden zelfs op hogere moeilijkheidsgraden weinig uitdaging. Sterker, ook de AI-spelers lijken last te hebben van de besturing, want ook deze crashen maar al te vaak op onverwachte momenten. Het houdt de race natuurlijk wel eerlijk.

Offline en online racen

Hoewel de carrièremodus de belangrijkste focus is van Overpass 2, biedt de game ook andere speltypen om tegemoet te komen aan verschillende speelstijlen en voorkeuren. Of je nu op zoek bent naar een snelle race of een online multiplayer-ervaring, Overpass 2 biedt het allemaal.

Als je zin hebt in een snelle off-road race-ervaring zonder de verplichtingen van het speltype Carrière, is het speltype quick race de perfecte keuze. In dit speltype kun je meteen in een race springen zonder extra instellingen of progressie. Het is ideaal voor momenten waarop je achter het stuur wilt kruipen en wilt genieten van spannende off-roadactie zonder langetermijndoelen of management. Voor spelers die hunkeren naar competitieve uitdagingen en hun vaardigheden willen testen tegen andere off-road racefanaten, biedt Overpass 2 een online multiplayermodus. In dit speltype kun je racen tegen spelers van over de hele wereld, strijden om de eerste plaats op het klassement en je off-road racekwaliteiten bewijzen.

Qua presentatie schiet Overpass 2 tekort. De wereld van het spel voelt vaak levenloos aan en mist sfeer. De graphics zijn middelmatig en de audio is zwak. De motorgeluiden zijn irritant en repetitief en het lijkt vaak alsof je met een grasmaaier aan het rijden bent, het klinkt echt niet goed. Sommige maps in Overpass 2 bevatten te weinig obstakels, waardoor races snel hun spanning verliezen. Door het gebrek aan variatie in de uitdagingen kan het spel eentonig aanvoelen, zelfs als je als winnaar uit de bus komt. De alles behalve indrukwekkende vuurwerkviering na een overwinning benadrukt nog eens de algehele teleurstellende presentatie van het spel.

Conclusie

Over het algemeen biedt Overpass 2 een unieke off-road race-ervaring, maar schiet het op verschillende vlakken tekort. De onhandige besturing en de slecht-reagerende physics engine belemmeren de gameplay, waardoor het soms onnodig frustrerend is. De presentatie, inclusief graphics en audio, is ondermaats en slaagt er niet in om een boeiende sfeer te creëren. Het gebrek aan variatie in de uitdagingen en de onevenwichtige AI-tegenstanders zetten een domper op de algehele ervaring.

Good

  • Uitgebreide carrière mode

Bad

  • Gebrekkige besturing
  • Frustrerende camera
  • Gebrek aan uitdaging
  • Audiovisueel teleurstellend
4

Slecht

Jimmy "Verjim" is een gedreven gamer, met Tekken als zijn all-time favoriet. Aangevoerd door alle beschikbare soorten koffie, speelt hij elke game op zijn pad en zorgt ervoor dat zijn lezers precies weten waar games in uitblinken of net mis lopen. Overdag is hij actief bezig met fotografie, maar wanneer de schaduw valt, zal de pen van deze oprichter en hoofdredacteur genadeloos inkt doen vloeien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lost Password